Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η οργή εν τάφω – Οριστικά στον Γαλατά Χανίων η κηδεία του Θεοδωράκη

Ο Μίκης «έβλεπε» για 24ωρα από τον ουρανό να σφάζονται τα μέλη της οικογένειάς του για το πού θα τον… θάψουν!

Τέλος στον ενδοοικογενειακό πόλεμο φαίνεται πως βάζει ο… ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσα από τις ιδιόχειρες επιστολές του, μια και είχε προβλέψει ότι θα συνέβαιναν τα… χειρότερα!

Η επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας έπεσε στο κενό, καθώς ο μεγάλος δημιουργός είχε από πολύ νωρίς αποφασίσει πού ήθελε να είναι η τελευταία του κατοικία: στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για το θρίλερ με την ταφή του παγκόσμιου Ελληνα! Μόλις έγινε γνωστή η απώλεια του Μίκη, η κόρη του Μαργαρίτα εξέφρασε την επιθυμία ο πολυαγαπημένος της πατέρας να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, εκεί όπου η οικογένεια Θεοδωράκη διατηρεί εξοχική κατοικία.

Ομως, αμέσως ύστερα από αυτή τη δημόσια δήλωσή της, άρχισαν να εμφανίζονται οι επιστολές του Μίκη Θεοδωράκη, τις οποίες είχε αφήσει ο ίδιος σε φίλους του αλλά και σε πολύ οικεία του πρόσωπα, που αποσαφήνιζαν τα πάντα για την τελευταία του κατοικία. Ενα από τα πιο πιστά και αγαπημένα του πρόσωπα είναι και η γραμματέας Ρένα Παρμενίδου, που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όσα της είχε ζητήσει ο ίδιος πριν φύγει από τη ζωή. «Τώρα, στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “μεγάλα μεγέθη”. Ετσι, βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτόν θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

H επιστολή

φ5 9372 MIKIS THEODORAKIS MARGARITA THEODORAKI GIORGOS THEODORAKIS 2662016 1
Με τα παιδιά του Μαργαρίτα και Γιώργο

Με την επιστολή του αυτή, ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά, ώστε, όπως έγραφε, «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου, αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων.

Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με τη γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη». Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και στον πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η εξόδιος ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων. Και ενώ η ταφή του μεγάλου Ελληνα δημιουργού βρισκόταν στον αέρα, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με ανάρτησή της στα social media έκανε λόγο για «τσιμπούρια», πυροδοτώντας εκ νέου το ήδη τεταμένο κλίμα: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Ομως, η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;»

Στη συνέχεια, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους, και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στην ψυχή του πατέρα μου» γράφει χαρακτηριστικά. «Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ, μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

Και ενώ ήταν στον αέρα η ταφή του Μίκη, στην υπόθεση παρενέβησαν δημόσια τόσο ο γιος του Γιώργος όσο και τα εγγόνια του, θέλοντας να συνετίσουν τη Μαργαρίτα. Ο γιος Γιώργος έγραψε χαρακτηριστικά: «Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία για να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή (σ.σ.: σημερινή) διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα, όταν όλη η Ελλάδα τον τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί, όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Οσοι τον αγάπησαν. Οσοι μπορεί να τον πίκραναν».

Παράλληλα με όσα συνέβησαν, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, εκτός από νέα επιστολή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη από το 2016, που δημοσιοποίησε, με την οποία ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με σκοπό να διαφυλαχθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη και να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Το σίγουρο όμως είναι πως ο Μίκης, για 24ωρα, «έβλεπε» από τον ουρανό τα μέλη της οικογένειάς του να ξεκατινιάζονται!

Χθες, το ΚΚΕ έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το τελετουργικό αποχαιρετισμού του παγκόσμιου Ελληνα Μίκη Θεοδωράκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 03.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 07.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 το πρωί ως τις 07.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 02.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 03.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...