Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Αθώοι οι ιερείς που κατηγορούνταν για διάδοση fake news για την πανδημία...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισαν ο ηγούμενος,...

«Power of Love» με Μπακοδήμου (;) παρουσιάστρια

Σας έλειψε... η δύναμη της αγάπης; Μην παραπονιέστε, επανέρχεται!...

Εις θάνατον τα ΑμεΑ των στρατιωτικών μας!

Προς δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο «ολοκαύτωμα» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα παιδιά ενός «κατώτερου θεού» με ένστολους γονείς

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προωθήθηκε για διαβούλευση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με το οποίο καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν τις μεταθέσεις στρατιωτικών που έχουν παιδιά με αναπηρία.

  • Aπο τον Bασίλη Τζήμτσο

Αν και υποτίθεται πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρονται για τη διαβίωση των παιδιών και γενικότερα ατόμων με αναπηρία, το προωθούμενο σχέδιο νόμου ρίχνει τα ΑμεΑ στον σύγχρονο «Καιάδα» των μεταθέσεων, αν και είναι γνωστό σε όλους πόσο δύσκολο είναι να μετακινείς παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, παραπληγικά, τυφλά, με νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε διαβούλευση το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου 2024, περιλαμβάνει το επίμαχο και ντροπιαστικό άρθρο 69 που αφορά τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις, τροποποιώντας την παρ. 1 και 2 άρθρου 5 ν. 3883/2010 που προστάτευε τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία, τους πολυτέκνους, τους τριτέκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

dendias090541

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, «οι παρακάτω κατηγορίες στελεχών υπηρετούν, μετά από αναφορά τους, για έξι τουλάχιστον έτη στον τόπο προτίμησής τους και εν συνεχεία μετατίθενται σε φρουρές όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υγείας, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας».

Τη Μεγάλη Εβδομάδα

Λίγες ημέρες πριν από την Ανάσταση οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καταδίκασαν σε έναν μαρτυρικό «γολγοθά» αυτές τις οικογένειες οι οποίες θα ξεσπιτωθούν και θα μετατεθούν ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ψυχική υγεία και την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρία. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μετακινήσεις ένα τυφλό παιδί, το οποίο έχει μάθει να ζει με το πρόβλημά του στο σπίτι και το περιβάλλον του. Τώρα οι ιθύνοντες θα «γκρεμίσουν» τον κόσμο που έχει χτίσει το τυφλό παιδί στον βωμό των μεταθέσεων ημετέρων (;), που προφανώς θέλουν να μετακινηθούν στις θέσεις συναδέλφων τους με παιδιά ΑμεΑ. Πώς μπορείς να μετακινήσεις ένα παραπληγικό παιδί, όταν έχει διαμορφώσει το σπίτι του με ασανσέρ και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του; Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Στρατιωτικός, μητέρα αυτιστικού παιδιού 5,5 χρονών μίλησε στην «Espresso», αντικρούοντας τους συντάκτες του νομοσχεδίου ότι θα «μετατίθενται σε φρουρές όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υγείας, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας» και κατακεραυνώνοντας τους «εγκεφάλους» του νομοσχεδίου. «Μία παράγραφος αλλάζει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών. Πολλές αναπηρίες, όπως για ένα παιδί αυτιστικό, ένα παραπληγικό, ένα τυφλό, που δεν λύνεται το πρόβλημά τους με μια δομή υγείας, με ένα νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν από μωρά εντατικά προγράμματα σε καθημερινή βάση. Οι γονείς καταλήγουν σε θεραπευτές μετά από μεγάλη έρευνα.

dendias090542

Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές και από τη στιγμή που υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, επ’ ουδενί δεν τους αλλάζεις. Μιλάμε ότι θα καταστραφεί το μέλλον του παιδιού. Τέτοιου είδους αναπηρίες δεν έχουν να κάνουν με νοσοκομεία. Αλλου είδους θεραπείες κάνουν και πρέπει να έχουν μια σταθερότητα. Δεν γίνεται ξαφνικά να σταματάω τους θεραπευτές και να ξεκινάω από την αρχή με καινούργιους που δεν θα έχουν εικόνα του παιδιού. Θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Πειραματόζωα θα γίνουν τα παιδιά μας;» τονίζει.

Τεράστιοι κίνδυνοι

Ως προς τα αυτιστικά παιδιά, η μητέρα επισημαίνει: «Βασικό στοιχείο είναι ότι δεν επιδέχεται αλλαγές. Οι αυτιστικοί είναι άτομα που έχουν εμμονή με τη ρουτίνα τους. Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στον χώρο τους μπορεί να τους δημιουργήσει κρίση. Θα πάρουν ένα παιδάκι 6-7 χρονών να του αλλάξουν όχι ένα αντικείμενο στο σπίτι, αλλά θα του αλλάξουν πόλη, σχολείο, περιβάλλον, θεραπευτές, φροντιστές; Αυτό το παιδί θα πάθει σοκ και το μόνο που θα έχουμε ως αποτέλεσμα είναι να χάσει ό,τι έχει κατακτήσει. Φανταστείτε ένα παιδάκι τυφλό που έχουν καταβάλει αυτό και οι δικοί του απίστευτη προσπάθεια για να μάθει να κινείται σε έναν χώρο, ακόμα και στο δωμάτιό του. Θα περάσουν χρόνια για να μάθει να βρει τα πράγματά του… Θα τα μάθει από την αρχή; Για ένα παραπληγικό παιδάκι η οικογένεια έχει διαμορφώσει σπίτι με ειδικά καροτσάκια. Τι να την κάνουν την κατάλληλη δομή υγείας;»

Η στρατιωτικός επισημαίνει πως η νομοθετική ρύθμιση αντικρούει και στην αρχή της ισότητας με βάση το άρθρο 4 του Συντάγματος. «Ατομα με διαφορετικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από την Πολιτεία. Δεν γίνεται έναν άνθρωπο που είναι υγιής να τον αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο με ένα άτομο που δεν είναι υγιές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η στρατιωτικός, μητέρα αυτιστικού παιδιού (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Espresso») στέλνει και ένα μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια: «Τον παρακαλώ να δείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, όπως δηλώνει ο κύριος πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες ΑμεΑ, αυτό που πάει να γίνει είναι έγκλημα για τα παιδιά ΑμεΑ».

dendias09054

Η διάταξη με την οποία αλλάζει το καθεστώς μεταθέσεων στρατιωτικών με παιδιά ΑμεΑ, πολυτέκνων και άλλων ευπαθών κατηγοριών έχει προκαλέσει την οργή εκατοντάδων στρατιωτικών, που έχουν υποβάλει πάνω από 2.470 σχόλια επωνύμως ή ανωνύμως στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο opengov.gr, στο άρθρο που αφορά τις μεταθέσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα σχόλια: «Είμαι γονιός δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα είναι με αναπηρία 80%. Οταν έχεις παιδί με αναπηρία, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η σύζυγος δεν μπορεί να εργαστεί και αναγκαστικά είναι συνεχώς πάνω από το παιδί και του προσφέρει βοήθεια. Το άρθρο 69 είναι ένα έκτρωμα που έχει σκοπό να διαλύσει οικογένειες με κοινωνικά προβλήματα». «Χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να προστατέψει τους αδύναμους, με το άρθρο 69 βάζετε ταφόπλακα στα παιδιά ΑμεΑ».

«Θα σας συγχαρούμε δημοσίως αν αποσύρετε τη διάταξη αυτή πριν το ν/σ κατατεθεί στη Βουλή, διότι, πασχαλινές μέρες που είναι τώρα, οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται Ανάσταση, όχι άλλη Σταύρωση». «Είναι απαράδεκτο αυτό που πάει να γίνει με τις οικογένειες που έχουν τέκνο ΑμεΑ! Το να μεγαλώνεις τέτοιο παιδί είναι γολγοθάς! Θέλουν σταθερό περιβάλλον και τους δικούς τους θεραπευτές με τους οποίους έχουν δεθεί. Σταματήστε πια με αυτή τη διχόνοια τη δολερή που έλεγε και ο Σολωμός! Ελάτε για λίγο στη θέση μας. Και ειλικρινά λυπάμαι που συνάδελφοι ασχολήθηκαν για να περάσει αυτό το άρθρο… Είμαι σίγουρος ότι ο κ. υπουργός θα δείξει τα σωστά αντανακλαστικά και θα αφαιρέσει αυτή τη ρύθμιση».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ήταν ενήμερος για τη συγκεκριμένη διάταξη! Οπως και να έχει, οι ευθύνες που τον βαραίνουν είναι σοβαρές! Θα πρέπει να αποσύρει τη διάταξη που καταδικάζει σε έναν μαρτυρικό «γολγοθά» τις οικογένειες στρατιωτικών με παιδιά ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

4amea: Γιορτή – υπόκλιση στην ηρωίδα μητέρα

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η 4amea της...

Κώστας Κωστόπουλος: Χωρίς «λεκέ» βιασμού ο «mister Σασμός»

«Εχω σοβαρές αμφιβολίες και μακάρι να ήταν διαφορετικό το...

Στο Μιλάνο για δουλειές και relax η Αθηνά Οικονομάκου

Στις 26 Απριλίου έγινε γνωστό ότι η Αθηνά Οικονομάκου...