Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ τραγουδιστής και οι δύο συνεταίροι του!

Ακόμα μία ηχηρή περίπτωση εκτεταμένης φοροδιαφυγής αποκάλυψαν οι... Ράμπο...

Γιάννης Φέρτης: «Έφυγε» σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός!

«Ηθοποιός σημαίνει φως» ερμήνευε κάποτε ο μεγάλος Δημήτρης Χορν,...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 15 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείχνετε περισσότερο από όσο πρέπει ότι σας ενοχλεί...

Αυτός είναι ο ισχυρός της ιστιοπλοΐας τον οποίο κατήγγειλε η Μπεκατώρου για βιασμό! Αθλήτριες- έρμαια ανοίγουν στόματα

Καταιγιστικές εξελίξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από την ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου ότι υπέστη πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο και πρώην ισχυρό άντρα της ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο!

Αθλήτριες που δέχθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντες του χώρου άρχισαν η μία μετά την άλλη να μιλούν γι’ αυτό που τους συνέβη, σπάζοντας κι από έναν κρίκο στην αλυσίδα του φόβου και της σιωπής. Μέχρι στιγμής, τέσσερις κορυφαίες αθλήτριες που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα έχουν «λύσει» τη σιωπή τους, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Παράλληλα, στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Για κατάθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτό σημαίνει ότι η 44χρονη ιστιοπλόος θα κληθεί το αργότερο αύριο, μπορεί και σήμερα, να καταθέσει στις εισαγγελικές Αρχές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου ότι το 1998, όταν με την Αμαλία Τσουλφά έπαιρναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ομοσπονδίας, ο οποίος ασέλγησε σε βάρος της. Έπειτα από αυτήν την αποκάλυψη στο marieclaire και εκείνες που έκανε στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, «έδωσε» και το όνομα του στελέχους που την εκμεταλλεύτηκε.

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, κυρίως, μέσω αναρτήσεων στα social media. Μάλιστα, τα hashtag #ΜεΤηΣοφία και #Μπεκατώρου έχουν έρθει στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων του twitter, με εκατοντάδες χρήστες να παίρνουν θέση, αλλά και να αναδεικνύουν δικές τους αφηγήσεις που σχετίζονται με τον βαθιά ριζωμένο σεξισμό της ελληνικής κοινωνίας και την ατιμωρησία. Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε, επίσης, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και διάσημα πρόσωπα από τον χώρο της σοουμπίζ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τάχθηκαν δημόσια στο πλευρό της 44χρονης ιστιοπλόου, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν η Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι πολύ γενναία»

Για το δράμα της Ελληνίδας ολυμπιονίκου μίλησε και ο πρώην σύζυγος και πατέρας των δύο παιδιών της Ανδρέας Κοσματόπουλος, ο οποίος μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε για το περιστατικό. «Την έχω δει να βγαίνει με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω ότι αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία» είπε με τρεμάμενη φωνή μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ.

Με γραπτή δήλωση τοποθετήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση βιασμού της ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και κομματάρχης του Μάκη Βορίδη Αριστείδης Αδαμόπουλος.

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”» ανέφερε στην αρχή της δήλωσής του, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «στοχοποίηση»: «Ωστόσο, αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μη διακινούν τις φωτογραφίες τους και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Ολα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της».

Τέλος, κάλεσε την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, να περιμένουν όσα θα εισφέρει σε κάθε αρμόδια Αρχή και «να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».

Τα αξιώματά του

Ο άνθρωπος που φέρεται ότι κακοποίησε σεξουαλικά τη χρυσή ολυμπιονίκη το 1998 είναι πρόεδρος του Ν.Ο. Ραφήνας και εκπρόσωπος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εκτός από αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας. Βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ’90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της ομοσπονδίας. Από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου (η συγκεκριμένη παράταξη έχει επτά διαδοχικές θητείες!).

Στο πλευρό του Κυριάκου

Μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές της ομοσπονδίας, ωστόσο άνθρωποι του χώρου έλεγαν ότι τελικά είχε αποδεχτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Νίκης Αναστασίου, με τον ίδιο να συνεχίζει ως γραμματέας. Επίσης, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος είναι στενός πολιτικός φίλος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Πρόκειται στην ουσία για έναν από τους «κομματάρχες» του Μάκη Βορίδη στην ανατολική Αττική. Οπως φαίνεται και σε φωτογραφίες, ο κ. Βορίδης ήταν, όπως πάντα, επίτιμος καλεσμένος στην κοπή πίτας του Ναυτικού Ομίλου Ραφήνας ΑΛΚΥΩΝ, όπου ο κ. Αδαμόπουλος είναι πρόεδρος.

Ακόμη ο ίδιος ουκ ολίγες φορές έχει φωτογραφηθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείγμα της κομματικής θέσης που κατείχε στη Ν.Δ. Σε μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου είναι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2018 στη Ραφήνα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Ακόμη μία φέρεται ότι τραβήχτηκε στο Μάτι τον Αύγουστο του 2019, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού για την επίβλεψη των εργασιών καθαρισμού του οικοπέδου απόθεσης των καμένων δένδρων της περιοχή.

Μετά τις καταγγελίες η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου! Και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ζήτησε κι έλαβε την παραίτησή του από το Δ.Σ. της ΕΙΟ.

Μπακογιάννη, Ψυχογιού, Μπικώφ και Ιατρίδου, καταθέτουν τις τραγικές εμπειρίες τους

Η κατάθεση ψυχής της σημαιοφόρου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο Σοφίας Μπεκατώρου παρότρυνε και άλλες αθλήτριες να καταδικάσουν τη σεξουαλική βία και να μιλήσουν ανοιχτά για προσωπικές τους εμπειρίες.

Λίγα 24ωρα μετά τις καταγγελίες της 44χρονης ιστιοπλόου, προχώρησαν σε αποκαλύψεις η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, η πρώην διεθνής πολίστρια Μάνια Μπικώφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου και η άλλοτε πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing Μαρίνα Ψυχογιού. Η Νίκη Μπακογιάννη ανέφερε ότι σε ηλικία 29 χρόνων, και ενώ το ολυμπιακό μετάλλιο βρισκόταν ήδη στην πλούσια προθήκη της, εμπιστεύθηκε έναν παράγοντα του ΣΕΓΑΣ και βγήκε μαζί του για έναν αθώο καφέ.

«Μου είπε ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε σχετικά με τον αθλητισμό και όλα αυτά. Αλλά το μυαλό αυτού του ανθρώπου ήταν για κάτι άλλο, το οποίο στην αρχή δεν το κατάλαβα, αλλά στην πορεία της συζήτησης άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι άλλο ήθελε και… Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή ζήτησα τη βοήθεια μιας κοπέλας που έμενε πολύ κοντά και ήρθε…. Ηταν και αυτή παλιά αθλήτρια και ήρθε στον χώρο που πίναμε καφέ, για να μπορέσω να τον ξεφορτωθώ. Δεν μπορούσα να βρω άλλη λύση, ντρεπόμουν κιόλας. Ελεγα αυτός ο άνθρωπος που είναι 50 χρόνια μεγαλύτερος από μένα -δεν ξέρω πόσα ακριβώς- και σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μου έκανε εντύπωση, είχα σοκαριστεί, το μυαλό μου δεν είχε πάει σ΄ αυτό το πράγμα» ανέφερε η σπουδαία Ελληνίδα αθλήτρια, μιλώντας στο sports3.gr.

«Ήμουν 20 ετών»

Η πρώην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Μαρίνα Ψυχογιού μοιράστηκε μέσω της σελίδας της στο facebook τη δική της τραυματική εμπειρία που βίωσε σε μικρή ηλικία, όταν της «ρίχτηκε» παράγοντας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μέσα στο αυτοκίνητό του:
«Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στον ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του Δ.Σ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλικιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Εκανε κρύο και σκέφτηκα: “γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ”» έγραψε η Μαρίνα Ψυχογιού, συμπληρώνοντας ότι σε κάποιο σημείο ο παράγοντας της ΕΙΟ τής έπιασε το πόδι και επιχείρησε να τη φιλήσει, όμως εκείνη κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να μπει σε ένα λεωφορείο.

«Ανεπίτρεπτο»

Από τις πρώτες αθλήτριες που έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στη Σοφία Μπεκατώρου και να μιλήσουν για τη δική τους τραυματική εμπειρία ήταν, επίσης, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου Μάνια Μπικώφ, η οποία αποκάλυψε ότι, περίπου 30 χρόνια πριν, γνωστός αθλητίατρος της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό της:
«Αυτό το βλέμμα και τη χροιά της φωνής του, που με δυο λέξεις σε ξεγυμνώνει, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ηχεί στα αυτιά μου, ξανά και ξανά και τώρα που το συζητάμε, είναι σαν να το ακούω για πρώτη φορά. Κατέβασα πάλι το μαγιό, μου έκανε τις ενέσεις, ξαναλέω, δεν είναι ότι με υπέβαλε σε αυτή την άβολη δοκιμασία για να με ακουμπήσει ή κάτι άλλο, όμως ακόμα κι αυτό ήταν ανεπίτρεπτο. Εγώ στην ηλικία των 20 ετών όμως δεν ήξερα τι είναι και τι δεν είναι ανεπίτρεπτο. Ελεγα, γιατρός είναι, ξέρει. Βλέπει τόσους αθλητές, είναι τοπ σε αυτό που κάνει, Μάνια, μάλλον εσύ δεν ξέρεις, αυτός ξέρει, έλεγα στον εαυτό μου» ανέφερε σε δηλώσεις της.

Τέλος, η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου κατήγγειλε και εκείνη ότι σε ηλικία 19 χρόνων δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από γιατρό, ο οποίος τη θώπευσε στους μηρούς, τους γλουτούς και άλλα σημεία του κορμιού της.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...