Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2025

Μαρία Μπεκατώρου: «Δεν με θλίβει εδώ και καιρό ότι δεν έχω παιδί»

Η Μαρία Μπεκατώρου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Buongiorno»...

Glam βραδιά για την ψυχική υγεία

Μια βραδιά ελπίδας, γενναιοδωρίας, συλλογικής δράσης και έμπνευσης οργανώθηκε...

Αντώνης Ρέμος για Μαρινέλλα: «Εύχομαι να μπορέσει να ξυπνήσει από αυτόν τον...

Ο Αντώνης Ρέμος και η Μαρινέλλα έχουν συνεργαστεί πολλές...

Ο άλλος Σωκράτης Φάμελλος

Ενα ενδιαφέρον και σπάνιο φωτογραφικό ενσταντανέ από καλοκαιρινές τους...

Αντικαπνιστικό ανέκδοτο

❱❱ Το υπουργείο δηλώνει αποφασισμένο να εφαρμόσει αυτή τη φορά τον νόμοΘα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς πρόκειται για έναν νόμο που δεν εφαρμόζεται ούτε μέσα… στη Βουλή. 

Ο λόγος, φυσικά, για τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2005 και από τότε έρχεται στην επικαιρότητα με διάφορες εγκυκλίους, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, πριν από λίγες ημέρες, απέστειλε μια νέα εγκύκλιο που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ενώ στις απαγορεύσεις περιλαμβάνει και το ηλεκτρονικό κάπνισμα.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δηλώνουν αποφασισμένοι αυτήν τη φορά να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. «Αυτήν τη φορά ο νόμος θα εφαρμοστεί ακόμη και εάν χρειαστεί να φάμε ξύλο!»

Μάλιστα, έως το τέλος του Φεβρουαρίου, όπως μας αποκάλυψε, στο κυβερνητικό συμβούλιο θα απαιτήσει να αποσταλεί η νέα εγκύκλιος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα υπουργεία, στα σχολεία και σε οργανισμούς, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν… τασάκια στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου, η απάντησή του ήταν: «Δεν θα υπάρξουν και θα φροντίσω προσωπικά γι’ αυτό. Δεν σας κρύβω ότι έχω διαπληκτιστεί πολλές φορές με συναδέλφους μου καπνιστές για τον λόγο αυτόν, αλλά δεν πτοούμαι. Θα συνεχίσω γιατί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και πόσο μάλλον οι νόμοι που αφορούν την προστασία της υγείας μας».

Αδιαφορία

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, που ξέρει ότι οι πρώτες αιτίες θανάτου στη χώρα είναι ο καρκίνος, η καρδιά (εμφράγματα) και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι θλιβερό να βλέπει ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Είμαι αισιόδοξος. Θα συνεχίσω και θα ενισχύσω την ενημερωτική καμπάνια μέσα στα σχολεία, που ήδη υπάρχει, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου και πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένα και ενημερωμένα».

Την αισιοδοξία του, πάντως, δεν συμμερίζεται ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Harvard Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Καπνίσματος, ο οποίος εξηγεί γιατί από το 2005 που ψηφίστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή ο νόμος 3420/2005 και όλοι οι σχετικοί εγκύκλιοι που ακολούθησαν σε αυτά τα 13 χρόνια δεν έχουν γίνει σεβαστοί ακόμη και από αυτούς που τους ψήφισαν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χειροπέδες στον γιο του Ανδρέα Λοβέρδου

Τον... μάτιασαν τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς λίγα 24ωρα μετά τη... συστράτευσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνελήφθη

Κυβερνητικός έκανε… Ψυχικό σε λιώμα τηλεστάρ

Τηλεαστέρας, «κριτής» των πάντων, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής...

Πρόωρο «ψαλίδι» στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου;

Φυλλορροεί η Τατιάνα Στεφανίδου! Σε δύσκολα μονοπάτια μπαίνει η Τατιάνα...

Μοναχική «γοργόνα» η Δήμητρα Παπανδρέου – Φωτογραφίες από την παραλία

Οι εποχές αλλάζουν, άνθρωποι φεύγουν, ακίνητα αλλάζουν χέρια και...

Πένθος για τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη – Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης περνάει δύσκολες ώρες καθώς έχασε

Συγκινημένη η Αγάπη Πολίτη στον γάμο του γιου της, Παύλου Βαρδινογιάννη

Φανερά συγκινημένη ήταν η Αγάπη Πολίτη στον γάμο του γιου της, Παύλου Βαρδινογιάννη με την Κατερίνα Μπιρμπίλη.