Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ανομία stop!

❱❱ Η αυτοκάθαρση και ο Κώδικας Δεοντολογίας των φαρμακευτικώνΤο διεθνές σκάνδαλο της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που απασχολεί εδώ και πολλές εβδομάδες την επικαιρότητα, έρχεται σε μια εποχή που στην ελληνική κοινή γνώμη είναι κυρίαρχη η άποψη ότι «όλοι είναι το ίδιο». 

Ωστόσο, αυτή η ομιχλώδης και γενικόλογη πεποίθηση μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει, καθώς βολεύει τους πραγματικά υπαιτίους, που χάνονται μέσα στο πλήθος των ενόχων, γιατί ποτέ δεν τους αποδίδονται οι ευθύνες που τους αναλογούν προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

Μέσα σ’ αυτή τη θολή ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχεί η νοοτροπία τού «όλοι φταίνε γιατί όλοι είναι το ίδιο», στοχοποιείται ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες (εγχώριες και ξένες), που προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς απασχολούν έναν σημαντικό αριθμό από το επιστημονικό προσωπικό στη χώρα -που δεν έχει ακόμα μεταναστεύσει-, όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί κ.λπ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα συμβάλλει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος και απασχολεί πάνω από 86.000 εργαζομένους άμεσα και έμμεσα.

Αυτή την άποψη, λοιπόν, ότι «είναι όλοι το ίδιο», έρχεται να ανατρέψει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προώθηση των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και τη Δημοσιοποίηση παροχών από Φαρμακευτικές Εταιρίες προς Επαγγελματίες Υγείας και Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς. Πρόκειται ουσιαστικά για το βασικό όργανο αυτορρύθμισης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του ΣΦΕΕ απέναντι στα φαινόμενα ανομίας στον χώρο του φαρμάκου που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα δυναμικό πλαίσιο κανόνων που περιέχονται σ’ ένα συμβατικό κανονιστικό κείμενο και αφορούν την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, με γνώμονα την επαγγελματική ευθύνη, την ηθική και τη διαφάνεια. Τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2002 και δεσμεύει το σύνολο των εταιριών – μελών του ΣΦΕΕ.

Ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι εναρμονισμένος με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θεσπίζοντας παράλληλα νέους, αυστηρότερους κανόνες και πρακτικές, τον Κώδικα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Companies and Associations – EFPIA) και τον Κώδικα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΦΕΕ έχει συστήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και Αξιολόγησης Συνεδρίων του ΣΦΕΕ στην οποία υπεύθυνος-επικεφαλής είναι ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας.
Η επιτροπή αυτή μεταξύ άλλων αξιολογεί και τα επιστημονικά συνέδρια τα οποία πρώτα έχει εγκρίνει ο ΕΟΦ. Και δεν είναι ακόμα μία… επιτροπή, καθώς συνεδριάζει κάθε Τετάρτη και τα μέλη της ετησίως αξιολογούν περίπου 900 συνέδρια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...