Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025

Τομ Χόλαντ: Αργεί ο γάμος του «Σπάιντερμαν»

Η πολλή δουλειά «έφαγε» τον γάμο του κινηματογραφικού «Σπάιντερμαν», Τομ Χόλαντ, και της περιζήτητης πρωταγωνίστριας του Dune»,

Κατερίνα Καραβάτου: «Γνώρισα τον Κρατερό και μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να κάνω...

Η Κατερίνα Καραβάτου με αφορμή την καλεσμένη της, Ήβη Αδάμου που έκανε μικρή παιδί εξομολογήθηκε πώς πήρε εκείνη την απόφαση να γίνει μαμά.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πιάστηκε η μέση του να ακούει τον Αυγενάκη

«Έπαθε τη μέση του» να ακούει καρφωμένος στο έδρανο επί μιάμιση ώρα τον Αυγενάκη να…απολογείται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Καπουτζίδης: «Τους ζητώ συγνώμη αλλά την πάτησαν, θα με ακούν να μιλάω,...

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλάει ανοιχτά και σχολιάζει τα κακώς...

«Ψαρώνουν» τον καρκίνο

❱❱ Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει το έντερο από τη νόσοΑσπίδα προστασίας από μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Ερευνητές από το University of Oxford και το International Agency for Research on Cancer (IARC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Mark Gunter από το IARC και τη δρα Anna Diaz Font από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, μελέτησε επί 15 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων.

Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γρ. ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 63,49 γραμμάρια.

Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γρ. λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. «Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» εξήγησε η Font.

Ο Gunter, ωστόσο, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πού ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του ψαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν αν είναι το ψάρι καθαυτό και τα συστατικά του που έχουν προστατευτικές ιδιότητες από τον καρκίνο του εντέρου ή εάν είναι το ιχθυέλαιο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επέτειο 18 χρόνων γάμου γιόρτασε Έλληνας παρουσιαστής

Επέτειο γάμου 18 χρόνων γιόρτασε γνωστός Έλληνας παρουσιαστής.

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι ηθοποιών – Ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα

Ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα και έγιναν ζευγάρι στη ζωή. Για ποιους πρόκειται;

Γιάννης και Καλλιόπη Ευαγγελίδου: Δείτε να ποζάρουν πατέρας και κόρη

Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου ζει μόνιμα εδώ και αρκετά χρόνια...

Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για το πρώην ζευγάρι

Μια νέα ανάρτηση-καρφί έκανε ο Δημήτρης Αλεξάνδρου μετά τη συνέντευξη-χείμαρρος της Ιωάννας Τούνη, που εξιστορούσε στιγμές της προσωπικής

Τατιάνα Στεφανίδου – Νίκος Ευαγγελάτος: Διακοπές στο Μεγανήσι

Η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος ξεκίνησαν τις...

Κώστας Φραγκολιάς: «Με τη Δώρα χωρίσαμε γιατί είχαμε…»

Ο Κώστας Φραγκολιάς σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στον χωρισμό του από τη Δώρα Πατσιώτη αλλά και στην παρέα της εκπομπής «Happy Day».
spot_img
spot_img