Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Απέραντη θλίψη για τον τζέντλεμαν του θεάτρου

❱❱ Πρωταγωνιστούσε έως και πριν από τις γιορτές στην επιτυχημένη παράσταση «Οι 12 ένορκοι»Ενας γνήσιος τζέντλεμαν. Ενας δανδής της υποκριτικής. Ετσι αποκαλούσαν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά τον Τρύφωνα Καρατζά, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Μετά τα Χριστούγεννα είχε ένα ατύχημα στο σπίτι του και μπήκε στο νοσοκομείο για να κάνει μια χειρουργική επέμβαση.

o9a7906Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε να βγει νικητής από αυτήν την περιπέτεια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι έως και πριν από τις γιορτές πρωταγωνιστούσε στην εξαιρετικά επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Οι 12 ένορκοι», στην οποία συμμετείχε σε διπλή διανομή.

Το 2016 ο ηθοποιός είχε εισαχθεί στο ΚΑΤ, εκείνη τη φορά με κάταγμα στο ισχίο, γεγονός που τον ανάγκασε να μείνει εκτός της θεατρικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλευρό του βρισκόταν πάντα η τετραμελής οικογένεια του αγαπημένου ανιψιού του Γιώργου, με την οποία ήταν ιδιαίτερα δεμένος.Γεννημένος στις 5 Οκτωβρίου του 1935 στην Αθήνα, ο Τρύφων Καρατζάς ήταν παιδί της Κατοχής. Οπως είχε πει και σε παλιότερη συνέντευξή του, αν και βίωσε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς η οικογένειά του πάλευε για την επιβίωση, το καλλιτεχνικό άστρο του φάνηκε από νωρίς. Από μικρός έψελνε στην εκκλησία της περιοχής του και η καθάρια φωνή του είχε καταφέρει να συγκινήσει τους πάντες.

«Κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετουργίας έψελνα έναν ύμνο στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Αθήνα, αφού η λειτουργία μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο. Αυτά σε ηλικία 11 χρόνων. Είχαν ζητήσει από τους γονείς μου να με πάρουν στην παιδική χορωδία της Βιένης, όμως εκείνοι αρνήθηκαν να στερηθούν το παιδί τους. Τι εξέλιξη θα είχα δεν ξέρω» είχε πει.Μπήκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με υποτροφία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του ήρθε… από σπόντα και ήταν στην ταινία «Ερωτικές ιστορίες», στην οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ η παρθενική εμφάνισή του στο θέατρο έγινε στο σαιξπηρικό έργο «Η δωδέκατη νύχτα».

9950 karatzas vorkas 04122013

«Ταινίες πολλές δεν έχω κάνει. Στον κινηματογράφο δεν ευδοκίμησα, αλλά το θέατρο το αγάπησα πολύ. Είναι άλλη η αίσθηση με τον κόσμο. Η ανάσα του, η παύση, η σιωπή του» είχε δηλώσει. Μια σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό ενασχόλησή του ήταν οι εκφωνήσεις που έκανε για τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τις οποίες διάβαζε δελτία ειδήσεων, ιστορίες, αλλά και θεατρικά έργα.

12 enorkoi

Από την άλλη, τηλεοπτικά ο Τρύφων Καρατζάς είχε πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μεταξύ αυτών ήταν και «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Οι εντιμότατοι», «Ονειροπαγίδα», «Ου μοιχεύσεις», «Πήρα κόκκινα γυαλιά», «Χάι Ροκ», «Σαράντα κύματα» και φυσικά το «Λαβ Σόρρυ», όπου είχε υποδυθεί τον ανοιχτόμυαλο πατέρα της Λίλλυς (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), σε έναν ρόλο που άφησε εποχή.

Η κηδεία του Τρύφωνα Καρατζά θα γίνει αύριο, στις 11.00, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

«Δεν δεχόταν καμιά να μου κάνει ένα παιδί εκτός γάμου» ειχε πει στην «Espresso»

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, πριν από δύο χρόνια, ο Τρύφων Καρατζάς είχε μιλήσει στην «Espresso» για την πορεία της ζωής του που ήταν ταγμένη στην τέχνη! «Το μεράκι της υποκριτικής εμφανίστηκε στα 18 – 19 χρόνια μου, παρότι στο σχολείο ήμουν εκείνος που έλεγε το πρωί την προσευχή και τραγουδούσε τον “Γεροδήμο” σε κάθε εκδήλωση του γυμνασίου, με τον Αλέκο Φασιανό να παίζει βιολί» είχε πει τότε, περιγράφοντας πώς έγινε ηθοποιός. «Εδωσα εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών… Και όλως τυχαίως με δέχτηκαν με υποτροφία. Δηλαδή δεν ζητούσα από τον μπαμπά μου, που θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, 25 δραχμές τον μήνα για τα δίδακτρα. Το θέατρο δεν το θεωρούσαν επάγγελμα εκείνα τα χρόνια» είχε πει.

«Δεμένη οικογένεια»

Ο σπουδαίος Τρύφων Καρατζάς είχε μιλήσει και για την οικογένειά του, τον ανιψιό του Γιώργο και τα παιδιά εκείνου, που ήταν τα παιδιά που δεν απέκτησε ποτέ ο ίδιος. «Ο Δημητράκης πάει στο γυμνάσιο και η Τζωρτζίνα μου είναι 11 ετών. Είναι τα παιδιά του ανιψιού μου, του Γιώργου, και πηγαίνω και τα βλέπω δύο φορές την εβδομάδα, γιατί μένουν στην Ανω Γλυφάδα. Είμαστε δεμένη οικογένεια και ο ανιψιός μου στέκεται κερί αναμμένο. Οταν του τηλεφωνήσω, θα έρθει αμέσως» δήλωνε τότε, προσθέτοντας ότι δεν μετάνιωσε που δεν έκανε δικό του παιδί. «Δεν έχω μετανιώσει, αλλά μου λείπει. Ηταν άλλες οι εποχές τότε. Δεν δεχόταν καμιά να μου κάνει ένα παιδί εκτός γάμου».

o9a7901

Στη χειμαρρώδη συνέντευξή του είχε αναφερθεί και στους έρωτες της ζωής του που, όπως είχε εξομολογηθεί, δεν ήταν πολλοί. «Ισως τρεις, αλλά με την ψυχή να τρέμει και την καρδιά να χτυπάει. Η πρώτη σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Και οι τρεις ήταν εκτός καλλιτεχνικού χώρου» είχε πει, ενώ είχε ταχθεί και υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, που ήταν ένα φλέγον ζήτημα την περίοδο όταν ο ηθοποιός μίλησε στην εφημερίδα μας.

offer

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...