Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Γαρίδες σαγανάκι, ένας μεζές στον οποίο κανείς δεν αντιστέκεται

Ένας κλασικός ελληνικός μεζές που θα ετοιμάσετε σε χρόνο μηδέν και θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Λαχταριστές γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τέλεια συνδυασμένες με φέτα και μια υποψία ούζου, γαρνιρισμένες με φρέσκο μαϊντανό. Ένας κλασικός ελληνικός μεζές που θα ετοιμάσετε σε χρόνο μηδέν και θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας.

Σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές συνταγές των οποίων η προέλευση και η ιστορία δεν είναι τεκμηριωμένες, γνωρίζουμε ότι οι γαρίδες σαγανάκι, ένα απροσδόκητο πάντρεμα θαλασσινών με τυρί, πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1960 στο Μικρολίμανο του Πειραιά. Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή τότε όπως και σήμερα για τις πολλές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Γι’ αυτό και η δεύτερη ονομασία της συνταγής είναι «γαρίδες Μικρολίμανο».

Το πιάτο αυτό παίρνει το όνομά του από το «σαγανάκι», ένα μικρό τηγάνι με δυο χερούλια, το οποίο προορίζεται για χρήση σε εστίες υγραερίου. Πολύ συχνά το σερβίρισμα γίνεται στο ίδιο αυτό σκεύος, χωρίς να μεταφερθούν οι γαρίδες σαγανάκι σε κάποιο άλλο πιάτο.

Η συνταγή γνώρισε μεγάλη επιτυχία, τόσο στους Έλληνες όσο και στους τουρίστες που άρχισαν να προσέρχονται μαζικά στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, και διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς.

Το σφικτό κρέας της γαρίδας, η νοστιμιά της φέτας που «δένει» την ελαφρώς πικάντικη σάλτσα ντομάτας σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό, χαρακτηρίζουν έναν ψαρομεζέ με διαχρονική επιτυχία.

Υλικά

  • 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες με το κεφάλι τους. Στο Λιντλ θα βρείτε κατεψυγμένη γαρίδα γάμπαρη Αργεντινής Ocean Breeze Νο 1 σε συσκευασία των 600 γρ που είναι ιδανικές για αυτήν τη συνταγή. Το κεφάλι της γαρίδας προσθέτει νοστιμιά και εντυπωσιακή εμφάνιση στο πιάτο. Οι μεγάλες γαρίδες μένουν ακέραιες και σφικτές και είναι προτιμότερες από τις πιο μικρές γι’ αυτή τη συνταγή.
  • 4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • μπούκοβο ή τσίλι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 60 ml. (1/4 φλιτζανιού) ούζο
  • φρέσκο μαϊντανό
  • 250 γρ. φέτα σε κύβους
  • ένα κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι για 12-13 λ περίπου μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, τη γλυκιά πάπρικα και όσο μπούκοβο ή τσίλι θέλετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες, τις σοτάρουμε στο τηγάνι ένα λεπτό για κάθε πλευρά και σβήνουμε με το ούζο.

Προσθέτουμε τη σάλτσα της ντομάτας στο τηγάνι με τις γαρίδες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, για να απορροφήσουν οι γαρίδες τη νοστιμιά της σάλτσας. Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα στο τηγάνι, το σκεπάζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρά η φέτα. Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε το σαγανάκι ζεστό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Η γαρίδα θέλει ελάχιστο ψήσιμο. Πρέπει να παραμείνει τρυφερή και ζουμερή. Αν την παραμαγειρέψουμε θα σκληρύνει και θα αποκτήσει ελαστική υφή.
  • Για γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα.
  • Σ’ αυτήν τη συνταγή προτιμήστε σκληρή και πικάντικη φέτα, η πιο μαλακή μπορεί να λιώσει και να εξαφανιστεί μέσα στη σάλτσα. Το πιάτο θα είναι πάλι νόστιμο, αλλά θα υστερεί σε υφή και εμφάνιση.
  • Οι γαρίδες σαγανάκι περιέχουν 331 θερμίδες ανά μερίδα. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, καθώς και Ω3 και 6 λιπαρά οξέα.

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι μια εύκολη συνταγή που απαιτεί μόλις 10 λεπτά προετοιμασία και 15 λεπτά ψήσιμο. Συνοδέψτε τις με ζεστό, τραγανό ψωμί που θα βουτήξετε στη σάλτσα, παγωμένο ούζο ή ένα ξηρό λευκό κρασί και… καλή παρέα!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...