Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Ολοκαύτωμα ζωντανών νεκρών – Η μισή Εύβοια έχει σβηστεί από τον χάρτη

Οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους με το πύρινο θηρίο για να σώσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους

Ανεξέλεγκτη παραμένει για μία ολόκληρη εβδομάδα η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια, αφανίζοντας στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα και αμέτρητες περιουσίες.

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα η μεγάλη μάχη δινόταν στο Πευκί, στο οποίο καίγονταν σπίτια παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Μάλιστα, το νερό στο χωριό είχε κοπεί και οι κάτοικοι που είχαν μείνει πίσω προσπαθούσαν με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν να απομακρύνουν τις φλόγες από τα σπίτια τους.

Στις Γούβες, που έχουν εκκενωθεί, είχαν μείνει πίσω οι νεότεροι, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις φλόγες να κάψουν τις περιουσίες τους. Δραματική ήταν η έκκληση του προέδρου της κοινότητας: «Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα, θα καούμε ζωντανοί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση».

5355874

Τις τελευταίες μέρες έγιναν συνεχόμενες εκκενώσεις χωριών και οικισμών, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονταν φεριμπότ, σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά σκάφη, τα οποία ανέλαβαν να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία τους κατοίκους από τις παραλίες στις οποίες είχαν καταφύγει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στο Πευκί ορισμένοι από τους ηλικιωμένους κατοίκους μεταφέρονταν με τα χέρια στα σκάφη, ακόμα και πάνω στις ξαπλώστρες της παραλίας!

5355704

Στην παραλία

Αξίζει να αναφερθεί πως έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν αναχωρήσει πλοία από την παραλία. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στα σκάφη ή παρέμεναν στην παραλία της περιοχής, με την ελπίδα πως η εξέλιξη στο μέτωπο της φωτιάς θα ήταν καλύτερη.

Ολες τις μέρες που η βόρεια Εύβοια έχει αφεθεί στη μανία της πυρκαγιάς απεγνωσμένες είναι οι εκκλήσεις των τοπικών Αρχών και των κατοίκων για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος. Χαρακτηριστικά ήταν όσα κατήγγειλε χθες σε πρωινή εκπομπή ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, με μια παρέμβαση-κόλαφο για την τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της καταστροφής.

«Ως τις 8 (σ.σ.: της Κυριακής) δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα. Εχουμε φτάσει τα 400.000 στρέμματα καμένης γης. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να σωθεί η περιουσία του κόσμου. Καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Αν είχε φύγει όλος ο κόσμος, δεν θα είχε μείνει κανένα σπίτι. Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Εχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια. Αν ακούγαμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, θα ήταν καμένα πάνω από 10.000, επειδή κάποιοι βάζουν πρώτα την ανθρώπινη ζωή και τίποτε άλλο!»

Οι μόνοι που ανησυχούν για την «επόμενη μέρα» φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να χάνονται και αντικρίζουν το μέλλον με μελανά χρώματα. Συγκλονιστική ήταν η δήλωση ενός κατοίκου της Ιστιαίας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε. «Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί νεκροί!» υποστήριξε.

5355821

Πλήρωναν εισιτήριο

Τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε το καταστροφικό της έργο στη βόρεια Εύβοια, ήρθαν στο φως απίστευτες καταγγελίες από τους κατοίκους και τους παραθεριστές που την εγκατέλειπαν για να σωθούν. Οσοι βρίσκονταν χθες στο λιμάνι της Αιδηψού περιμένοντας το φέρι μποτ που θα τους μετέφερε στην Αρκίτσα κατήγγειλαν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν κανονικά το αντίτιμο της μετακίνησης και πως τους ζητήθηκε ακόμα και… πιστοποιητικό εμβολιασμού! Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε εντολή η μεταφορά να γίνεται δωρεάν. «Τα πυροσβεστικά δεν μπαίνουν στη φωτιά!»

Προβληματισμό και ερωτήματα για τη διαχείριση της κατάστασης προκαλούν όσα αποκαλύπτει στην «Espresso» κάτοικος της βόρειας Εύβοιας, ο οποίος εδώ και έξι μέρες βοηθά στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΑΥΤΙ

«Εκεί όπου δεν μπαίνουν τα μεγάλα μέσα, μπαίνουμε εμείς. Σήμερα (σ.σ.: Κυριακή) δεν υπήρχαν εναέρια μέσα από την πλευρά των χωριών Καματριάδες και Μονοκαρυά. (σ.σ.: χωριά της Ιστιαίας). Από την Πυροσβεστική της περιοχής κάνουν κάποια δουλειά. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθει, αν πάρουν εντολή από ανωτέρους τους -για παράδειγμα να μην μπουν μέσα στη φωτιά-, δεν κάνουν τίποτα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας είναι απαισιόδοξοι για την «επόμενη μέρα», καθώς όσοι απασχολούνται στα δάση, όπως οι ρετσινοπαραγωγοί και οι υλοτόμοι, έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Αργά το βράδυ ξέσπασε νέα φωτιά στην εκκλησία του χωριού Γεράκι, ωστόσο οι προσπάθειες των λιγοστών κατοίκων που έχουν μείνει στο χωριό δυσχεραίνονται καθώς δεν υπήρχαν ρεύμα και νερό. Παράλληλα απηύθυναν έκκληση να σπεύσουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα το μέτωπο που νωρίτερα κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες στο Πευκί άρχισε να κινείται προς το Ασμήνι.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...