Η ανώτατη ποινή για τον Γεωργίου

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος

Την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου για μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος αποφάσισε του Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας. Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή και, μάλιστα, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Πρόκειται για την ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί για τη συγκεκριμένη πράξη, την οποία πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας Λάμπρος Πατσαβέλλας, τονίζοντας: «Η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία». Ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε επειδή δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον Νοέμβριο του 2010 για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. απαλλάχθηκε για το ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ., αλλά και για τη διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ για λίγους μήνες παράλληλα με τα καθήκοντά του στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση «φωτιά» του κ. Πατσαβέλλα, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε προτείνει εν μέσω χειροκροτημάτων την ενοχή του κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Υποχρεωτική η συνεδρίαση

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας είχε υπογραμμίσει πως, βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν υποχρεωτική η συνεδρίαση του Δ.Σ. της μία φορά τον μήνα και ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό όλα συνέβησαν την πιο σημαντική ιστορικά στιγμή από την ίδρυση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

«Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στη συλλογικότητα».
Σχετικά με την παράλληλη διατήρηση θέσης και στο ΔΝΤ από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται».

Ωστόσο ο δικαστικός μαραθώνιος για τον Ανδρέα Γεωργίου δεν έχει τελειώσει, αφού για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε πριν από λίγες ημέρες αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Κατά συνέπεια, το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος θα αποτελέσει πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης.

«Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του» ανέφεραν οι δικηγόροι του στο τέλος της διαδικασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...

Κάγκελα αλουμινίου, με τζάμι για το μπαλκόνι σας – Ποιότητα και αντοχή!

Τα κάγκελα αλουμινίου αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πρώτη προτεραιότητα των...

Ρινγκ στα… λεωφορεία! Οι αρνητές της μάσκας και εκείνοι που τηρούν τα μέτρα!

Ο «πόλεμος της μάσκας» επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν...