Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Γιάννης Τζουανόπουλος: Η κόντρα με την Αλίκη για την «Γκόλφω»

❱❱ Ο ηθοποιός και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δικαστικής διαμάχης του με την αείμνηστη εθνική μας σταρ 
❱❱ Η θρυλική σειρά «Μεθοριακός σταθμός», η ευκαιρία που του έδωσε η Μαρινέλλα για να βγει στη δισκογραφία και η βοήθεια από τη Μελίνα ΜερκούρηΑπό τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Η «Φωνή της Ελλάδας» στο εξωτερικό, ο ηθοποιός και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, μιλά στην «Espresso» για τη θρυλική ασπρόμαυρη σειρά «Μεθοριακός σταθμός», στην οποία πρωταγωνιστούσε, αλλά και για το παιδικό θέατρο στο οποίο έβαλε τη σφραγίδα του.

Παραλίγο να συνεργαζόταν με τη Σαπφώ Νοταρά, αν δεν έμπαινε ανάμεσά τους ο… έρωτας! Ενώ μας εξηγεί και γιατί έστειλε στα δικαστήρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Πού γεννήθηκες;

Σε ένα πανέμορφο χωριό, τα Μακρίσια, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εχω κι έναν αδελφό, τον Κώστα. Από μικρός ήμουν ονειροπόλος και ρομαντικός. Καθόμουν στις όχθες του Αλφειού ποταμού, που χώριζε το κτήμα μας από το αρχαίο στάδιο, άκουγα τις φωνές της Αλέκας Κατσέλη και των άλλων κορυφαίων ηθοποιών στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και συγκλονιζόμουν.

f2 10
Αριστερά: Πιτσιρικάς (δεξιά) με τον αδελφό του. Δεξιά: Πρώτη θεατρική εμφάνιση στον «Ιππόλυτο» στην Επίδαυρο

Με τα καλλιτεχνικά πότε ασχολήθηκες;

Από παιδάκι έγραφα ποιήματα και τα έστελνα σε τοπικά φιλολογικά περιοδικά. Αλλά στα επτά μου χρόνια πήρα το θεατρικό βάπτισμα σε ένα μπουλούκι που είχε έρθει στο χωριό μας να παίξει τη «Γενοβέφα» και ζήτησε ένα παιδί για ένα ρολάκι. Στην εφηβεία μου έπαιξα σε μαθητικές παραστάσεις.

Εκεί με είδε ο ποιητής Τάκης Δόξας, ο οποίος έχει γράψει το «Φως της Ολυμπίας» που απαγγέλλεται στις τελετές της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, και με ξεχώρισε. Μου είπε: «Πρέπει να γίνεις ηθοποιός».

Πότε βγήκες επαγγελματικά στο θέατρο;

Φοίτησα στη σχολή του Εθνικού και το θεατρικό ντεμπούτο μου το έκανα ως φοιτητής στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, μια παράσταση που ανέβηκε στην Επίδαυρο με τον Χρήστο Πολίτη στον ομώνυμο ρόλο.

Πολύ γρήγορα πέρασες στην τηλεόραση και πρωταγωνίστησες στη θρυλική σειρά της ΥΕΝΕΔ «Μεθοριακός σταθμός», στην οποία υποδύθηκες τον Νικόλα τον Στιχάκια…

Στη σειρά, την οποία έγραφε η Σούλα Πιερράκου, σκηνοθετούσε ο Γιώργος Πετρίδης και πρωταγωνιστούσε το ζευγάρι Βάσος Αδριανός – Ρένα Βουτσινά, αλλά και η Ελένη Θεοφίλου, η Θάλεια Παπάζογλου και ο έξοχος Νικήτας Πλατής, που έπαιζα συνεχώς μαζί του, συμμετείχαν ως γκεστ κορυφαίοι ηθοποιοί, όπως η Ιλυα Λιβυκού, η Λίλη Παπαγιάννη, ο Ανδρέας Φιλιππίδης και άλλοι. Μιλάμε για τηλεθέαση που άγγιζε το 100%!

f3 6
Με την κόρη του Θεοδωράκη και τον γιο του Τσιτσάνη (όρθιοι), και τους Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Μίκη Θεοδωράκη, Βίκυ Μοσχολιού (κάτω)

Πριν από λίγο καιρό πέθανε η Ρένα Βουτσινά, η Γαρουφαλιά του «Μεθοριακού», ενώ αρκετά χρόνια πριν έφυγε από τη ζωή και ο Βάσος Αδριανός, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του…

Τότε ειπώθηκε ότι αυτοκτόνησε, αλλά εμένα η γυναίκα του, η Ρένα Βουτσινά, μου είχε πει ότι ήταν ατύχημα.

Μετά τον «Μεθοριακό» έγινες φίρμα κι έκανες εξώφυλλα στα περιοδικά. Επαιξες στο εμπορικό θέατρο και τελικά έκανες δικό σου παιδικό θίασο…

Από το 1980 και για 20 χρόνια ανέβασα έργα ποιότητας για το παιδί με εξαίρετους συντελεστές, όπως είναι ο Μίνως Αργυράκης, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, στην πρώτη της θεατρική συνεργασία ως στιχουργός, η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, η Βάσια Ζήλου και άλλοι. Εκτός από την Ελλάδα, κάναμε sold out περιοδείες σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Κύπρο. Μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Δημήτρη Ποταμίτη ανεβάζαμε τότε τις καλύτερες παιδικές παραστάσεις.

Μοιράσου μαζί μας κάποιο παραλειπόμενο από τη λαμπρή θητεία σου στο παιδικό θέατρο…

Θυμάμαι ότι ο Μίνως Βολανάκης μού είχε συστήσει τη Σαπφώ Νοταρά για να παίξει στο «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ομως στις πρόβες χάλασε η δουλειά, γιατί μου έλεγε πως δεν μπορούσε να παίξει επειδή την κοιτάζω… ερωτικά. (γέλια)

f5 3
Χορεύοντας με τη Μελίνα Μερκούρη

Τι συνέβη και τα χρόνια της μεγάλης επιτυχίας σου στο παιδικό θέατρο έστειλες στα δικαστήρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία καταδικάστηκε;

Σε μια συνέντευξή της είχε αναφερθεί υποτιμητικά στη μεγάλη επιτυχία που είχε η παράσταση «Γκόλφω», που είχα ανεβάσει σε περιοδεία σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Κι αυτό γιατί κι εκείνη σχεδόν την ίδια περίοδο με εμένα είχε περιοδεύσει στα ίδια μέρη, χωρίς όμως να γεμίσει τα θέατρα τόσο ασφυκτικά όσο εμείς. Τη δίκασα, μου ζήτησε συγγνώμη και τελικά τα βρήκαμε. Πάντως τη θαύμαζα. Σήμερα δεν θα το έκανα, τότε ήμουνα πολύ νέος και θίχτηκα πολύ, γιατί είπε ανακρίβειες…

Εχεις γράψει τους στίχους σε πολλά τραγούδια, που ερμήνευσαν σπουδαίοι -παλιότεροι και νεότεροι- ερμηνευτές, μεταξύ αυτών η Μαρινέλλα και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη…

Εχουν κυκλοφορήσει περίπου 350 τραγούδια μου! Η Μαρινέλλα μού έδωσε την ευκαιρία να βγω στη δισκογραφία ερμηνεύοντας το πρώτο μου τραγούδι, με τον τίτλο «Η Ελλάδα φάλτσα ζει». Οσο για την Ελεωνόρα, την άκουσα σε ένα demo του Γιάννη Ζουγανέλη με ένα τραγούδι που προοριζόταν για την Ελένη Βιτάλη. Μου άρεσε τόσο πολύ που ήθελα να τη βάλω στον δίσκο που ετοίμαζα τότε με τίτλο «Ο,τι αγάπησα». Ζήτησα από τον πατέρα της να μου πει ποια τραγουδάει, αλλά δεν μου έλεγε. Ηθελε να είμαι πολύ σίγουρος για την απόφασή μου και τότε θα μου αποκάλυπτε το όνομά της. Οταν μου είπε ότι είναι η κόρη του, τον ρώτησα ενοχλημένος γιατί μου το έκρυβε. «Ηθελα να πάρει το τραγούδι με το σπαθί της» μου απάντησε. Ετσι η Ελεωνόρα έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο της με το τραγούδι μου «Γύρνα κοντά μου».

Ασχολείσαι πολλά χρόνια με το ραδιόφωνο. Μάλιστα, σε αποκαλούν «Η φωνή της Ελλάδας»!

Το ραδιόφωνο το έμαθα στην Αμερική, όπου έκανα εκπομπές για τους Ελληνες στο Σικάγο και όχι μόνο. Με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ ασχολούμαι από το 1988. Το λάτρεψα και ήταν και είναι για μένα μια πολύ ωραία ενασχόληση. Μάλιστα, η εκπομπή μου «Ζωντανή γραμμή με τους Ελληνες του κόσμου», που την κάνω επί 29 χρόνια, γέννησε και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μου στην Αρχαία Ολυμπία.

f7 0
Με τις Καίτη Γκρέυ και Τζένη Βάνου

Αναφέρεσαι στη γιορτή του απόδημου Ελληνισμού…

Πρόκειται για την ετήσια καλλιτεχνική εκδήλωση «Οταν γιορτάζουν οι θεοί», την οποία διοργανώνω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας μας, αλλά και λαμπερών γκεστ. Εχουν πάρει μέρος παλαιότερα οι Αλαν Μπέιτς, Ζιλ Ντασέν, Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνης Σαμαράκης, Ειρήνη Παππά και άλλοι.

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην καριέρα σου;

Πολλές! Κάποιος σπουδαίος στον χώρο μού είπε «δεν σε υπολόγιζαν, τους πέρασες μπροστά και τώρα δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα».

Πες μου ένα άτομο που σε βοήθησε πραγματικά…

Η Μελίνα Μερκούρη με πίστεψε, με αγάπησε και με βοήθησε. Με έστειλε να δώσω τις πρώτες παραστάσεις για παιδιά στην Αμερική. Είχε δει το έργο μου «Το παιδί και το χελιδόνι» στο θέατρο Διάνα, στο οποίο η Λίνα Νικολακοπούλου είχε γράψει τους στίχους, και δήλωσε ότι ήταν η καλύτερη παιδική παράσταση που είχε δει την τελευταία δεκαετία.

f8 1
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Στράτο Διονυσίου στο καμαρίνι του. Μαζί τους, η Μαρίνα Βλαχάκη και η Ελένη Θεοφίλου

Πού οφείλεται ότι τα έβγαλες πέρα και ότι ιερά τέρατα της τέχνης σε πίστεψαν;

Αν δεν είχα αυτό το πείσμα και την ευθιξία που με διακατέχουν, δεν θα κατάφερνα τίποτα. Το να προλογίζουν την ποιητική συλλογή μου «Με ουρανό και χώμα» η Ελένη Καζαντζάκη και η Αννα Σικελιανού -οι γυναίκες των δύο κορυφαίων πνευματικών μας ανθρώπων- και να την εικονογραφούν ο Μυταράς, ο Φασιανός και ο Τέτσης δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να γίνει ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! Κι όμως έγινε. Θα πρέπει να πω ότι με αγάπησαν οι κορυφαίοι της Ελλάδας, αλλά με μίσησαν οι… ιμιτασιόν!

Στην προσωπική σου ζωή πώς είσαι;

Είμαι καλά και πάντα ερωτευμένος. Ο έρωτας δεν είναι για μένα μόνο με ένα πρόσωπο, μπορεί να είναι με ένα λουλούδι, με μια στιγμή… Στη ζωή μου και ερωτεύτηκα και αγαπήθηκα.

Πώς και δεν έκανες δικό σου παιδί;

Οι γάμοι και τα παιδιά γίνονται τη σωστή στιγμή. Οταν αυτό δεν συμβεί, τότε ακολουθείς έναν άλλον τρόπο ζωής, με τη δουλειά σου, με τους φίλους σου. Ομως δεν νιώθω ότι δεν έχω παιδιά. Τα δύο ανίψια μου, ο Γιώργος και η Νεφέλη, είναι σαν παιδιά μου.

f4 4
Χειραψία με τη Μαρινέλλα

Τι θέλεις να λένε οι άλλοι για σένα όταν δεν θα είσαι στη ζωή;

Εγώ ήρθα σαν αεράκι και σαν αεράκι θα φύγω! Χωρίς κακίες, χωρίς απωθημένα και χωρίς να θυμάμαι ό,τι κακό μού συνέβη. Και θέλω να λένε για μένα ότι αυτός ο άνθρωπος έδωσε χαμόγελο και αγάπη…

offer

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...