Ηλιος, θάλασσα και… διαζύγιο!

Το καλοκαίρι επιλέγουν οι γονείς προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον χωρισμό τους

Καλοκαιρινή συνήθεια φαίνεται πως είναι τα… διαζύγια, καθώς τους τελευταίους δύο μήνες έχει σημειωθεί έκρηξη του ποσοστού κλήσεων από γονείς που χωρίζουν στη Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί!

Από τον
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Οπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι της πανελλαδικής γραμμής, το καλοκαίρι είναι η περίοδος την οποία θεωρούν καταλληλότερη οι γονείς για να μιλήσουν στα παιδιά για το διαζύγιό τους, καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν πιο εύκολα, επειδή τα σχολεία είναι κλειστά και οι υποχρεώσεις τους είναι μειωμένες. Οπως ανέφερε η κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια του Συμβουλευτικού Κέντρου για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί Μαρία Ιωαννίδη, το καλοκαίρι δέχονται τουλάχιστον μία κλήση την ημέρα για διαζύγια, σε αντίθεση με τον χειμώνα, που τα στοιχεία είναι εντελώς διαφορετικά.

«Αυτό και μόνο αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος την καλοκαιρινή περίοδο. Το διαζύγιο είναι μια επίπονη διαδικασία για όλα τα μέλη της οικογένειας, έντονα φορτισμένη συναισθηματικά και συχνά με πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς. Κανείς δεν αποφασίζει να φτιάξει οικογένεια έχοντας στο μυαλό του ότι πρόκειται να χωρίσει» είπε στην «Espresso» και πρόσθεσε: «Συχνά τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα ονειρευόμαστε. Υπάρχουν φορές που οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι είναι συνεχείς και έντονες, ενώ άλλες φορές ο ένας απομακρύνεται συναισθηματικά από τον άλλον».

«Κάνουν υπομονή»

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος της γραμμής Κλεοπάτρα Τσουχνίκα αναφέρει ότι αρκετές φορές ένα ζευγάρι επιλέγει να αναβάλει την απόφασή του για διαζύγιο, προκειμένου να μη στενοχωρηθούν τα παιδιά.

«Κάνουν υπομονή ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά ή ελπίζοντας ότι οι εντάσεις θα ατονήσουν με τον καιρό. Τα παιδιά όμως είναι εκεί, αντιλαμβάνονται την ένταση, όσο κι αν προσπαθούν οι γονείς να τα προστατεύσουν, ακούν ή κρυφακούν συζητήσεις τους, παρατηρούν τις συναισθηματικές δυσκολίες των γονιών τους και την κακή τους διάθεση» μας είπε και πρόσθεσε ότι τελικά δεν είναι το διαζύγιο που πληγώνει τα παιδιά, αλλά η κακή επικοινωνία των γονιών τους.

«Ενα διαζύγιο μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά και προστατευτικά για το παιδί, όταν αυτό γίνει ομαλά και με καλή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς. Είναι καλό να μιλήσουν και οι δύο γονείς μαζί, με τρόπο ήρεμο και σαφή και να χρησιμοποιούν λόγια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού» πρόσθεσε.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ