Οι τσούχτρες έχουν καταστρέψει τα καλοκαιρινά μπάνια στη Μεσόγειο, αλλά και γι’ αυτές η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται άλλοτε κρύο και άλλοτε ζεστό!
Οι τσούχτρες έχουν καταστρέψει τα καλοκαιρινά μπάνια στη Μεσόγειο, αλλά και γι’ αυτές η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται άλλοτε κρύο και άλλοτε ζεστό!
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Ιταλός θαλάσσιος βιολόγος Σίλβιο Γκρέκο, ο οποίος έχει βάλει την ποδιά και το καπέλο του μάγειρα και παρουσιάζει συνταγές που μπορούν να μετατρέψουν τον τρόμο και τον φόβο κάθε λουομένου σε νέα προσθήκη στον κατάλογο με τα… θαλασσινά! «Σε αυτό το νερό έχω βάλει χυμό λεμονιού και ξίδι. Αφού τις βράσω για λίγα λεπτά, θα τις βουτήξω σε αυτόν τον πάγο» εξηγεί σε σχετικό σεμινάριο ο Γκρέκο, ο οποίος διευκρινίζει ότι το καυτό νερό όχι μόνο σκοτώνει τα βακτήρια που έχουν πάνω τους οι μέδουσες αλλά εξουδετερώνει και το δηλητήριό τους.
Πώς μπορεί όμως να είναι η γεύση της μέδουσας; «Μου θυμίζουν τα όστρακα. Οταν τις τρως, νιώθεις μια έκρηξη θάλασσας στη γλώσσα σου. Εξάλλου, αποτελούνται κατά 90% από θαλασσινό νερό» δηλώνει ο Γκρέκο στο BBC.
Τηγανητή
Σε συνεργασία με τον σεφ Μάρκο Βισιόλα φτιάχνει μια συνταγή κατά την οποία τηγανίζει τη μέδουσα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού σε υψηλή θερμοκρασία σε κρούστα από πατάτα, αλεύρι, ρυζάλευρο και ανθρακούχο νερό. Οσο για αλάτι, ούτε κόκκο, επειδή οι μέδουσες «έχουν την αλμυρή γεύση της θάλασσας».
Αυτό το εγχείρημα δεν αποτελεί κάποια γαστριμαργική διαστροφή του Γκρέκο αλλά εντάσσεται στην καμπάνια του για αειφόρο αλιεία, και υπεύθυνη κατανάλωση. Σε αυτήν την κατεύθυνση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια το φεστιβάλ Slow Fish στο παλιό λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία. Με τον πληθυσμό των μεδουσών να έχει τετραπλασιαστεί στη Μεσόγειο σε σχέση με το 2004, ο Γκρέκο τονίζει ότι «τώρα ο άνθρωπος πρέπει να γίνει ο νέος κυνηγός μεδουσών» και αυτήν την ιδέα συμμερίζεται και η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Στο κάτω κάτω, μας κάνουν καλό, αφού είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και κολλαγόνο, με λίγες θερμίδες και καθόλου λίπος!