Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

«Ο Ωνάσης κατηφόριζε στο λιμάνι στο Νυδρί και χαιρετούσε όλους διά χειραψίας»

Τα σχολεία που έχτισε στην περιοχή και η μετάβαση του Σκορπιού στα χέρια του «ψυχρού» μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας στα χώματα του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε όσα μας μετέφεραν οι κάτοικοι στο Νυδρί για τις αγαθοεργίες που έκανε εκεί, καθώς και όσα μας είπαν για τον νέο «ένοικο» του Σκορπιού, τον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ.

onasis nidri12121

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Τον πολυεκατομμυριούχο που αγόρασε τον Σκορπιό πάνω από 100.000.000 δολάρια από την Αθηνά Ωνάση για να τον κάνει δώρο στην κόρη του, Εκατερίνα, ο οποίος διαθέτει περιουσία της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Forbes».

4 4
Πάνω στη θαλαμηγό « Χριστίνα», πηγαίνοντας για το Κάπρι, η Μαρία Κάλλας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Κορίνα Σπανίδου τρώνε μακαρονάδα

Η περιπλάνησή μας στα φθινοπωρινά σοκάκια, στο άλλοτε μικρό ψαροχώρι που με τη φήμη του Ωνάση έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος ελληνικός προορισμός για δεκαετίες, θα έβγαζε, όπως φάνηκε, πολλές κρυμμένες ειδήσεις από ανθρώπους που έζησαν τον Ελληνα κροίσο. Αλλωστε κι εμείς, ψάχνοντας την Ιστορία, ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με αυτή. Σε ένα από τα ελάχιστα μικρά καφέ του πεζόδρομου στο Νυδρί καθίσαμε για τον πρωινό μας καφέ, όταν ακούσαμε έναν από τους παλιούς Νυδριώτες να μιλάει για τον Ωνάση και για το πόσο ακόμα θα είχε βοηθηθεί το χωριό τους, αν εκείνος δεν έφευγε τόσο γρήγορα από τη ζωή. Αυθόρμητα ρωτήσαμε τι καλό έκανε στο Νυδρί ο Ωνάσης. Και σχεδόν ακούμε την ίδια ιαχή από πέντε γέροντες να μας λένε: «Νυδρί ίσον Ωνάσης».

Διαβάστε επίσης: «Χρειάστηκε να ανοίξουμε τον τάφο του Αλέξανδρου γιατί έμπαζε από κάπου νερά. Και αυτό που αντικρίσαμε ήταν κάτι που δεν μου φεύγει από το μυαλό»

skorpios

Οπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι του χωριού, τα πρώτα χρόνια ο Ωνάσης εκεί ήταν ανεπιθύμητος. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού τον είδαν σαν εισβολέα, με αποτέλεσμα με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του χωριού, ο οποίος έβαζε διάφορες τρικλοποδιές στον Αρίστο που ονειρευόταν να κάνει το Νυδρί Γαλλική Ριβιέρα. Αρχικά ζήτησε άδεια από τον πρόεδρο του χωριού προκειμένου να περάσει αγωγό με νερό από το Νυδρί απέναντι στον Σκορπιό. Ο πρόεδρος τότε ξεσήκωσε όλο το χωριό, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν τον Ωνάση να περάσει από δημόσια έκταση αγωγό νερού. Αν και ο Ωνάσης καθημερινά βρισκόταν στο Νυδρί και προσπαθούσε να πείσει τους κατοίκους και τον πρόεδρο, ο τελευταίος ήταν ανένδοτος. Έτσι, αφού είδε και απόειδε, αγόρασε δικές του εκτάσεις, πέρασε τον αγωγό νερού από τα δικά του κτήματα και από εκεί υποθαλάσσια έφτασε το νερό στο νησί.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η «θετή» κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση

onasi1

Ωστόσο, ο ίδιος αντιλήφθηκε τη νοοτροπία εκείνης της εποχής των κατοίκων και δεν τους κράτησε κακία. Αντιθέτως, έβαλε να εργάζονται στον Σκορπιό και στη «Χριστίνα» φτωχοί πολίτες της περιοχής, που αργότερα τους είχε σαν οικογένειά τους, όπως είδαμε με το παράδειγμα της κυρίας Ευαγγελίας Φίλιππα. Οταν οι κάτοικοι κατάλαβαν τις αγαθές προθέσεις του Ωνάση, μέσα από τον πρόεδρο του ζήτησαν ένα σχολείο για να μπορούν να μορφωθούν τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Ο χασάπης του Ωνάση αποκαλύπτει: «Ο ανοιχτοχέρης Αρίστος και η αποχαυνωμένη Χριστίνα…»

onasis nidri12037

Κι εκείνος όχι απλά τους έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο Νυδρίου, αλλά και Γυμνάσιο, για να μπορούν να ολοκληρώνουν τις πρώτες τάξεις της εκπαίδευσης. Και αργότερα, όταν μετά τον γάμο του με την Τζάκι Κένεντι το Νυδρί πήρε τεράστια φήμη σε όλο τον κόσμο και άρχισαν να έρχονται τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο ίδιος ο Ωνάσης τούς έφτιαξε και το αγροτικό ιατρείο εξοπλισμένο με τα τελειότερα μηχανήματα εκείνης της εποχής, που όμοιό του δεν υπήρχε σε κανένα μέρος της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβες» από τη «σκιά» του Αριστοτέλη Ωνάση

onasis nidri11981 Ο ίδιος ο Ωνάσης μέσα στη χαρά του γάμου του με την Τζάκι Κένεντι προίκισε και έξι άγαμες κοπέλες, δίνοντάς τους ακόμα και σπίτια επιπλωμένα, ως ένδειξη αγάπης προς τα χώματα που πατούσε και τον έκαναν ευτυχισμένο. 

onasis nidri12009

Όπως μας έλεγαν οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι εκείνης της ένδοξης εποχής, τα περισσότερα πρωινά (όταν σηκωνόταν μετά τις 11 το πρωί) ο ίδιος με σκάφος μεταφερόταν στο Νυδρί, κατηφόριζε στο λιμάνι και στα ελάχιστα σοκάκια που υπήρχαν τότε και χαιρετούσε όλους τους κατοίκους διά χειραψίας, με εκείνους να τον βλέπουν σαν θεό.

onasis nidri12065«Καθόταν μαζί μας για καφέ και κάνα κρασάκι. Χωρίς ασφάλεια, χωρίς τίποτα. Τι να φοβηθεί στο Νυδρί, άλλωστε; Και ποιος θα τον πείραζε, αφού όλοι εμείς τον αγαπούσαμε», μας λέει ο 85χρονος Νικόλαος Γαζής.

onasis9570

Και από τον ανθρώπινο Αριστοτέλη Ωνάση και τη μυθική εποχή του, στο άχαρο και άχρωμο σήμερα του Σκορπιού. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τον θρυλικό Σκορπιό που έμελλε να γράψει παγκόσμια Ιστορία μέσα από το διεθνές τζετ σετ τον αγόρασε από τη μοναδική κληρονόμο του Έλληνα κροίσου Αθηνά Ωνάση ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ αντί 100.000.000 δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικό – Το ποίημα στον τάφο του Αλέξανδρου Ωνάση

f10
Ο θρυλικός Σκορπιός

σχεδόν όλοι μάς ενημέρωσαν πως πλέον το νησί είναι κανονικό φρούριο, με κάμερες σε όλη την ακτογραμμή, με ασφάλεια που απαγορεύει να πλησιάσεις σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

BeFunky collagdalmas collagecallas onassis scaled 1 Κάτι που επί εποχής Ωνάση δεν απαγορευόταν, δηλαδή να ψαρεύεις και να κολυμπάς γύρω από το νησί. Τις ημέρες που βρεθήκαμε στο Νυδρί οι εργασίες πάνω στον Σκορπιό για έναν περίεργο λόγο είχαν σταματήσει σε κάθε μορφή τους. Εκεί χτίζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχει δυναμικότητα 30 δωματίων και 60 κλινών και θα κοστίσει 26.600.000 ευρώ. Εκεί θα μεταφέρονται παγκόσμιοι κροίσοι και θα απολαμβάνουν τις μυθικές διακοπές τους. Στην πίσω πλευρά από αυτή που φαίνεται από το Νυδρί (σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων) ήδη προετοιμάζονται μικρά λιμάνια και τεράστιες εσοχές μέσα στον Σκορπιό για να προφυλάσσονται τα υπερπολυτελή σκάφη των μεγιστάνων που θα καταφθάνουν εκεί.

0188244

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια της γυναίκας που έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, της οικονόμου του Γεωργίας Βέττα, η οποία, θέλοντας να δείξει τον σεβασμό του Ωνάση προς το φυσικό περιβάλλον του νησιού, μας έλεγε: «Αν και ο Ωνάσης έκανε προσπάθειες και βρήκε καλό νερό πάνω στον Σκορπιό, ο ίδιος, όταν τον ρωτούσαμε γιατί να ταλαιπωρείται με γεωτρήσεις από το Νυδρί, έλεγε: “Γεωργία μου, το νησί αυτό, αν το αγαπήσεις, θα σε αγαπήσει. Αν το σεβαστείς, θα σε σεβαστεί”». Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2024, ενώ η οικογένεια θα δηλώνει ποιες περιόδους θα βρίσκεται στο νησί και τον υπόλοιπο χρόνο θα διατίθεται προς ενοικίαση. Το ποσό με το οποίο θα ενοικιάζεται ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αφού οι Ριμπολόβλεφ θέλουν πρώτα να δουν ολοκληρωμένο το έργο. Σε κάθε περίπτωση το μίνιμουμ κόστος διαμονής θα είναι 1.000.000 με 2.000.000 ευρώ την εβδομάδα, ακόμα και αν κάποιος δεν μείνει για 7 ημέρες αλλά για λιγότερες, ενώ το ενοίκιο θα αυξηθεί όταν ο Σκορπιός ολοκληρωθεί και ως art island.

dimitris-lymperopoulos-onasis

Τέλος, όπως φαίνεται, το μόνο που θα παραμείνει ίδιο από τη μυθική εποχή του Ελληνα κροίσου είναι το εκκλησάκι, η Παναγούδα, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, όπου είναι θαμμένα τα μέλη της οικογένειας Ωνάση για να θυμίζουν σε όλους τη μεγαλοπρέπεια του ονόματος Ωνάση!

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...