Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Πάρε ό,τι θέλεις, παλιατζή…

Την ώρα που το παραεμπόριο ανθεί στην Ερμού,η κρίση έχει εξαφανίσει τους πελάτες

Φόβος για οριστικό λουκέτο στα παλαιοπωλεία στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι

Το φάντασμα της κρίσης χτύπησε για τα καλά τους παλαιοπώλες που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι, καθώς ο τζίρος τους έχει πέσει κάθετα. Ομως την ίδια ώρα στην Ερμού ανθεί το παραεμπόριο, ενώ ο δήμος και το κράτος είναι απόντα.

Η «Espresso» βρέθηκε στην πλατεία των αναμνήσεων, που κινδυνεύει να γίνει κι αυτή παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων βιώνουν μια τραγωδία, καθώς η κρίση έχει μηδενίσει την πελατεία τους και ο φόβος του οριστικού «λουκέτου» στην πλατεία, που άλλοτε έσφυζε από κόσμο, είναι ορατός.

f3 img 9496

Ολοι εδώ νοσταλγούν τις εποχές που τα πλήθη των επισκεπτών δεν αρκούνταν σε μια ματιά και αγόραζαν παλιά αλλά εγνωσμένης αξίας αντικείμενα, που τους «ταξίδευαν» σε άλλες γενιές, τις γενιές των παππούδων τους. Τα χιλιάδες παλιά αντικείμενα στα μαγαζιά σε φέρνουν μπροστά σε μια άλλη εποχή. Φωτιστικά της δεκαετίας του 1960, κρύσταλλα, δίσκοι βινιλίου των 45 και των 78 στροφών, παλιά γραμμόφωνα, μεταλλικά κουτιά από θρυλικές βιομηχανίες της Ελλάδας του χθες, κιτρινισμένες αφίσες, ξεκούρδιστα βιολιά, σκονισμένοι πίνακες, ένδοξες δραχμές, τζουκ μποξ και μηχανές κινηματογράφου είναι ορισμένα από τα αντικείμενα που συναντά κάποιος στον χώρο όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει.

f4 img 9492

Στον δρόμο για το ταξίδι στην Ιστορία συναντήσαμε στο παλαιοπωλείο που διατηρεί επί της πλατείας τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παλαιοπωλών «Αγιοι Απόστολοι» Γιάννη Κατσαρό, ο οποίος έχει περίπου ενάμιση μήνα να πουλήσει κάποιο αντικείμενο.

Τραγική κατάσταση

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε άλλο. Εχουμε αντικείμενα μεγάλης αξίας και τα πουλάμε για ένα κομμάτι ψωμί. Δυστυχώς, είμαστε αβοήθητοι. Ο κόσμος έρχεται, κοιτάει και φεύγει. Χθες είπα σε έναν πελάτη να αγοράσει ένα παλιό αντικείμενο για 150 ευρώ, ενώ το είχα αγοράσει 250 ευρώ. Η οικονομική δυσπραγία έχει φέρει τη δουλειά μας στον πάτο. Προ κρίσης έβγαινε το μεροκάματό μας. Τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Και να τους τα χαρίζεις, σου λένε ότι δεν έχουν χρήματα. Πλέον δεν εμφανίζονται ούτε οι τουρίστες» λέει στην «Espresso». Το παραεμπόριο ανθεί στην Ερμού, αλλά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τηρεί σιγήν ιχθύος παρά τις καταγγελίες των ανθρώπων που απασχολούνται στα παλαιοπωλεία για πάνω από 30 χρόνια.

f5 img 9498

«Η λέξη “τραγωδία” είναι τίτλος. Η κατάσταση είναι χάλια. Καταρρέουμε και παλεύουμε να δούμε πώς θα σταθούμε. Φυσικά, μιλάμε πάντοτε για τα νόμιμα παλαιοπωλεία. Η παρανομία βρίσκεται στο έπακρο. Από εδώ έχουν παρελάσει οι πάντες. Ο δήμαρχος ήξερε προεκλογικά να εμφανίζεται εδώ και να δίνει υποσχέσεις, όπως και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί. Εχουν περάσει όλοι από εδώ, αλλά τώρα όλοι αδιαφορούν για μας. Ο κύριος Καμίνης δεν δέχεται καν να κλείσει ένα ραντεβού μαζί μας. Οταν ήθελε να αναλάβει, ήμασταν καλοί, τώρα όχι…» μας είπε χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη ότι τα φτηνά αντικείμενα που τα παλαιοπωλεία πωλούν για 5 ή 10 ευρώ στην Ερμού πωλούνται μέχρι και… 50 λεπτά!
«Γιατί να μπει κάποιος στην πλατεία και να αγοράσει κάτι από μας, την ώρα που το βρίσκει πάμφθηνα στην Ερμού; Είναι άγνωστο πώς βρίσκουν τόσα αντικείμενα και τα πουλούν. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Εχουμε απευθυνθεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η Αστυνομία είναι απούσα και δεν ελέγχει» προσθέτει ο Γιάννης Κατσαρός.

f6 img 9505

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με το ζόρι και… παρακαλάνε για μεροκάματο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών «Αγιοι Απόστολοι» Μανώλης Λυγιδάκης εξηγεί ότι πλέον δεν κάνουν εμπόριο, αλλά ξεπουλούν τα αντικείμενά τους.

Κομπολόι

«Πριν από μία εβδομάδα πουλήθηκε από κάποιον παλαιοπώλη ένα κομπολόι μεγάλης αξίας -εκτιμήθηκε στα περίπου 1.500 ευρώ- αντί μόλις… 10 ευρώ! Αυτός που το έδωσε και ο παλαιοπώλης δεν είχαν ιδέα ότι επρόκειτο για ένα μοναδικό κομμάτι από χάντρες με πανάκριβο κεχριμπάρι. Αυτός που το αγόρασε ήξερε και έπιασε την καλή μόνο με 10 ευρώ! Ετσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε πλέον, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αλλά, όσο περνάει ο καιρός, αυτό δείχνει ολοένα και πιο ανέφικτο. Ψάχνουμε να βρούμε καθαρές λύσεις, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Είμαστε αβοήθητοι» αναφέρει στην «Espresso».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...