Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Η ύπουλη νόσος

❱❱ Τουλάχιστον 100.000 Ελληνες πάσχουν από γλαύκωμαΤο γλαύκωμα θεωρείται μία ύπουλη νόσος , καθώς δρα αθόρυβα χωρίς να δίνει συμπτώματα, με συνέπεια όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι δεν βλέπει καλά να είναι πια αργά. 

Το γλαύκωμα είναι η βλάβη που προκαλείται στα οπτικά νεύρα, τα οποία είναι τα «καλώδια» που συνδέουν τα μάτια μας με τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των οπτικών ερεθισμάτων από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Το γεγονός ότι το γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα καθιστά τη νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς στο αρχικό στάδιο οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι χάνουν σιγά σιγά την περιφερειακή όρασή τους, ενώ στο τελικό στάδιο χάνουν και την κεντρική όραση.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το γλαύκωμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και πως το 6% του πληθυσμού του πλανήτη πάσχει από αυτό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά το 1%-2% του γενικού πληθυσμού και το 2%-4% των ατόμων άνω των 40 ετών. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον 100.000 Ελληνες.

«Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να σώσουν την όραση των ασθενών που πάσχουν από γλαύκωμα» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Clinical Fellow, της οφθαλμολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Αιτίες και παράγοντες

Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (EOΠ) είναι η κυριότερη αιτία της πάθησης, που συνήθως εμφανίζεται σε άτομα τα οποία διανύουν την τρίτη ηλικία της ζωής τους.

«Το γλαύκωμα, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, συχνά οδηγεί σε τύφλωση, γι’ αυτό και ονομάζεται ύπουλος κλέφτης της όρασης» μας είπε ο δρ Μάλλιας και συνέχισε: «Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρις ότου συμβεί σοβαρή απώλεια της όρασης. Και δυστυχώς, όταν η βλάβη έχει ήδη επέλθει, είναι μη αναστρέψιμη. Για τον λόγο αυτόν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας».

Οταν τα οπτικά νεύρα πάθουν βλάβη από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, τότε ένα μέρος των οπτικών ερεθισμάτων δεν μεταδίδεται από τα μάτια στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός τμήματος του οπτικού πεδίου.

Στα αρχικά στάδια η απώλεια του οπτικού πεδίου αφορά την περιφερική όραση -γι’ αυτό και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή-, ενώ στα τελικά στάδια προσβάλλεται και η κεντρική όραση, με τελική κατάληξη την τύφλωση.

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση» τονίζει ο δρ Μάλλιας. Είναι σημαντικό για όλους μας να εξεταζόμαστε προληπτικά από οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, ώστε να μετρά ο οφθαλμίατρος την ενδοφθάλμια πίεση και να ελέγχει την κατάσταση των οπτικών νεύρων.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...