Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Μέγα πλήθος με μάτια βουρκωμένα στην Εύβοια για το σκήνωμα του θαυματουργού Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Μέγιστη στιγμή για τους χριστιανούς η επιστροφή τμήματος της δεξιάς χειρός του, η οποία επανενώθηκε με το σκήνωμα

Με τα μάτια βουρκωμένα από το δέος και με βαθιά κατάνυξη, όσοι πιστοί ελπίζουν σε ένα θαύμα συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, για να τιμήσουν τη μνήμη του θαυματουργού οσίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου.

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πλήθος κόσμου ξεκίνησε από χθες τα ξημερώματα με τα πόδια από τα Ψαχνά, ακόμη και από τη Χαλκίδα, και έφτασε στο Προκόπι της βόρειας Εύβοιας προκειμένου να εκπληρώσει τα τάματά του. Το πρωί τελέστηκε το αρχιερατικό συλλείτουργο και ακολούθησε η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του οσίου Ιωάννη με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

skinoma280542
Ο Ιερώνυμος με το χέρι του αγίου

Μέγιστη στιγμή για τους απανταχού χριστιανούς αποτέλεσε η επιστροφή τμήματος της δεξιάς χειρός του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, η οποία επανενώθηκε με το άφθαρτο σκήνωμα. Η άφιξη της χειρός στον ιερό ναό έγινε το απόγευμα της Κυριακής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου, αλλά και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, με το συγκινημένο πλήθος που κατέκλυσε το ναό εν όψει της γιορτής του αγίου να παρακολουθεί συγκινημένο τη λαμπρή τελετή. Πρόκειται για ένα τμήμα (μέρος της παλάμης και των δακτύλων) που είχε καταλήξει σε μια οικογένεια, η οποία το φύλαξε με ευλάβεια και αγάπη επί δεκαετίες.

Επέτειος

Με αφορμή τη φετινή επέτειο των 100 ετών από την έλευση του ιερού σκηνώματος στην Εύβοια από το Προκόπι της Καππαδοκίας, η οικογένεια αυτή αποφάσισε να το παραχωρήσει στο ιερό προσκύνημα, ώστε να γίνει η επανένωση του χεριού με το υπόλοιπο σκήνωμα. Ενα άλλο τμήμα από το δεξί χέρι του αγίου δωρήθηκε το 1881 στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Ορους για τη συνδρομή της στην κατασκευή του Ιερού Ναού Aγίου Ιωάννη του Ρώσσου στην Καππαδοκία και βρίσκεται ακόμη εκεί.

skinoma280541
Το σκήνωμα του οσίου

Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος όσο ήταν εν ζωή. Οταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιό του και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό!

Κειμήλιο

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924, οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Οταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο και έστησαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.

skinoma28054
Εκατοντάδες πιστοί στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ο οποίος θεωρείται θαυματουργός, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενειών, γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από ευλαβείς και ενάρετους γονείς. Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711), κατά τη διάρκεια του οποίου αιχμαλωτίστηκε. Στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχος) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Ομως ο άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου, με αποτέλεσμα εκείνος να τον αφήσει να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα είχε αναλάβει, έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, οπότε αναπαύτηκε σε ηλικία 40 χρόνων.

Ειρωνείες Τατσόπουλου για την εκκλησία και τα θαύματα

Σκηνικό ιδιαίτερης έντασης προκλήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Super Κατερίνα», όταν ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καραγιάννης ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή το θέμα με το σκήνωμα του αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο γνωστός συγγραφέας καυτηρίασε τη στάση της Εκκλησίας σχετικά με τα θαύματα, κατηγορώντας τη για εμπορευματοποίηση της θρησκείας σε βάρος των πιστών.

tatsopoulos28054

«Βγάζουν κατά καιρούς κεφάλια και δεκαπέντε χέρια και πόδια από διάφορους αγίους! Τι να εξηγήσω; Ανδρέα Καραγιάννη, είσαι κι εσύ μέρος αυτής της απάτης! Διακινείς και ζεις μέσα από αυτά τα πράγματα. Ο κύριος Καραγιάννης έχει κάνει χειρότερα πράγματα από αυτό! Θα απαντήσει όταν τα πω καθαρά όλα και όχι ως αιχμές. Αλλά και εσύ, βρε Κατερίνα, θα μ’ αφήσεις να πω αυτά που θέλω; Αν δεν θέλεις να με ακούσεις, μη με καλείς στην εκπομπή!» παρατήρησε έξαλλος ο Πέτρος Τατσόπουλος, όταν η παρουσιάστρια του ζήτησε να αφήσει τον συνομιλητή του να τοποθετηθεί.

Ο απίστευτος καβγάς στο στούντιο όμως δεν έλεγε να εκτονωθεί και ο Πέτρος Τατσόπουλος αποχώρησε έξαλλος από το πλατό, μιλώντας για εμπαιγμό σχετικά με το «χαμένο χέρι» του αγίου Ιωάννη του Ρώσου, φέρνοντας σε αμηχανία την Κατερίνα Καινούργιου.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε φωνάζοντας: «Επειδή είμαστε σε μία ορθόδοξη χώρα, δεν μπορούμε να λέμε όποια μ…λακία θέλουμε! Είμαστε σε μία ευρωπαϊκή χώρα και όχι στη Ζιμπάμπουε! Προσβάλλεις τη νοημοσύνη των ανθρώπων το 2024! Φεύγω! Δεν χρειάζεται να με “πάρετε”! Αρκετά με την παράνοια!» ξέσπασε στη συνέχεια ο Πέτρος Τατσόπουλος, αποχωρώντας από το πλατό σε πρωτοφανή κατάσταση. «Τους καθοδηγείτε όλους με αυτές τις απάτες! Αυτός ο απατεώνας ζει από αυτές τις απάτες! Που θα μου πει ότι τον προκαλώ κιόλας, ο ηλίθιος!» συνέχισε ο Πέτρος Τατσόπουλος στο ίδιο ύφος. «Είναι βαριές κατηγορίες! Ανδρέα, σε ευχαριστώ για την ψυχραιμία. Πρέπει να πάω σε διαφημίσεις αμέσως, δώσ’ τες!» είπε η Κατερίνα Καινούργιου, θέλοντας να δώσει τέλος στο πρωτοφανές σκηνικό έντασης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...