Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Μαγεία στον ουρανό από πεφταστέρια

❱❱ Το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο της βροχής των διαττόντων Περσείδων απόψε το βράδυ Μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο. Οπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ του Σαββάτου ως τα χαράματα της Κυριακής, στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας θα κορυφωθεί το μαγευτικό αστρονομικό φαινόμενο της βροχής των διαττόντων Περσείδων.

Το φαινόμενο άρχισε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 24 Αυγούστου, όμως στις 12 του μήνα θα είναι η καλύτερη βραδιά για να στρέψουμε όλοι τα βλέμματα στον ουρανό και να το απολαύσουμε. Οσοι είναι ξύπνιοι θα έχουν την ευκαιρία -αν ο κατά τόπους ουρανός δεν έχει σύννεφα- να παρακολουθήσουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φτάσει τα 150 ως 160 μετέωρα ανά ώρα (συνήθως από 60 ως 100).

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους.

Τεράστια ουρά

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις ημέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη 109Ρ/Swift-Tuttle, η οποία είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο. Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει τα ονόματα), διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο 10 χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66.000.000 χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...