Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ανήλικoι πρόσφυγες στο διαμέρισμα του Λιγνάδη μέχρι το ξημέρωμα!

«Τώρα εξηγούνται όλα…» σκέφτονται και λένε απροκάλυπτα οι γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη, που τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την «παρέλαση» αμούστακων αγοριών στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο!

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά τη σύλληψή του έδωσαν τις απαντήσεις σε όσα περίεργα είχαν κάποιοι υποψιαστεί ότι ίσως συνέβαιναν πίσω από τους τοίχους του ρετιρέ της οδού Σφακίων, το οποίο ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι είχε μετατρέψει σε «ναό» της ανωμαλίας και της κακοποίησης ανηλίκων.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τις επόμενες μέρες να προκύψουν και άλλες μαρτυρίες, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso», ο Δημήτρης Λιγνάδης διατηρεί και δεύτερο σπίτι στην περιοχή του Μεταξουργείου και συγκεκριμένα στην οδό Ψαρών. Εκεί, σε ένα διαμέρισμα του έκτου ορόφου, ενδεχομένως να λειτουργούσε η δεύτερη «σκηνή» του σκηνοθέτη που κατέστρεφε χωρίς τύψεις παιδικές ψυχές.

Τα στόματα στην οδό Σφακίων άνοιξαν μετά τη σύλληψη και οι γείτονες συνδέουν όσα έχουν δει, αποκαλύπτοντας σκηνές φρίκης στο διαμέρισμα του ογδόου ορόφου όπου σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε ο ίδιος με υποχείρια και θύματα τα παιδιά. Ειδική σημασία έχει η μαρτυρία μιας γειτόνισσας η οποία ισχυρίζεται ότι, πριν από μήνες, είχαν φτάσει στο διαμέρισμα αστυνομικοί που είχαν δεχθεί καταγγελία για άγριες κραυγές, αλλά αποχώρησαν χωρίς να ερευνήσουν!

«Φοβόμασταν λόγω της θέσης του… Βλέπαμε παιδιά διάφορων εθνικοτήτων, η Αστυνομία είχε έρθει το προηγούμενο καλοκαίρι μετά από καταγγελία για κραυγές, αλλά αποχώρησε με μια απλή σύσταση!» ανέφερε στην ΕΡΤ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά της! Η ίδια γυναίκα πρόσθεσε ότι σε όλους είχε κάνει εντύπωση η κινητικότητα με τα παιδιά που πηγαινοέρχονταν στο σπίτι του Λιγνάδη: «Αν και ξέραμε ότι κάνουν πρόβες, μας έκανε εντύπωση ότι αυτό συνέβαινε βράδια. Ερχονταν ανήλικα διάφορων εθνικοτήτων, ηλικίας 14-15 ετών». Στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνθηκαν στις Αρχές, η γειτόνισσα έδωσε μια εύλογη απάντηση: «Ποιος θα με πίστευε αν πήγαινα μόνη και έλεγα ότι είναι παιδόφιλος, εγώ ένας απλός άνθρωπος για έναν τόσο καταξιωμένο; Ίσως θα μου έκαναν και μήνυση»! Ακόμη ένας γείτονας αποκάλυψε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ότι τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σκηνοθέτη στην Αστυνομία, αλλά ποτέ δεν έγινε το παραμικρό. «Είχε πει στο παιδί μιας φίλης και στο δικό μου να ανέβουν στο σπίτι του για μια δουλειά, γιατί του έλεγε ότι είναι φοβερός μίμος. Εγώ, καθώς είχα υποψιαστεί, δεν το άφησα…» αποκάλυψε ένας άλλος ένοικος της πολυκατοικίας.

Άλλος γείτονας του σκηνοθέτη περιέγραψε ότι τα παιδιά που επισκέπτονταν το διαμέρισμα ήταν 15 με 16 ετών και τα περισσότερα ξένα. «Κάποιος που μένει μέσα στην πολυκατοικία και βλέπει τόσο πολλά παιδιά να πηγαίνουν και να έρχονται τα βράδια φυσικά και υποψιάζεται πράγματα» ανέφερε στον Alpha. Οπως μαρτυρούν σήμερα στη γειτονιά, «ορμητήριο» του Λιγνάδη ήταν το παρκάκι στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Εκεί, όπως λένε, καθόταν στα παγκάκια και άπλωνε τα δίχτυα του παγιδεύοντας κυρίως ανήλικους μετανάστες. «Τον έχω δει μετά τα μεσάνυχτα και συνήθως έκανε βόλτες εδώ πέρα με το μηχανάκι του και επίσης τον έχω πετύχει και στην πλατεία Αγίου Παύλου να κάθεται με δύο 16χρονα, 17χρονα» λέει άλλος γείτονας.

Άλλοι γείτονες είχαν εντοπίσει τον σκηνοθέτη στην πλατεία Ομονοίας. «Στην Ομόνοια τον έχω δει εγώ 500 φορές… Δηλαδή, όσα χρόνια μένει εδώ τον ξέρω» περιγράφει ένας άλλος. Όλοι στην περιοχή συμφωνούν ότι η εικόνα που είχαν για τον Λιγνάδη ήταν ενός ευγενέστατου ανθρώπου, προσιτού παρά το καλλιτεχνικό μέγεθός του και με άριστες σχέσεις με όλους. Οπως αποδείχθηκε, όμως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν στην πραγματικότητα σαν τον Ιανό, με δύο πρόσωπα.

«Ενισχύσεις» από τον Κούγια

Την πόρτα της ανακρίτριας αναμένεται να περάσει αύριο το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να απολογηθεί μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε το πρωί της Κυριακής, οπότε οδηγήθηκε με χειροπέδες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ωστόσο, δεν θα συνοδεύεται μόνο από τον δικηγόρο Νικόλαο Γεωργουλέα, αλλά και από τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος ανέλαβε χθες από κοινού με τον κ. Γεωργουλέα την υπεράσπισή του. Οπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Κούγιας, θα ζητήσουν νέα προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή του τέως διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή, τις οποίες εξακολουθεί να αρνείται. Πάντως, ένας τραγουδιστής – ηθοποιός είναι ο τέταρτος μάρτυρας που φέρεται ότι «καίει» τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Φ3 2021 02 23T100031.287

Η μαρτυρία του, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καθοριστική, καθώς τα περιστατικά για τα οποία μπορεί να μιλήσει τοποθετούνται σε βάθος χρόνου στο παρελθόν και σίγουρα μετά το όριο της παραγραφής.

Ωστόσο, η κατάθεσή του φέρεται ότι αφορά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κατηγορουμένου, του οποίου σκιαγραφεί το γενικότερο προφίλ. Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της 19ης τακτικής ανακρίτριας, η οποία θα ακούσει αύριο τις εξηγήσεις του Δημήτρη Λιγνάδη για την κατηγορία των βιασμών κατά συρροή που του αποδίδεται. Μέχρι στιγμής το κατηγορητήριο σε βάρος του αφορά δύο πράξεις βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν ανήλικοι αλλοδαποί. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Εισαγγελία προετοιμάζεται να δεχτεί κι άλλες καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Οι εισαγγελικές Αρχές θα προωθούν άμεσα στην ανακρίτρια όλους τους μάρτυρες, οι οποίοι ενδεχομένως θα θελήσουν να καταθέσουν για την υπόθεση. Ωστόσο, αν υπάρξουν μηνύσεις νέων θυμάτων σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, η Εισαγγελία θα προχωρήσει κανονικά σε έρευνα των καταγγελιών και όταν αποφασιστεί αν θα ασκηθούν ή όχι νέες ποινικές διώξεις, τότε τα σχετικά έγγραφα θα διαβιβάζονται στην ανακρίτρια.

Ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε χθες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται από το περασμένο Σαββάτο, για το περιεχόμενο των δύο μηνύσεων και των τεσσάρων καταθέσεων σε βάρος του, που οδήγησαν τις δικαστικές Αρχές στην απόφαση να εκδώσουν άμεσα ένταλμα σύλληψης, θεωρώντας ότι ο κατηγορούμενος είναι πιθανόν να σχεδίαζε και άλλα ανάλογα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου αφορά δύο πράξεις βιασμού. Η πρώτη καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε βάρος ανήλικου -κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης- μαθητή.

Ο μηνυτής, 40 ετών σήμερα, κατήγγειλε πως βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών το 1995. Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια και τα αδικήματα για τα οποία τον καταμήνυσε έχουν παραγραφεί.

Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη στις αρχές του μήνα.

Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη, ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Εισαγγελική έρευνα για το ποιος «τάιζε» με ανήλικα προσφυγόπουλα τον Λιγνάδη

Όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο τα ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία έχουν έρθει ασυνόδευτα στη χώρα μας, δηλαδή χωρίς γονείς ή άλλους συγγενείς, μπαίνουν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή να διενεργηθεί δικαστική έρευνα με αφορμή τις αποκαλύψεις δημοσιευμάτων για τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ, οι οποίες φέρεται ότι έστελναν ανήλικα παιδιά σε μαθήματα του Δημήτρη Λιγνάδη. Υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων για όσα πιθανώς συνέβαιναν σε αυτά τα μαθήματα, τα οποία τις επόμενες μέρες θα πάρουν τη μορφή δικογραφίας.

Λίγες ώρες πριν από την αντίδραση της Εισαγγελίας, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές υπόμνημα με το οποίο ζητούσε να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

«Ήρθα σήμερα (σ.σ.: χθες) στην εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση» σημειώνει σε γραπτή δήλωσή της η κυρία Αγαπηδάκη.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στη γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη, όπου οι περίοικοι έχουν αποκαλύψει τις τακτικές επισκέψεις από ανηλίκους στο σπίτι του τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Οπως αποκάλυψε χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Espresso», προκαλούν ανατριχίλα οι αποκαλύψεις ότι ο συλληφθείς με την κατηγορία των βιασμών κατά συρροή Δημήτρης Λιγνάδης, που κατοικούσε σε διαμέρισμα τελευταίου ορόφου στο Μεταξουργείο, άνοιγε την πόρτα του σπιτιού-κολαστηρίου σε μικρά παιδιά και σε προσφυγόπουλα! Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, όταν κάποιοι τον είχαν ρωτήσει για τα σούρτα φέρτα των παιδιών, εκείνος τους είχε πει πως συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.

Ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε μετά τους ισχυρισμούς των γειτόνων, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων είχαν κλείσει μέσω κοινωνικού λειτουργού θεατρικά μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη την περίοδο 2017-2018 και ότι από κάθε δομή πήγαιναν τρία ή τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά που τα παρακολουθούσαν! Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πολλά από αυτά τα παιδιά στη συνέχεια αρνούνταν να επιστρέψουν στο θέατρο, χωρίς όμως κάποιο να έχει εξηγήσει τους λόγους της άρνησης.

Τα πιο πολλά παιδιά ζουν σήμερα στη Γαλλία και μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις υπήρξαν πάρα πολλές αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανήλικων προσφύγων. Μάλιστα, μία από αυτές τις ΜΚΟ, το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι η Solidarity Now με επικεφαλής την εξαδέλφη του Κυριάκου Μητσοτάκη Αντιγόνη Λυμπεράκη!

Μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων για τις επαφές του Λιγνάδη με ανήλικα προσφυγόπουλα, η ΜΚΟ SolidarityNow έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο Λιγνάδης. Η ΜΚΟ εκφράζει τον αποτροπιασμό της για μια ειδεχθή πρακτική που καταχράται κάθε έννοια παιδικής προστασίας, εκθέτει την έννοια της αλληλεγγύης και στοιχειοθετεί όνειδος για κάθε άτομο που συμμετέχει, συνδράμει ή ανέχεται τέτοιες πράξεις.

Τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία αναμένεται να αρχίσει να καλεί τους πρώτους μάρτυρες, αφού συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Η αρχή μπορεί να γίνει από συγκεκριμένες ΜΚΟ, αλλά από τη δικαστική έρευνα δεν εξαιρείται καμία από όσες λειτουργούν στον ευαίσθητο τομέα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...