Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Πτήσεις σε hi-tech καμπίνες

Φουτουριστικά σχέδια με οθόνες αφής σε παράθυρα – τραπεζάκια και υπερπολυτελή σαλόνια από τις εταιρίες που συμμετέχουν στον 11ο διαγωνισμό Crystal Cabin Awards

Ανεση, ηλεκτρονικές διευκολύνσεις υψηλής τεχνολογίας και άπειρη πολυτέλεια επιδιώκουν να συνδυάσουν οι νέες hi-tech καμπίνες των αεροπλάνων. Σχεδιαστικά τουλάχιστον τα καταφέρνουν, όπως δείχνουν οι εμπνεύσεις των ομάδων από τις 21 χώρες που συμμετέχουν στον 11ο διαγωνισμό Crystal Cabin Awards, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 4 Απριλίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΣΙΝΑ

Οι διεκδικητές των φετινών βραβείων είναι 85 και διαγωνίζονται σε οκτώ κατηγορίες, που περιλαμβάνουν είτε εφαρμογές που ήδη υιοθετήθηκαν είτε σχέδια που επιδιώκουν να κάνουν ακόμη καλύτερη την εμπειρία της πτήσης. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, τα «αεροπορικά Οσκαρ».

gtrgherth 3

Τι προτείνουν όμως οι καινοτόμοι των αερομεταφορών; Αναδιπλούμενα καθίσματα για περισσότερο χώρο στα πόδια των επιβατών, παράθυρα που λειτουργούν σαν οθόνες αφής με Vision Systems, για την προβολή πληροφοριών πτήσης πάνω στο παράθυρο, ψηφιακά τραπεζάκια, που θα λειτουργούν και ως πληκτρολόγια για τάμπλετ, θερμαινόμενα δάπεδα, στηρίγματα-λίκνο για το κεφάλι, ψηφιακούς καθρέφτες, φιλικές προς το περιβάλλον τουαλέτες, αυτοκινούμενα καρότσια καμπίνας για τη συλλογή και συμπίεση των απορριμμάτων, μέχρι και 3D-ψηφιακά εκτυπωμένο φαγητό στο αεροπλάνο.

gtrgherth 4

Οι αμερικανικές εταιρίες Delta και United αναμένεται να βραβευτούν για τις business class που διαθέτουν, η πρώτη για την ιδιωτικότητα που προσφέρουν στον επιβάτη οι 32 θέσεις, η δεύτερη για την πρόσβαση στον διάδρομο που παρέχει σε κάθε επιβάτη.

Υπνος στα σύννεφα

Η αυστραλέζικη Qantas για το νέο κάθισμα στα A330 της, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή διατήρηση σε θέση κατάκλισης του καθίσματος, από τη στιγμή που θα μπει ο επιβάτης στο αεροπλάνο ως τη στιγμή που θα αποβιβαστεί, ώστε, αν επιθυμεί, να κοιμάται συνεχώς εν πτήσει. Η Airbus είναι υποψήφια για την «έξυπνη αναδιάρθρωση της καμπίνας» που προσφέρει, όπου το πλήρωμα μπορεί να ρυθμίσει τα καθίσματα της ατράκτου ανάλογα με τις κρατήσεις της πτήσης, παρέχοντας περισσότερο χώρο στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν. Τέλος, η B/E Aerospace για τη ρυθμιζόμενη διάταξη της καμπίνας, ώστε να είναι «φιλική προς τις οικογένειες».

gtrgherth 1

Οσον αφορά τις καινοτομίες για τα τζετ ιδιωτικής χρήσης, αυτές περιλαμβάνουν θερμαινόμενα πέτρινα δάπεδα, πρόταση της αυστριακής εταιρίας F.List, λείους εσωτερικούς χώρους, διαστημικές καμπύλες και μεγάλα πανοραμικά παράθυρα, κουζίνα για μαγειρική εν πτήσει από τη Lufthansa Technik και τη Mercedes-Benz, ρυθμίσεις καμπίνας που τη μετατρέπουν σε τραπεζαρίες τεσσάρων ατόμων από τις Airbus και Jamco, αλλά και μετατροπή του Boeing σε αεροσκάφος για vip ιδιωτικές μεταφορές 16 ατόμων με ανέσεις σουίτας ξενοδοχείου, μέχρι και δυνατότητα ντους ή μπάνιου από την Kestrel.

gtrgherth 2

Οσο για το πότε μπορούν τα σχέδια για τις καμπίνες του μέλλοντος να γίνουν πράξη; Ισως πολύ πιο σύντομα από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

gtrgherth 6

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...