Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το «φως» που… λύγισε τη Σκορδά

«Λύγισε» η Φαίη Σκορδά μπροστά στις κάμερες την ώρα...

Τσαγκρινού και dj Stephan αποκάλυψαν το φύλο του μωρού που περιμένουν

Γάμο και βάφτιση μαζί θέλουν να κάνουν η Ελενα...

Πυρά της ΠΟΣΠΕΡΤ προς τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα

Τι έφταιξε ή καλύτερα ποιος έφταιξε και ηλικιωμένοι άνθρωποι...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Κρύβει παγίδες το υπερβολικό ψήσιμο τροφών

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο το υπερβολικό ψήσιμο όσο και το υπερβολικό τηγάνισμα των τροφών που καταναλώνουμε, συμβουλεύουν οι ειδικοί!

Ειδικότερα δε, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) τονίζει ότι η κατανάλωση τροφών περισσότερο ψημένων ή τηγανισμένων κρύβει τον κίνδυνο σχηματισμού μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η FSA προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά, τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας μάλιστα αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

Οσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, επειδή δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι’ αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. Επίσης, συστήνει στους καταναλωτές να μη διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Οπως αναφέρει, «οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των 6 βαθμών Κελσίου».

Μελέτες

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK σχολιάζει σχετικά: «Η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν -αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους». Η ακρυλαμίδη περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αν και καταβάλλονται ήδη προσπάθειες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ακρυλαμίδη στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνη.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...