Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Σκηνές Αποκάλυψης!

❱❱ Η ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και οι καταγγελίες για ελλείψεις
❱❱ Μεγάλες ζημιές σε δεκάδες σπίτια, στάχτη 18.500 στρέμματα ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη αντικρίζει όποιος κινείται σε Κάλαμο, Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Μετόχι, Μικροχώρι και Πολυδένδρι. Η μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη επί τρία συνεχή 24ωρα στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και έκανε στάχτη 18.500 στρέμματα, βυθίζοντας σε απόγνωση τους κατοίκους.

werywer 3

Η επόμενη μέρα ήταν αποκαρδιωτική για τους κατοίκους των περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται ολοσχερώς. Οταν χθες προσπάθησαν με το πρώτο φως της ημέρας να μετρήσουν το ύψος της καταστροφής, δεν αντίκριζαν παρά μόνο εφιαλτικές εικόνες σε γκρίζο φόντο. Υστερα από τρεις ημέρες κόλασης η πύρινη λαίλαπα δεν είχε πια κανένα ενεργό μέτωπο, ωστόσο η Πυροσβεστική ήταν σε διαρκή επιφυλακή.

werywer 6

Οι πυροσβέστες ήταν, ακόμη μία φορά, οι αφανείς ήρωες. Πάλεψαν ασταμάτητα χωρίς την παραμικρή ελάχιστη διακοπή και ήταν πια εξουθενωμένοι, καθώς είχαν δώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους. Οι εικόνες που τους έδειχναν εξουθενωμένους από τις ατέλειωτες ώρες της σκληρής προσπάθειας να δαμάσουν το πύρινο θεριό έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Ενας από αυτούς λύγισε και κάθισε στον δρόμο για να πιει μια γουλιά νερό, ενώ οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να πάρουν μια ανάσα όποτε κατάφερναν να ελέγξουν κάποιο μέτωπο.

werywer 5

Χθες, μέσω των συνδικαλιστών τους, οι πυροσβέστες τόνισαν σε καταγγελίες τους ότι ο αριθμός τους δεν επαρκεί και ότι καλούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιχειρήσουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

werywer 7

Προτού ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, οι 298 μάχιμοι πυροσβέστες της Αθήνας (210 και 88 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα) είχαν δώσει άλλη πολυήμερη μάχη στα Κύθηρα και, φυσικά, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να χρειαστεί να επέμβουν σε κάποιο νέο μέτωπο. Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, στο Σώμα υπηρετούν συνολικά λίγο περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες. Από αυτούς, οι 8.800 είναι μόνιμοι, οι 2.930 τριετείς, οι 1.200 πενταετείς και οι 1.200 εποχικοί. Την ίδια στιγμή 502 πυροσβέστες έχουν αποσπαστεί στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, μετά την εξαγορά τους από τη γερμανική εταιρία Fraport!

werywer 8

Ολες αυτές τις μέρες που μαινόταν η τεράστια πυρκαγιά, στο πλευρό των πυροσβεστών βρέθηκαν και αρκετοί πρόσκοποι, οι οποίοι τους μοίρασαν νερό και φαγητό. Συνολικά μοίρασαν ως χθες 1.000 μπουκάλια νερό, 600 σάντουιτς και μπισκότα.

werywer 1

«Οι πυροσβέστες βρίσκονται για μέρες ολόκληρες μέσα στις φωτιές. Θα μπορούσαμε να τους πούμε ήρωες. Είναι στα μέτωπα, χωρίς ούτε ένα λεπτό ξεκούρασης. Δεν σταμάτησαν ούτε για να πιουν λίγο νερό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Κώστας Πατινιωτάκης.

Σε 30 χρόνια

Τη στιγμή που οι κάτοικοι μετρούσαν τις πληγές που άφησε η καταστροφική φωτιά και οι πυροσβέστες βρίσκονταν σε επιφυλακή, οι ειδικοί τόνιζαν ότι θα περάσουν ως και 30 χρόνια για να αποκατασταθεί η βλάστηση στις καμένες περιοχές. «Τα πρώτα ένα δυο χρόνια στην καμένη περιοχή δεν πρέπει να γίνει αναδάσωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε το χώμα στο έδαφος και τον σπόρο που υπάρχει μέσα σε αυτό» δήλωσε ο δασολόγος περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

gwergr

Μάχη με τον χρόνο έδωσαν χθες οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο και το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Κρυόνερου αλλά δεν απειλούσε κατοικημένα σημεία. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη Ζάκυνθο.

Υπάλληλος υπουργείου ο πυρομανής

Ετοιμος να κάψει την Πάρνηθα ήταν ο 63χρονος πυρομανής, που εντοπίστηκε από αστυνομικούς το απόγευμα της Τρίτης ενώ βρισκόταν κοντά στο τελεφερίκ μαζί με το σκυλί του. Στο όχημα του επίδοξου εμπρηστή βρέθηκαν 100 κεράκια, στουπιά και 50 tire ups. Οταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν στην Πάρνηθα, εκείνος δεν ήξερε τι να απαντήσει και για τα στουπιά και τα κεράκια ισχυρίστηκε ότι τα είχε μαζί του για να ανάβει… καντηλάκια! Ο 63χρονος είναι υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει προκαλέσει πυρκαγιές στο παρελθόν, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Πτήση Τσίπρα πάνω από τα καμένα

Τέσσερις μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την ανατολική Αττική και τόνισε ότι το μέτωπο είναι περιορισμένο και πως αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα. 

werywer 4

Ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και απευθύνθηκε στους πυροσβέστες μέσω του ασυρμάτου ενός πυροσβεστικού οχήματος.

werywer 2

«Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε. Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ, αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή. Σας ευχαριστούμε θερμά» είπε ο πρωθυπουργός στους πυροσβέστες, ενώ τους ζήτησε να είναι σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλον τον μήνα.

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...