Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Χριστούγεννα με εκπλήξεις* από το XMAS Calendar του opaponline.gr

Η Χριστουγεννιάτικη διάθεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με το XMAS Calendar...

ΟΠΑΠ: Φρέσκια και δυναμική καμπάνια για το Υπεύθυνο Παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Η προστασία των παικτών και η υπεύθυνη διασκέδαση στο...

Το «κλειδί» της παχυσαρκίας

❱❱ Ο κρίσιμος ρόλος της ισορροπημένης διατροφής και του ενζύμου φωσφατάσηΕνα μόνο ένζυμο μπορεί να κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Chemistry». 

Πρόκειται για τη φωσφατάση, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ποσότητας του λίπους στον οργανισμό.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσι Rutgers University New Brunswick, με επικεφαλής τον Gil-Soo Han, ανακάλυψαν ότι η πλήρης απουσία του ενζύμου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών, καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη δράση της φωσφατάσης στη μαγιά, καθώς το ένζυμο είναι ίδιο με εκείνο που υπάρχει στους ανθρώπους. Ο Han αφαίρεσε από τα κύτταρα της μαγιάς το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή του ενζύμου, διαπιστώνοντας ότι τα κύτταρα αποθήκευαν στις μεμβράνες τους περισσότερα λιπίδια απ’ ό,τι ήταν απαραίτητο.

«Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα παράγουν πολύ περισσότερη κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα ο όγκος τους να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα, κατάσταση η οποία είναι χαρακτηριστική του καρκίνου» εξηγεί ο ερευνητής George Carman. Από την άλλη, όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγή φωσφατάσης, αυξάνεται το λίπος που αποθηκεύεται στο ανθρώπινο σώμα και κατά συνέπεια μεγαλώνει ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εμφάνισης διαβήτη.

Λίπος

«Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να χειραγωγήσουμε το ένζυμο αυτό, έτσι ώστε να μην είναι πολύ ενεργό και συσσωρεύεται πολύ λίπος στο σώμα, αλλά να λειτουργεί τόσο όσο να είναι το σώμα υγιές» σημειώνει ο Carman. Επισημαίνει δε ότι το «κλειδί» για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό και στην παραγωγή λιπιδίων για τις κυτταρικές μεμβράνες είναι η εξισορροπημένη διατροφή.

Το ένζυμο φωσφατάση ανακαλύφθηκε το 1957, όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2006 για να ανακαλυφθεί από τον καθηγητή Gil-Soo Han το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή του. «Από τότε η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει πώς συνδέεται το ένζυμο με την παχυσαρκία, τις φλεγμονές, τον διαβήτη και άλλες παθήσεις» σημειώνει ο Carman.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα