Έρευνα: Από πού προέρχονται οι σύγχρονοι Έλληνες;

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», η οποία καταρρίπτει οριστικά τη θεωρία του…

Απευθείας συγγενείς των Μινωιτών και των Μυκηναίων είναι οι σύγχρονοι Ελληνες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», η οποία καταρρίπτει οριστικά τη θεωρία του Αυστριακού Φαλμεράιερ ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα!

Τα ίδια ευρήματα καταδεικνύουν, πάντως, πως υπήρξε πρόσμειξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς, που πραγματοποιήθηκε πριν και μετά την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων. Το ενδιαφέρον της μελέτης, ωστόσο, εστιάζει στην αποκάλυψη πως οι Μινωίτες είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και δεν προέρχονταν από κάποιον άλλον, μακρινό και εξελιγμένο πολιτισμό εκτός του αιγαιακού χώρου.

Τα ευρήματα της έρευνας, με επικεφαλής δύο Ελληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σιάτλ, προέκυψαν από την ανάλυση 19 αρχαίων ανθρώπινων γονιδιωμάτων με προέλευση την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, και τη σύγκρισή τους με 332 αρχαία DNA και 2.616 γονιδιώματα σύγχρονων ανθρώπων (μεταξύ αυτών, δύο σημερινών Κρητών).

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, παρά τις όποιες διαφορές τους, τόσο οι Μυκηναίοι όσο και οι Μινωίτες προέρχονται σε ποσοστό 75% έως 85% από έναν κοινό πρωτογεωργικό πληθυσμό, που εξαπλώθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. στην Ευρώπη. Ωστόσο, δέχτηκαν επιπλέον πρόσμειξη από ανατολικότερους πληθυσμούς, παρόμοιους με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν, καταδεικνύοντας ότι «υπήρξε κάποια επιπλέον πληθυσμιακή μετακίνηση από την Ανατολή μετά την εποχή των πρώτων γεωργικών πληθυσμών».ςΟι Μυκηναίοι, σε αντίθεση με τους Μινωίτες, είχαν επιπροσθέτως εν μέρει προέλευση από τους αρχαίους κατοίκους της ανατολικής Ευρώπης και της βόρειας Ευρασίας. Αυτός ο λεγόμενος «αρχαίος βορειο-ευρωασιατικός» πληθυσμός αποτελεί ένα από τα συστατικά και των σημερινών Ελλήνων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Θωρακισμένες πόρτες – αυλόπορτες από Style doors για 100% ασφάλεια

Οι καιροί έχουν αλλάξει και εσείς θέλετε όχι απλά να προσαρμοστείτε...

Μανώλης Φράγκος: «Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές μας δεν παλεύουν για τη χώρα μας»

«Οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν εργάζονται πραγματικά για την Ελλάδα. Ενεργούν...

H Μελίνα έγινε «θυσία»

Συγκλόνισαν οι καταθέσεις των χαροκαμένων γονιών της 4χρονης για τον θάνατό...

Τέρας! Στο σκαμνί 59χρονος που βίαζε τον 10χρονο ανιψιό του

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...

Νέες μηνύσεις κατά του ανώμαλου γυναικολόγου της Ρόδου

Έφτασαν τις επτά οι γυναίκες που  τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση...

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...