Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Μικρά παιδιά στα αζήτητα

Η έλλειψη προσωπικού στα ιδρύματα και η καθυστέρηση των εισαγγελικών εντολών παρατείνουν την παραμονή τους.

Αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο ο αριθμός των βρεφών που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατόπιν εισαγγελικής εντολής σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, με αποτέλεσμα υγιή παιδιά να μεγαλώνουν σε δωμάτια νοσοκομείων δίπλα σε άλλα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτή είναι η τριτοκοσμική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που εν έτει 2014 «κλείνει τα μάτια» κι «επιτρέπει» σε κάποια από τα παιδιά της να περνούν τα πρώτα τους χρόνια σε θαλάμους παιδιατρικών νοσοκομείων. Κι αυτό γιατί τα ειδικά ιδρύματα που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν είναι υποστελεχωμένα, αλλά και πολύ λίγα στον αριθμό ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός τεράστιου προβλήματος, που δυστυχώς έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.


Τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε έγγραφα νοσοκομείων, τα οποία διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, αποτυπώνουν το μέγεθος του φαινομένου και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της τραγικής κατάστασης. Βρέφη και παιδιά που ήρθαν στον κόσμο από σχέσεις εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, είναι ψυχικά ασθενείς, με οικονομική ανέχεια ή εξαρτημένες από ουσίες, καταλήγουν σε νοσοκομεία και είναι καταδικασμένα να διαβιούν σε χώρους που είναι τουλάχιστον ακατάλληλοι για τη σωστή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, έχοντας ως μοναδικό στήριγμα κάποιους εθελοντές που είναι στο πλευρό τους για λίγες μόλις ώρες καθημερινά.
Ενα από τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που διαθέτουν Μαιευτικά ή και Παιδιατρικά Τμήματα είναι το νοσοκομείο παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς, κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της χώρας. Οι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, Ελληνες και αλλοδαπούς, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους. Ενώ το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά, το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά, το 2012 130, ενώ το 2013 -έως τις 29 Οκτωβρίου- ο αριθμός έφτασε τα 102!


Την ίδια στιγμή, στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», που αποτελεί κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους και δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, πολλά βρέφη παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου ακόμη και πέντε ολόκληρους μήνες. Αυτό συμβαίνει λόγω της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή τη μεταφορά του βρέφους σε ίδρυμα για την αποκατάστασή του, αλλά και του μεγάλου χρόνου αναμονής για τη μεταφορά των βρεφών ελλείψει προσωπικού στα ιδρύματα, χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών και της εγκατάλειψης βρεφών με ειδικές ανάγκες και την έλλειψη χώρων υποδοχής τους.


«Αν δεν ενισχυθούν οι προαναφερόμενες δομές εισροής εγκαταλειμμένων βρεφών με εξειδικευμένο προσωπικό και ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης οικογενειών, μονίμως θα “λιμνάζουν” παιδιά στα νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη» αναφέρει σε έγγραφό της η κοινωνική υπηρεσία του γενικού νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...