Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Δολοφονία χαρακτήρα Λιάγκα από τον Κούγια: «Τι σίχαμα»

Το 'χει φαίνεται ο Μάιος να είναι ο μήνας...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 10 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η καθημερινότητά σας έχει επιβαρυνθεί αρκετά το τελευταίο...

Διπλό ράπισμα στον άσωτο Χάρι από τον οργισμένο Κάρολο!

Αντιμέτωπος με την οργή του πληγωμένου πατέρα του ήρθε...

Οι πικάντικες ατάκες της Ντάνιελς στο δικαστήριο για τον έκφυλο Ντόναλντ Τραμπ

Οι λεπτομέρειες της Στόρμι Ντάνιελς στη δικαστική αίθουσα για...

Βυζαντινή ενθρόνιση για τον Κάρολο – Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ θα ακουστούν ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες!

Το λάδι που θα χριστεί ο Κάρολος καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο

Έντονο χρώμα Ελλάδας θα έχει η στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου, καθώς ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ επιθυμεί διακαώς να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του πρίγκιπα Φιλίππου αλλά και την ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Οπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά, έπειτα από επίμονο αίτημα του νέου μονάρχη, θα ακουστούν ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες στη λειτουργία της στέψης του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, που θα εκτελέσει το Byzantine Chant Ensemble. Η πρωτοβουλία αποτελεί μια κίνηση του Καρόλου προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής πατέρα του, δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου, ενώ και ο ίδιος ο Κάρολος είναι γνωστό ότι είναι λάτρης της χώρας μας και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα τόνισε ότι στις φλέβες του κυλάει ελληνικό αίμα.

karolos kamila

Ελληνικό άρωμα έχει και η επιλογή του 74χρονου βασιλιά να διατηρήσει στο τελετουργικό το χρίσμα με αφιερωμένο λάδι, όπως είχε γίνει στη στέψη της μητέρας του, πριν από 70 χρόνια. Αυτό, διότι το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο βασιλιάς και η βασίλισσα και θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού, καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο.

Η τελετή

Μπορεί ο αριθμός των προσκεκλημένων στη στέψη να είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς ο Κάρολος επιθυμεί η τελετή να είναι πολύ πιο λιτή από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, όμως ανάμεσα στους μόλις 2.000 καλεσμένους, που αντιστοιχούν στο 1/4 των προσκεκλημένων της Ελισάβετ, θα υπάρχει έντονη ελληνική παρουσία. Το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», θα δώσουν η τέως βασίλισσα της Ελλάδας Αννα Μαρία στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της μετά το πένθος της απώλειας του συζύγου της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στο πλευρό της θα βρίσκονται ο πρωτότοκος γιος της πρίγκιπας Παύλος μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.

coronation karolos

Να καταφθάνουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ με τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα δει τον βασιλιά Κάρολο με τη βασίλισσα Καμίλα και το ελληνικής καταγωγής πριγκιπικό ζευγάρι της Σερβίας. Ο τέως πρίγκιπας, διάδοχος Αλέξανδρος, μητέρα του οποίου ήταν η πριγκίπισσα της Ελλάδας Αλεξάνδρα, κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ της Ελλάδας και της Ασπασίας Μάνου, θα συνοδεύεται από τη γεννημένη στην Αθήνα σύζυγό του, πριγκίπισσα Αικατερίνη, το γένος Μπατή.

abbey
Το Αβαείο του Ουέστμινστερ

Μαζί με τους ελληνικής καταγωγής γαλαζοαίματους θα παρακολουθήσουν το βασιλικό ζευγάρι της Βρετανίας να αποχωρεί μετά τη στέψη με την τεσσάρων τόνων άμαξα του Γκολντ Στέιτ, ηλικίας 260 ετών, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Ολλανδίας και η σύζυγός του, και η βασιλομήτωρ της χώρας, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, όπως και οι βασιλικές οικογένειες Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας, καθώς και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αυτοεξόριστος στην πατρική γη

Στο χωριό Μικρομάνη Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...

Το τελευταίο αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου

Στο κοιμητήριο του Ζωγράφου βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι...

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...