Στο Τάγμα του Φοίνικα ο "πράκτωρ Θου-Βου"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε χθες τον Θανάση Βέγγο.

Στο Τάγμα του Φοίνικα ο "πράκτωρ Θου-Βου"

Ο «καλός μας άνθρωπος» τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα! Σε μια λαμπρή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες, πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος, που «παρασημοφορήθηκε» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το «ιερό τέρας» της υποκριτικής και της μεγάλης οθόνης, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, παρέλαβε χθες το βραβείο από τα χέρια του Προέδρου. Με μεγάλη σεμνότητα, αλλά και με το γνώριμο χιούμορ του, έκλεψε την παράσταση στην εκδήλωση, παίρνοντας και παράσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε Ελληνα που διακρίνεται για την προσφορά του και την προσωπικότητά του στον τομέα που υπηρετεί.

Η έλευση του Θανάση Βέγγου συγκίνησε ιδιαιτέρως τους παρευρισκομένους, που τον καταχειροκρότησαν για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Ο ίδιος, λακωνικός όπως πάντα, ευχαρίστησε τον Κάρολο Παπούλια.

Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός «Πράκτωρ Θου-Βου» βραβεύεται. Ο Θανάσης Βέγγος έχει τιμηθεί επίσης με βραβείο από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών (1962), με βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» (1971) και με βραβείο από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών για τον ίδιο ρόλο. Συνέχισε με βράβευσή του για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου» (1972), ενώ το ’91 κατέκτησε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στο φιλμ «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» και το ’93 πήρε ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του πάλι από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο δήμος Κορυδαλλού το 2002 τίμησε τον καταξιωμένο ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής.

Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε στη χθεσινή εκδήλωση, εκτός από τον Θανάση Βέγγο, την ηθοποιό Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη, τον αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, την καθηγήτρια Βυζαντινών και Μοντέρνων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης Φατίμα Ελόεβα, τους σκιτσογράφους Κώστα Μητρόπουλο και Βασίλη Χριστοδούλου, τον αθλητή και πρώην υπουργό Ιωάννη Φικιώρη και τον ελληνιστή και βιογράφο του Μίκη Θεοδωράκη, Γκι Βάγκνερ.


ΑΛΚΙΝΟΟΣ  ΜΠΟΥΝΙΑΣ