Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

«Να μ’αγαπάς»: Ρεκόρ σεζόν και πρωτιά σε σύνολο και δυναμικό κοινό

Οι εξελίξεις, το σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της καθημερινής σειράς του Alpha «Να μ’ αγαπάς», έκαναν

Δημήτρης Γιώτης: Γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία με νέο τραγούδι του Κυριάκου...

Με μία μπαλάντα, που σε κερδίζει από το πρώτο της άκουσμα, κάνει δυναμικό come back στη δισκογραφία, o Δημήτρης Γιώτης.

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Τα «έτσουζαν» με μπίρα οι αρχαίοι Ελληνες!

❱❱ Μπορεί η… κρασοκατάνυξη να ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, όμως τώρα προκύπτει με επιστημονικές έρευνες ότι ακόμη και οι προϊστορικοί Ελληνες τα «έτσουζαν», και μάλιστα με μπίρα! Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που έγιναν σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, οι οποίες δίνουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπίρα, εκτός από κρασί.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη. Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβάνεται στα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC), που υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του 2016. Το άρθρο της καθηγήτριας αναφέρεται στις έρευνες στα κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό στη Μακεδονία και την Αργισσα στη Θεσσαλία.

Σπόροι σιταριού

Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης – αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τα ευρήματα από την Αργισσα αντιστοιχούν σε μια πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού κυρίως, αλλά και κριθαριού.

Αντίθετα από το Αρχοντικό, οι σπόροι από την Αργισσα είναι διατηρημένοι σε καλύτερη κατάσταση. Οι φυτρωμένοι σπόροι από το Αρχοντικό και την Αργισσα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

Τα ίχνη δημητριακών από το Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια ζυθοποίησης: θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αλεσμένη βύνη πριν ή μετά την ανάμειξη με νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν από τη διαδικασία της ζύμωσης ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν κατά την αρχαιότητα στην Εγγύς Ανατολή.

Για την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν πολλά στοιχεία κατανάλωσης κρασιού στον χώρο του Αιγαίου, ενώ οι πρωιμότερες ενδείξεις οινοποίησης στην Ευρώπη εντοπίζονται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στον οικισμό του Ντικιλί Τας στον νομό Καβάλας.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...



Μποζουκια Αθηνα