Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Κιμ Κατράλ: Παντρεύτηκε η «Σαμάνθα» του «Sex and the city» τον κατά...

Η Κιμ Κατράλ στα 69 της παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Russel Thomas στο Λονδίνο. Η πρωταγωνίστρια του «Sex and the city» με τον νεότερο συνάδελφό της

Ευγενία Δημητροπούλου: «Δεν είμαι η μαμά με τα ινσταγκραμικά ταπεράκια»

Η Ευγενία Δημητροπούλου καλεσμένη της εκπομπής «Καλύτερα αργά» αναφέρθηκε στην κόρη της.

Κρατερός Κατσούλης: «Ήρθα με τη μηχανή και ήταν σαν να οδηγώ μέσα...

Ο Κρατερός Κατσούλης πέρασε δύσκολα το πρωί της Παρασκευής λόγω της κακοκαιρίας ώσπου να φτάσει στο στούντιο της εκπομπής «Νωρίς νωρίς»

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣΤα οικονομικά σας καλυτερεύουν. Εφαρμόστε στην πράξη τις γνώσεις...

Παιχνίδια της μοίρας από «Φωτιά και νερό»

Το θεατρικό έργο της συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη, που χάθηκε στο Μάτι, κάνει πρεμιέρα απόψε στο Μικρό Γκλόρια

Εξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που παρέσυρε στον θάνατο 104 συνανθρώπους μας, συμπληρώνονται το φετινό καλοκαίρι. Ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου του 2018 ήταν και η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη, ένα από τα σημαντικότερα έργα της οποίας κάνει πρεμιέρα απόψε στο θέατρο Μικρό Γκλόρια. Τίτλος αυτού, «Φωτιά και νερό» και πραγματεύεται μια ιστορία Ανατολής και Δύσης, με τους Στέλιο Καλαθά, Ελενα Τυρέα και Δημήτρη Γεωργαλά να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο να υπογράφει τη σκηνοθεσία.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ανώνυμη πόλη της Ευρώπης, όπου ζουν ο Ιρακινός Σαΐντ και η σύντροφός του, η Ιρανή Χαγιάτ, σημαδεμένοι από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που άφησαν στην πατρίδα τους. Ενας ξένος κάνει λάθος στη διεύθυνση, μπαίνει στο σπίτι τους και βρίσκεται ξαφνικά όμηρος του Σαΐντ, ο οποίος προσπαθεί να του αποδείξει ότι προέρχεται από ένα μέρος πολιτισμένο και αξίζει να του φέρονται ανάλογα. Του διδάσκει με το ζόρι αραβική Ιστορία και σκάκι, ενώ στην πορεία της σύγκρουσης των δύο αντρών, που κρατάει εφτά ημέρες, μπαίνει στο… κάδρο και ο έρωτας!

Χρύσα Σπηλιώτη και Στέλιος Καλαθάς

«Το έργο είναι μια πάλη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» δηλώνει στην «Espresso» ο Στέλιος Καλαθάς που υποδύεται τον ξένο. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλογραμμένη παράσταση που θα μπορούσα να την παρομοιάσω με παρτίδα σκάκι. Κάθε σκηνή είναι και μια κίνηση για το ποιος από τους δύο πολιτισμούς είναι πιο ισχυρός, καλλιεργημένος και αναπτυγμένος…» συνεχίζει ο ηθοποιός, που υπήρξε στενός συνεργάτης της δημιουργού Χρύσας Σπηλιώτη.

«Με τη Χρύσα δουλεύαμε παρέα πολλά χρόνια, κάναμε μεταγλωττίσεις και ήμασταν κάθε πρωί δίπλα δίπλα στο ίδιο στούντιο. Μετά βρεθήκαμε επίσης στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, παίξαμε μαζί και στην “Ορέστεια”. Ηταν ένα πλάσμα πολύ τρυφερό και ευαίσθητο. Ενας άνθρωπος πανέξυπνος, ευφυής και πολυτάλαντος. Πραγματικά, ο αιφνίδιος θάνατός της υπήρξε σοκ για όλους όσοι την ξέραμε».

Τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι ο Στέλιος Καλαθάς την έζησε με άγριο, σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο. «Ημουν στην Ανδρο και περίμενα το καράβι για να επιστρέψω από διακοπές, όταν ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος. Είχαμε ακούσει ότι είχε πιάσει φωτιά στην Κινέτα, όχι όμως ότι καιγόταν και το Μάτι. Αυτό το μάθαμε όταν ήμασταν πια εν πλω για να γυρίσουμε στη Ραφήνα. Κάποια στιγμή το πλοίο σταμάτησε στη μέση του πελάγους, καθώς ακούστηκαν φωνές και ουρλιαχτά για βοήθεια. Ηταν άνθρωποι από το Μάτι που τους είχε παρασύρει το ρέμα. Αργότερα έφτασαν ελικόπτερα για να τους περισυλλέξουν. Κάποιους τους ανέβασαν στο πλοίο. Το σκοτάδι ήταν πίσσα, γιατί δεν βρισκόμασταν κοντά στη στεριά.

Μείναμε εκεί αρκετές ώρες. Ξέραμε πως είχε πιάσει φωτιά, αλλά δεν φανταζόμασταν αυτό το πράγμα. Φτάνοντας πια στη Ραφήνα, είδαμε ότι εκεί ήταν η κόλαση! Είχε ξημερώσει, θυμάμαι, όταν μπήκα σπίτι μου. Τότε έμαθα τα νέα για τη Χρύσα από την τηλεόραση. Δεν το χωράει ο νους μου ότι κάποιοι άνθρωποι έφτασαν εκείνη τη μέρα κοντά στη θάλασσα αλλά δεν κατάφεραν να σωθούν» περιγράφει ο ηθοποιός και συγκλονίζει.

Από αριστερά: Δημήτρης Γεωργαλάς, Ελενα Τυρέα και Στέλιος Καλαθάς

Ο ίδιος δηλώνει στην «Espresso» πολύ συγκινημένος που παίζει από σήμερα (και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15) σε έργο της αείμνηστης Χρύσας Σπηλιώτη. «Στο κείμενο αναφέρεται πολλές φορές η φωτιά και πραγματικά, κάθε φορά που ακούω τις λέξεις που σχετίζονται με την καταστροφική της ιδιότητα, ανατριχιάζω ολόκληρος. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορέσω να ξεπεράσω όσες παραστάσεις και να κάνουμε» σχολιάζει ο Στέλιος Καλαθάς. Πέρα από την παράσταση «Φωτιά και νερό», όπου κρατά βασικό ρόλο, ο ίδιος ασχολείται και με τη σκηνοθεσία ενός άλλου έργου. Πρόκειται για το «Καφενείο: Το Επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου, που θα ανέβει στις 21 Μαρτίου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Μέσα σε όλα αυτά ο πολυπράγμων καλλιτέχνης θα αρχίσει το ερχόμενο διάστημα και τη σκηνοθεσία ακόμη μιας παράστασης με την ομάδα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής που διδάσκει από το 2014, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν ν’ ασχοληθούν με την προσωπική τους ανάπτυξη και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους μέσω της τέχνης.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ’ όταν είχαμε συνεργαστεί»

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ' όταν είχαμε συνεργαστεί», είπε η

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το ζευγάρι αγκαλιά σε βραδινή του έξοδο

Ο Γιώργος Λιάγκας έχει βρει στο πρόσωπο της Μαρίας Αντωνά την ευτυχία.

«Χαρούμενα 50 άντρα μου! Ο βράχος μου που με αντέχει 22 χρόνια»

Η ηθοποιός γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της σε ένα λαμπερό πάρτι ενώ δεν παρέλειψε να χορέψει και ένα ζεϊμπέκικο.



Μποζουκια Αθηνα