Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ann Coleman: «Έσβησε» η βασίλισσα της παλιάς Μυκόνου

H Αμερικανίδα καλλονή μοντέλο και ηθοποιός, που ταύτισε το όνομά της με τη χρυσή εποχή του νησιού

Η Ann Coleman, ή Αννα Κόλμαν όπως τη φώναζαν στη Μύκονο, έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουλίου 2023, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, σκορπίζοντας θλίψη στους φίλους της σε όλο τον κόσμο.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Υπήρξε ηθοποιός, η οποία πρωταγωνίστησε σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το 1974, αλλά κυρίως ήταν φίλη της Ελλάδας και της Μυκόνου, αγαπημένη του αξέχαστου bon viveur Ζάχου Χατζηφωτίου και μούσα του σχεδιαστή Ντίμη Κρίτσα.

anna colman05082
Με τον Ντιμη Κριτσα

Μια γυναίκα που άφησε εποχή στη Μύκονο με την ομορφιά και το στιλ της, που έκανε μόδα την κελεμπία και τα υφαντά του Γιάννη Γαλάτη, που έζησε το νησί την εποχή που έφτανες εκεί με καΐκι και συναντούσες τους μεγαλύτερους σταρ και τους πιο ακριβοθώρητους γαλαζοαίματους της υφηλίου. Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1999 ως guest στην ταινία του Πάνου Κούτρα «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», ενώ το 1982 είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Οι εραστές του καλοκαιριού», που είχε γυριστεί στη Σαντορίνη.

To γεγονός έκανε γνωστό στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o γνωστός Μυκονιάτης Δημήτρης Κουτσούκος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε την Αννα Κόλμαν (Ann Coleman), όμορφη και σημαντική φίλη της Μυκόνου. Εκανε σπουδαία καριέρα στο Χόλιγουντ σαν ηθοποιός και μοντέλο, αλλά σε ένα ταξίδι στη Μύκονο στις αρχές της δεκαετίας ’60 μαγεύτηκε από το νησί μας και ήρθε να μείνει μόνιμα εδώ, σε ένα χωριουδάκι μέσα στη ρεματιά στο Δράπανο. Αγάπησε και έζησε τον μυκονιάτικο τρόπο ζωής.

anna colman05084
Στον γιαλό στη Μύκονο με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Μόνη της άσπριζε το χωριό της και καλλιεργούσε το μικρό της μποστάνι. Εκτιμούσε ιδιαίτερα τη μόστρα με την κοπανιστή και την ντομάτα. Ελεγε ότι η Μύκονος είναι μοναδική και ιερή. Η Αννα ξεκίνησε τη μόδα της κελεμπίας στα 60s και 70s. Προσκαλούσε τους διάσημους φίλους της ηθοποιούς, που λάτρεψαν το νησί και το διαλαλούσαν παντού. Είχε κουβαλήσει μάλιστα ένα καλοκαίρι και όλη την ομάδα που γύριζε εκείνη την εποχή τη σειρά “Δυναστεία”».

Ο άλλος φίλος της από τον χώρο της μόδας, Τάκης Τσαντίλης, αναφέρει: «Τη θυμάμαι να κυκλοφορεί με τον Ντίμη Κρίτσα στο Ματογιάννι και το 1970 στις πρώτες γιγαντοαφίσες στην Αθήνα να διαφημίζει τα αντηλιακά Ambre Solaire».

anna colman05083
Μοντέλο η Ann Coleman στο ατελιέ του σχεδιαστή Ντίμη Κρίτσα στην Βουκουρεστίου

Αξέχαστα πάρτι με Πολ Νιούμαν και Γιουλ Μπρίνερ

Το καλοκαίρι του 1967 ο Μάκης Ζουγανέλης παίρνει και βαπτίζει την Πάραλο του αδερφού του Μίμη σε Remezzo, και ο μύθος αρχίζει. Από το πρώτο κιόλας βράδυ τα φώτα της δημοσιότητας λούζουν το ανακαινισμένο μαγαζί με το νέο όνομα. Η Ελένη Βλάχου, ενθουσιασμένη, γράφει: «Ο Μάκης Ζουγανέλης άνοιξε ένα από τα πιο πετυχημένα μαγαζιά του κόσμου», και λίγο αργότερα το ιταλικό «Gente»: «Η Σοράγια στη Μύκονο χορεύει μόνο με τον ιδιοκτήτη του Remezzo, Μάκη Ζουγανέλη».

Ο τελευταίος -ταλέντο στις δημόσιες σχέσεις, με διεθνείς γνωριμίες– ανάβει φωτιές στο μυκονιάτικο night life και δικαιωματικά στέφεται αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» του νησιού και η γλυκύτατη και κομψότατη σύζυγός του Πάολα, στην οποία ανήκει μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, «βασίλισσα». Το όνομά του ταυτίζεται με τη θρυλική γωνιά της Σκαλαριάς, το σημείο συνάντησης των πιο διάσημων του πλανήτη, τις ωραίες γυναίκες, και η ζωή του είναι ένα non stop party, στο οποίο την παράσταση κλέβει με την ομορφιά και το στιλ της η ενζενί Αννα Κόλμαν μαζί με τους σταρ Γιουλ Μπρίνερ, Μελ Φερέρ, Πολ Νιούμαν. Ακόμα και στη θλιμμένη πριγκίπισσα Σοράγια η Αννα Κόλμαν χαρίζει πάλι το χαμόγελο, και την κάνει με το κέφι της να ξεχνιέται…

anna colman05081
Στο bar Remezzo η Πάολα και ο Μάκης Ζουγανέλης με τον Μάριο Τάρτα

Οι έρωτες γεννιούνται πάνω στον χορό. Εκεί ο Δημήτρης Καρέλλας γνώρισε και ερωτεύτηκε την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ντόρα, ο Νίκος Μομφεράτος την Ειρήνη του και ο Θόδωρος Ρουμπάνης τη Σάρα Τσόρτσιλ. Εκεί οργανώνονται τα μυθικά βενετσιάνικα πάρτι με πρωταγωνιστές την Αννα Βέλτσου, τον Μάριο Τάρτα, τον Τόμας Φριτς και αργότερα τον Μπίλυ Μπο, τον Μάκη Τσέλιο, τη Βερούσκα. Αν τα τραπέζια είχαν στόμα, θα πουλούσαν πολύ ακριβά τις ιστορίες τους. Για μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων το Remezzo ήταν το δεύτερο σπίτι τους. Δεν μπορούσαν να κοιμηθούν αν δεν περνούσαν από εκεί.

Σταρ του Χόλιγουντ, ξεπεσμένοι πρίγκιπες και λουσάτες τραβεστί

Φώτα, δυνατές μουσικές, πολύ αλκοόλ, celebrities, ιδρωμένοι gay και υπερλουσάτες drag queens συνθέτουν τον μύθο του Pierro’s, του άλλου διάσημου, για πολλές δεκαετίες, εξαγώγιμου προϊόντος του νησιού των ανέμων. Εντελώς συμπτωματικά, το καλοκαίρι του 1971 ένας χαρισματικός ζωγράφος, ο Ιταλός Πιέρο Αβέρσα, ερωτεύεται κεραυνοβόλα το νησί, και μαζί με τον 21χρονο ντόπιο Ανδρέα Κουτσούκο ανοίγουν το Pierro’s στην πλατεία Αγίας Kυριακής στο Ματογιάννι.

anna colman0508
Το θρυλικό Pierro’s bar. Μεταξύ των θαμώνων του και η Ann Coleman

Eνα μαγαζί που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν του νησιού και όχι μόνο, καθώς για τους περισσότερους ξένους θαμώνες του η Ελλάδα ήταν η χώρα με το Pierro’s. Eνα μυθικό club, που έφτασε να συναγωνίζεται τη δόξα του Studio 54, στη Νέα Υόρκη. Ντιζάινερ, γαλαζοαίματοι, πλούσιοι και διάσημοι πάσης προέλευσης έφταναν σωρηδόν στο νησί για να δώσουν το «παρών» σε ένα ατελείωτο πάρτι, αφήνοντας μυθικά φιλοδωρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στην τετράγωνη ταράτσα όπου ο Πιέρο έδινε τα διεθνή σόου του.

Σκηνές απείρου κάλλους με σταρ του Χόλιγουντ, ξεπεσμένους πρίγκιπες, λουσάτες τραβεστί και ημίγυμνους playboys διαδραματίζονταν κάθε βράδυ στην αρένα του hot bar. Στο «κλουβί με τις τρελές» συνυπάρχουν ο Καζαμπλάνκα με τη Ματούλα, ο Μπίλυ Μπο με τον Φιλήμονα, ο Τόμας Φρίτσις με τον Καρλίτο Φον Φίστενμπεργκ, και η Αννα Κόλμαν με τον σχεδιαστή Ντίμη Κρίτσα. Ατελείωτες νύχτες, με ίντριγκες, προδοσίες, έρωτες και sex σηματοδοτούν τον ναό της διασκέδασης. Αλλη μεγάλη ντίβα του μαγαζιού στα 80s υπήρξε η θρυλική Βαγγελιώ, που δεν άφηνε ούτε κουνούπι να περάσει στο εσωτερικό του club χωρίς την έγκρισή της, ενώ και με την αποχώρησή της το μαγαζί εξακολουθούσε να είναι κάθε νύχτα γεμάτο, καθώς το όνομά του είχε γίνει σύνθημα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...