Εισαγγελική έρευνα

Η υπόθεση εταιρίας που «βάρεσε κανόνι» και οι τράπεζες βλαστοκυττάρων

Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας θα μπουν οι τράπεζες βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στη χώρα, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη. Αφορμή στάθηκε η υπόθεση της εταιρίας Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε., με διακριτικό τίτλο Stem – Health Hellas, που βάρεσε κανόνι βουλιάζοντας στην αγωνία 30.000 γονείς, οι οποίοι είχαν πληρώσει για να εξασφαλίσουν τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων των νεογέννητων παιδιών τους και να τα θωρακίσουν από τυχόν μελλοντικές ασθένειες.

Ο συνήγορος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία δεν είχε άδεια από το υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πως κλείνει στις αρχές του καλοκαιριού. Το ενημερωτικό της mail περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων» σκόρπισε αγωνία σε περίπου 30.000 γονείς, οι οποίοι τής είχαν εμπιστευτεί τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.

Μάλιστα, μέσω του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου, οι γονείς ζήτησαν, ώσπου να επιλυθεί το θέμα, να αναλάβει τη συντήρηση των βλαστοκυττάρων το «Υγεία», στον όμιλο του οποίου ανήκε η εταιρία ως το 2013. Η έρευνα θα εξετάσει αν οι πάνω από 15 ιδιωτικές εταιρίες-τράπεζες διαθέτουν άδεια. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες γονείς έχουν καταβάλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ για τη φύλαξη του πολύτιμου γενετικού υλικού. Ο κ. Ζαγορίτης ζήτησε επίσης να διερευνηθεί αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη του βιολογικού υλικού και αν παραβιάστηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ