Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Οι κάμερες ασφαλείας (;) θα δείξουν τους εμπρηστές στη βιομηχανία Γιαννίτση

Καρέ καρέ εξετάζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων...

Δημήτρης Σταρόβας: Εξιτήριο με δάκρυα στα μάτια δύο εβδομάδες μετά το σοβαρό...

Εχοντας περάσει δύο εβδομάδες στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ο Δημήτρης...

Η Ιουλία Καλλιμάνη χάλασε τον κόσμο στο κλαμπ Amar στη Θεσσαλονίκη

Ενα δυνατό live με την Ιουλία Καλλιμάνη σηματοδότησε το...

«Γορίλες» στην TV ζούγκλα του Κοκλώνη: Καταγγελίες και για την εκπομπή «Πρωινό...

Συνεχίζεται ο σάλος από την απάτη που έστησε το...

Μιχάλης Κατρίνης: Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας ανοίγει τα χαρτιά του

Τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασίων και η ατάκα για την Ελένη Χρονοπούλου

Τέρμα οι «ανεξέλεγκτοι πρωθυπουργοί με τα καθεστωτικά χαρακτηριστικά» λέει σήμερα, μιλώντας ανοιχτά στην «Espresso», ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, που αυτή τη στιγμή περιοδεύει στα εκατοντάδες χωριά των επτά δήμων του νομού του, υποστηρίζοντας και σε εμάς, αλλά και στους πολίτες που τον ακούνε: «Tο ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα». Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται λέγοντας ότι γεννήθηκε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αγαπάει το ΠΑΣΟΚ.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τοποθετούμενος για το πρόσφατο γεγονός της καταγγελίας της Ελένης Χρονοπούλου κατά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, υποστηρίζει ότι ο ίδιος γνώρισε την κοπέλα μέσα από τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμμετέχει εκείνη, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και θαύμασε το σθένος της.

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας έχει δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια με δύο αγόρια και σύζυγο οδοντίατρο στο επάγγελμα, τη Γιάννα Αδάμου, για την οποία λέει χαρακτηριστικά: «Της οφείλω πολλά. Είναι ο άνθρωπος που κρατά την οικογένεια ενωμένη, είναι αυτή που καλύπτει τα κενά της απουσίας μου μέσα στην οικογένεια. Είναι το στήριγμά μου».

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατεβαίνει στις εκλογές του 2023 χωρίς πολυδάπανες καμπάνιες και λέει σχετικά: «Αλίμονο στους αγώνες που εξαρτώνται από τα λεφτά»! «Η πολιτική είναι πέρα και πάνω απ’ όλα συναίσθημα», είναι η «θεωρία» με την οποία πορεύεται ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Πώς υποδέχεται το κοινό το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη;

Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες σε αυτή τη χώρα. Ακόμα και οι πολίτες που απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αποκοπεί από τις μνήμες που το συνδέουν μαζί τους. Το ΠΑΣΟΚ συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία, αρχίζει να αποκτά δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά το στήριζαν, αλλά και με δημιουργικές δυνάμεις που αναζητούν μια διέξοδο, μια νέα πολιτική πρόταση. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποστεωμένη από ιδέες, από προγραμματικές προτάσεις. Δεν είναι lifestyle. Εμείς έχουμε επιλέξει να μιλάμε για τους πολίτες και αυτά που τους απασχολούν, να μιλάμε με προγραμματικές προτάσεις, να μιλάμε για την επόμενη μέρα με ένα σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης. Ακούμε τους πολίτες και μεταφράζουμε σε προτάσεις τις ελπίδες και τις αγωνίες τους. Οι πολίτες είναι δύσπιστοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Για να χτίσουμε μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης πρέπει να είμαστε πειστικοί, να δείξουμε συνέπεια, να είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα και να παλέψουμε για αυτούς που σήμερα νιώθουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Να τους δώσουμε πραγματική ελπίδα.

Σε προσωπικό επίπεδο, εσείς θα προτιμούσατε μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα εισηγηθείτε στον πρόεδρο όταν έρθει η ώρα;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τοποθετηθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και η τοποθέτησή του αυτή μας εκφράζει και μας δεσμεύει όλους. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα γίνει στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα τεθεί δημόσια στην κρίση των πολιτών. Δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση στη λογική της συναλλαγής και του μοιράσματος υπουργείων. Δεν έχουμε αγωνία να καταλάβουμε θέσεις εξουσίας. Εμάς μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο αυτής της διακυβέρνησης, να κυριαρχήσουν η διαφάνεια, οι αρχές του κράτους δικαίου, να δοθούν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, όπως είναι το ιδιωτικό χρέος, η δημόσια υγεία, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, η συρρίκνωση του παραγωγικού τομέα, το δημογραφικό πρόβλημα, οι χαμηλές αμοιβές και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η προσδοκία των νέων ανθρώπων να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Μόνο τότε θα έχει νόημα η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση.

Την Ελένη Χρονοπούλου τη γνωρίζετε; Τι κοπέλα είναι; Τι λέτε για την ιστορία αυτή;

Την Ελένη τη γνώρισα πρόσφατα μέσα από τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμμετέχει ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και οφείλω να ομολογήσω ότι επέδειξε μεγάλο σθένος. Γιατί χρειάζεται σθένος για να προχωρήσει κανείς σε μια τέτοια καταγγελία. Είναι ένα μήνυμα για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής που συνήθως καλύπτει παρόμοια περιστατικά που βιώνουν, δυστυχώς, αρκετές γυναίκες. Ο σεβασμός και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αξίες που κανείς δεν πρέπει να παραβιάζει.

Τι σημαίνει να είσαι βουλευτής Ηλείας; Πόσα χωριά έχετε να επισκεφθείτε;

Πρώτα από όλα σημαίνει ευθύνη. Ευθύνη απέναντι σε αυτούς που σε αγκάλιασαν, σε στήριξαν, σε εμπιστεύτηκαν, αλλά και ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που έχει αδικηθεί διαχρονικά από την Πολιτεία. Η Ηλεία έχει επτά δήμους και εκατοντάδες χωριά. Εγώ πρέπει να ξέρετε ότι δεν περιμένω την προεκλογική περίοδο για να επισκεφτώ τα χωριά μας και να συζητήσω με τους πολίτες. Εχω μια άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση μαζί τους, διαρκή επικοινωνία, και αντλώ δύναμη και κουράγιο μέσα από αυτή την επαφή. Ακούω και μαθαίνω διαρκώς, προσπαθώ να μεταφράζω τα μηνύματα που λαμβάνω σε πρωτοβουλίες και πράξεις για την περιοχή μου και τους κατοίκους της.

Η προεκλογική περίοδος είναι η πιο δύσκολη για έναν βουλευτή; Τι συναισθήματα σας δημιουργεί;

Είναι σίγουρα πιο έντονοι οι ρυθμοί, ειδικά αυτή την περίοδο. Για μένα, βέβαια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού οι ρυθμοί μου είναι πάντα έντονοι και εντατικοί. Ιδιαίτερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έγιναν ακόμα πιο έντονοι και απαιτητικοί. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να σε γεμίζει αυτό που κάνεις, να αισθάνεσαι πλήρης, αλλά και να παίρνεις τη δύναμη που σου δίνουν η αποδοχή και η στήριξη των πολιτών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ό,τι κι αν κάνεις να γίνεται με πάθος, αγάπη και πίστη.

Με τι ποσοστό κομματικό θα είστε ευχαριστημένος το βράδυ των εκλογών; Αντιστοίχως, ποιο νούμερο θα ικανοποιούσε τον προσωπικό σας αγώνα ως βουλευτή;

Θέλουμε ένα ισχυρό ποσοστό, ένα διψήφιο ποσοστό που θα σηματοδοτεί τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας αλλά και σε πρωταγωνιστή μιας νέας εποχής, που απαιτεί σύγχρονα δεδομένα και αξιόπιστα πρόσωπα. Γιατί η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων που αντιμετώπιζαν το κράτος ως λάφυρο έχει τελειώσει. Και, μαζί με αυτήν, τελειώνει και η εποχή των ανεξέλεγκτων πρωθυπουργών με τα καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Σε ό,τι με αφορά, θα κρίνουν και θα αποφασίσουν -όπως πάντα- οι πολίτες της Ηλείας που θα αποτιμήσουν τη δραστηριότητα, την παρουσία και τη συνέπειά μου.

Τι σας προσφέρει η πολιτική σε προσωπικό επίπεδο; Πώς δένει με την προσωπικότητά σας;

Από νεαρή ηλικία δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου αποστασιοποιημένο σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω μου. Ημουν ενεργός από τα φοιτητικά μου χρόνια, ιδεολογικά ήμουν πάντα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Γεννήθηκα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, παραμένω σταθερά και αταλάντευτα στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω και αγαπώ το ΠΑΣΟΚ.
Είναι σίγουρα μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση να μοιράζεσαι το ίδιο όνειρο με πολλούς άλλους ανθρώπους, να νιώθεις την εκτίμηση, την αγάπη και τη στήριξή τους. Η ενασχόληση με την πολιτική σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ίσως και σοφότερο, αρκεί να διατηρείς την αμεσότητα με τους πολίτες, να ακούς, να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Πώς γιορτάζουν οι Ηλείοι τις νίκες τους; Δηλαδή, το βράδυ των εκλογών πώς ή με ποιους θα μοιραστείτε τη χαρά της επιτυχίας;

Τη χαρά της επιτυχίας τη μοιράζομαι κάθε φορά με τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές του γραφείου μου, τους φίλους, τους απλούς πολίτες και την οικογένειά μου. Το πώς θα χαρούμε αυτή τη στιγμή αποτελεί έμπνευση της στιγμής. Αφήνουμε τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν εκείνες τις στιγμές. Εξάλλου, η ίδια η πολιτική είναι πέρα και πάνω απ’ όλα συναίσθημα.

Tο κεφάλαιο οικογένεια και τα στηρίγματα του εντός σπιτιού

Η σύζυγος κάνει προεκλογική εκστρατεία στο οδοντιατρείο;

Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Η Γιάννα είναι ένας άνθρωπος που σέβεται τη δουλειά της και όλους τους ανθρώπους, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους. Της οφείλω πολλά, είναι ο άνθρωπος που κρατά την οικογένεια ενωμένη, είναι αυτή που καλύπτει τα κενά της απουσίας μου μέσα στην οικογένεια. Είναι το στήριγμά μου σε όλη αυτή την πορεία, ήταν και είναι πάντα δίπλα μου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης με τη σύζυγό του Γιάννα και τα παιδιά τους

Ολος αυτός ο προεκλογικός αγώνας επηρεάζει το σπίτι, την οικογένεια, τα παιδιά σας και πώς; Αυξάνει το οικογενειακό στρες; Κοστίζει στον οικογενειακό προϋπολογισμό;

Είναι δεδομένο ότι η οικογένειά μου βιώνει απόλυτα αυτή την προσπάθεια που κάνω. Με τον δικό τους τρόπο η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, οι γονείς και ο αδελφός μου δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη και με εμψυχώνουν στον αγώνα μου. Νιώθω κάθε στιγμή ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος. Ξέρετε, και μία μόνο κουβέντα, μία μόνο λέξη από έναν δικό σου άνθρωπο σου δίνει την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι είναι κάθε στιγμή δίπλα σου. Σε ό,τι αφορά το κόστος του προεκλογικού αγώνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όλα αυτά τα χρόνια επέλεξα να απέχω από πολυδάπανες καμπάνιες – δεν έχω άλλωστε τη δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Αλίμονο στους αγώνες που εξαρτώνται από τα λεφτά…

Ποιο από τα δύο αγόρια σας είναι πιο κοντά στην πολιτική;

Εχω επιλέξει να μην παρεμβαίνω και να μην καθοδηγώ τα παιδιά μου σε ό,τι σχετίζεται με την πολιτική. Το ίδιο έκανε και ο πατέρας μου. Θέλω μόνοι τους να διαλέξουν τον δρόμο τους, να κάνουν τις επιλογές τους στη ζωή. Θέλω να είναι ευτυχισμένα με ό,τι αυτά επιλέξουν να κάνουν και όχι με ό,τι εγώ θα θεωρούσα ότι τους ταιριάζει. Πάντως, μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος, αφού έχω δύο παιδιά με ευαισθησίες, που είμαι βέβαιος ότι θα εκφραστούν κάποια στιγμή δημιουργικά.

Τι λέει για το ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ο πατέρας σας, Γιάννης Κατρίνης; Σας μαλώνει, σας συμβουλεύει, τι του αρέσει και τι όχι σε ό,τι κάνετε;

Ο πατέρας μου είχε και έχει άποψη. Και δεν την κρατά για τον εαυτό του, συζητάμε συχνά, χωρίς κατ’ ανάγκη να συμφωνούμε και σε όλα. Ο πατέρας μου είναι άνθρωπος του μέτρου, βαθιά ιδεολόγος, με δημοκρατικές αρχές, αξίες και ευαισθησίες, τις οποίες δεν πρόδωσε ποτέ. Μου έμαθε ότι στη ζωή πρέπει να ενώνεις και όχι να διχάζεις. Για μένα αυτή η πτυχή του χαρακτήρα του υπήρξε ισχυρό πρότυπο στις επιλογές μου.

Οταν γυρίζετε το βράδυ στο σπίτι, μετά τις περιοδείες, πώς ξεκουράζεστε;

Επειδή αυτή την περίοδο επικρατούν εξαντλητικοί ρυθμοί, ο χρόνος για ξεκούραση είναι ελάχιστος. Επικοινωνώ με την οικογένειά μου, όταν δεν είμαστε όλοι μαζί, και αυτό είναι κάτι που με αποφορτίζει και με ξεκουράζει. Πάντα έχουν κάτι να μου πουν τα παιδιά μου, και, όσο και αν φανεί αυτό περίεργο, αυτό διώχνει κάθε ίχνος κούρασης.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο Σαββατοκύριακο στη θέση της Μαυραγάνη για το πρωινό μετακινείται η Αναστασοπούλου

Η Μαρία Αναστασοπούλου στη θέση της Φαίης Μαυραγάνη κατά...

Οσα έγιναν σε κοσμικό event στην Κηφισιά

Από όλα είχε το... μενού στο κοσμικό event για...

Ο «άγιος» της Φοντάνα! – Αποκαλύπτουμε πώς ο σχεδόν τυφλός Φώτης Μεταξόπουλος έγινε ο σωτήρας της

Συναντήσαμε τον... Νουρέγιεφ του ελληνικού θεάτρου και του σινεμά...

Aπάτη στην TV ζώνη Κοκλώνη: Καλοστημένη κομπίνα αεροπορικής εταιρίας «φάντασμα» μέσω του «Next PLeASE»

Καραμπινάτη απάτη ήταν οι δήθεν «έξυπνες διακοπές» με αεροπορικά...

Oι celebrities που «τσάκωσε» ο φακός στα εγκαίνια του νέου μαγαζιού του Σάκη Κατσούλη

Πρώην «survivors», ηθοποιοί, μοντέλα και τραγουδιστές ανακατεύτηκαν με το...

Πω πω μια Οικονομάκου

Καυτή... ζωντοχήρα η Αθηνά Οικονομάκου. «Πέταξε» τα ρούχα της...