Ο φάκελος Χρυσοχοΐδη για τους 500 Κορλεόνε που ζουν ανάμεσά μας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με ονόματα και διευθύνσεις σκληρών ποινικών που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Λίστα με τους 500 «Δον Κορλεόνε» που δρουν στην Ελλάδα έδωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, επισημαίνοντας ότι, ενώ έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις «νονών της νύχτας», «συμβολαίων θανάτου», ναρκωτικών, εκβιασμών, μαστροπείας, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

«Κορυφή του παγόβουνου»

Στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και να μπει τέλος στη δράση του. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου και οι επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

«Κορυφή του παγόβουνου» αποτέλεσε η δολοφονία, το περασμένο Σάββατο στη Μεταμόρφωση, του 58χρονου πρώην πυγμάχου με το παρατσούκλι «Κεφάλας», ο οποίος είχε συλληφθεί το 2011, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Κατά τη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο το οργανωμένο έγκλημα, ο υπουργός παρέδωσε φάκελο με υπόμνημα της Αστυνομίας, καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόμνημα συντάχθηκε μέσα σε διάστημα ενός μήνα από αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής και περιλαμβάνει όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας, με ονόματα, διευθύνσεις και παρατσούκλια.

Στο υπόμνημα χαρτογραφείται η Greek Mafia με συγκεκριμένα στοιχεία για «συμβόλαια θανάτου», δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών, τοκογλυφία και λαθρεμπόριο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε… κοσμοπολίτικες περιοχές, όπου το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει».

Στον φάκελο περιλαμβάνονται σχετικές δικογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις, εγκληματικές οργανώσεις που έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους από το 2008 στην Αθήνα, στη Μύκονο και σε όλη τη χώρα.

Στο έγγραφο ζητείται να ενοποιηθούν δικογραφίες για δολοφονικές ενέργειες και να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Τα 500 άτομα που περιλαμβάνονται στον φάκελο έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, κάποια πέρασαν και από τη φυλακή, όμως όλα συνέχισαν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους Εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική εξέταση και να οριστεί εισαγγελέας που θα εποπτεύει την έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα, με βάση τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ