Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η Espresso «έσπασε» το άβατο των Ρομά στο φλεγόμενο Μενίδι

Στην «Αγρια Δύση» της Αθήνας • Εικόνες-σοκ: Εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι, καμένα αυτοκίνητα, «σκιές» που τριγυρνούν σε χαλάσματα και σχολεία «φαντάσματα»! 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ 11ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΣΦΑΙΡΑ Από τον
Μίλτο Σακελλάρη

Εκεί που για πάνω από 20 (!) χρόνια δεν φτάνει το χέρι του νόμου, αν και οι δείκτες της εγκληματικότητας χτυπούν κόκκινο, έφτασε η «Espresso», που έσπασε το άβατο και διείσδυσε στα άδυτα του γκέτο των Ρομά στο Μενίδι!

Κατεστραμμένοι δρόμοι γεμάτοι σκοτεινές γωνιές, σπίτια- παραπήγματα υπό κατάρρευση, από τα οποία απουσιάζει εκκωφαντικά η υγιεινή, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών από ανθρώπους που έχουν καταντήσει «σκιές» και όπλα σε κοινή θέα συνθέτουν το σκηνικό της «Αγριας Δύσης της Αθήνας», που στεγάζει κάθε λογής παρανομία.

Δεκάδες Ρομά, που συμβιώνουν σε καθημερινή βάση με χιλιάδες κινδύνους για τους ίδιους και για τα μικρά παιδιά τους, αποδίδουν τον πυροβολισμό που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο Μάριο σε ένα τραγικό δυστύχημα και δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό της οικογένειας του αδικοχαμένου παιδιού.

«Είμαστε με την οικογένεια του Μάριου, ήταν ατύχημα!» ισχυρίζονται, αλλά προσθέτουν: «Από την άλλη μεριά, δεν μπορούν να πέφτουν 500 πυροβολισμοί ακόμη και με καλάσνικοφ σε κατοικημένη περιοχή…».

Ωστόσο, διαμαρτύρονται για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής εναντίον τους, οι οποίες κατέληξαν σε συμπλοκές και εμπρησμούς. «Γιατί στοχοποιούν εμάς, ενώ υπάρχουν δεκάδες γκέτο τόσο στα Ανω Λιόσια όσο και στην περιοχή Καποτά και στο Ζεφύρι; Αν έρθει κάποιος να σου κάψει το σπίτι, δεν θα αμυνθείς;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

fweqrgeg

Συναντήσαμε τον Ευθύμη Δημητρίου, επίτιμο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά, ο οποίος μας «ξενάγησε» στο άβατο της εγκληματικότητας. Πρώτη μας στάση ήταν το 10ο Γυμνάσιο- Λύκειο Αυλίζας, ένα σχολείο-φάντασμα, όπου καθημερινά γίνεται χρήση και εμπόριο ηρωίνης, χασίς, φθηνής κοκαΐνης και σίσα.

«Το σχολείο θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί και να ήταν ανοιχτό. Εδώ έρχονται χρήστες και ψωνίζουν. Ηταν ένα στολίδι και τώρα κατάντησε αυτό που βλέπετε. Επρεπε να γίνουν εδώ μορφωτικά προγράμματα. Ολη αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Ερχονται άρρωστα παιδιά και “πίνουν”. Η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο δήμαρχος έπρεπε να το αξιοποιήσει» σχολιάζει στην «Espresso» ο κ. Δημητρίου.

Σύριγγες και σκουπίδια

Η κατάσταση στο εσωτερικό του άλλοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι τραγική. Η επιτόπια έρευνα οδηγεί σε πλήθος σύριγγες, σκουπίδια, ακόμη και σε ένα καμένο όχημα μέσα (!) στο σχολείο.

«Να βγούμε έξω, να μην πάθουμε τίποτα! Δείτε το καμένο όχημα… Κάποιος το έκλεψε και το έκαψε. Ο δήμαρχος μας έχει εγκαταλείψει. Κανείς δεν δίνει σημασία. Εχουν πάρει εκατομμύρια και δεν έχουν κάνει τίποτα. Εμείς είμαστε κατά της παραβατικότητας…» υποστηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος.

Βγαίνοντας από το σχολείο βλέπουμε τους χρήστες ναρκωτικών, που καταφθάνουν με βλέμμα «χαμένο», έτοιμοι να πάρουν τη δόση τους!

gwtgeth 7

«Το σχολείο που βλέπετε δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου. Είναι κλειστό, δεν λειτουργεί… Το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου θα μπορούσε να εγκατασταθεί εδώ δωρεάν, αλλά πληρώνει τσάμπα ενοίκια!» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Ελπίδα Αχαρνών» Στράτος Αγγελόπουλος και προσθέτει: «Η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει. Κάθε μέρα ακούμε πυροβολισμούς. Δεν θέλουμε να πάθει κανείς κακό, αλλά βλέπετε και μόνοι σας ποια είναι η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά εδώ».

«Εχουν κολλήσει ηπατίτιδα»

Στην άκρη του χωριού των Ρομά στο Μενίδι βρίσκεται ένα μολυσμένο ρέμα, μόνιμη εστία ασθενειών που χτυπούν κυρίως παιδιά.

«Τα παιδιά μας έχουν κολλήσει ηπατίτιδα. Εχουν πεθάνει δύο κορίτσια. Η περιφέρεια έχει δώσει 120.000.000 και δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι 50 χρόνια έτσι!» λέει ο Ευθύμης Δημητρίου.

«Τα παιδιά μας πεθαίνουν εδώ. Πότε θα αλλάξει η κατάσταση; Η ζωή εδώ είναι τραγική. Μέχρι πότε θα αντέξουμε να ζούμε έτσι;» αναρωτιέται η Αθανασία Στεργιοπούλου και παραδέχεται: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα και αρκετή εγκληματικότητα…».

Λίγο πιο μακριά, βρίσκουμε το νέο γήπεδο 5×5 που άνοιξε για πρώτη φορά στο Μενίδι. Πρόκειται ίσως για τον μοναδικό «φωτεινό» τόπο μέσα στο γκέτο των Ρομά στην περιοχή. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το Δημοτικό Στάδιο Ζεφυρίου. Και αυτό, όπως καταγγέλλουν οι Ρομά, είναι εγκαταλειμμένο και έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, όπου καθημερινά εκτυλίσσονται παράνομες δραστηριότητες. Εκεί, για ακόμη μία φορά, συναντήσαμε δύο κλεμμένα οχήματα που έχουν καταστραφεί από φωτιά.

«Εδώ θα μπορούσαν να παίζουν τα παιδιά μας. Κάνουμε έκκληση στους υπουργούς να παρέμβουν και να σώσουν την περιοχή και εμείς θα είμαστε κοντά τους!» λέει ο Ευθύμης Δημητρίου. 

gwtgeth 4

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΚΑΜΕΝΑ ΙΧ, «ΣΚΙΕΣ» ΣΕ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ

Πετροπόλεμος και μολότοφ!

Καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί, θυμίζει το Μενίδι μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου. Χθες είχαμε νέο γύρο κινητοποιήσεων κατά της εγκληματικότητας στην περιοχή, με τα αστυνομικά μέτρα να είναι δρακόντεια.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κεντρικό αίτημα «να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη μας», με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικούν από την Πολιτεία «λύση εδώ και τώρα».

gwtgeth 5

Ωστόσο πάλι δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς ομάδα νεαρών, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στην πορεία και είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες, προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς τον καταυλισμό των Ρομά στην Αυλίζα. Με δεδομένες τις απειλές των Ρομά πως δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν όποιον προσπαθήσει να καταστρέψει τα σπίτια τους, ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε τοποθετηθεί στις γραμμές του τρένου και τους απέτρεψε από το να πλησιάσουν. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πετροπόλεμος, να γίνουν ρίψεις μολότοφ με τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα. Το Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια. Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ και καπνογόνα σε σπίτια Ρομά, ενώ έκαψαν και τα δύο σπίτια του 23χρονου, ο οποίος παραδόθηκε το Σάββατο.

Την ίδια ώρα στην «αστοχία» των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που δεν αντιλήφθηκαν ότι ο 11χρονος μαθητής είχε χτυπηθεί από σφαίρα, αποδίδουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. την καθυστέρηση στις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Το πόρισμα

«Εάν οι γιατροί του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ο μαθητής είχαν διαπιστώσει ότι δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι του, θα είχαμε αποκλείσει αμέσως την περιοχή και πιθανότατα θα συλλαμβάναμε τον δράστη. Εμείς ενημερωθήκαμε για το πόρισμα του ιατροδικαστή το μεσημέρι της Παρασκευής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» υποστήριζαν χθες ανώτατοι αξιωματικοί.

gwtgeth 10

Οι ίδιες πηγές δεν δίστασαν να αφήσουν αιχμές και κατά της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως την ώρα που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς, εκείνοι αποφυλακίζονται με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. «Η Αστυνομία κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι εφικτό και στη δυτική Αττική, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Ενα ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των παραβατικών ατόμων το έχουμε συλλάβει από δύο έως 15 φορές» τονίζουν οι αξιωματικοί και σημειώνουν πως «για κακουργήματα οι περισσότεροι βγαίνουν μέσα σε δυόμισι χρόνια, το πολύ, ενώ για αδικήματα μέσα σε έναν χρόνο έχουν αποφυλακιστεί».

Οπως αναφέρει η Αστυνομία, πάντως, οι επιχειρήσεις στην περιοχή είναι καθημερινές και οι άμεσες εξιχνιάσεις των διάφορων αδικημάτων ανέρχονται στο 70%, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για το αντίθετο.

«Συλλυπητήρια για τον μικρό Μάριο! Ηταν ένα τραγικό δυστύχημα»

Μέσω των εκπροσώπων τους, οι Ρομά δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον πόνο της οικογένειας του αδικοχαμένου Μάριου και καταγγέλλουν την Αστυνομία για αδράνεια, καθώς δεν τολμά να πλησιάσει στο γκέτο.

«Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια. Είμαστε με την οικογένεια, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον δράστη. Η οικογένεια έχασε το αγγελούδι της και έχει δίκιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρουμε όλοι μας την ευθύνη…» υποστηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ρομά.

Ο κ. Δημητρίου παραδέχεται ότι στο «άβατο» γίνονται εγκλήματα, αλλά αδρανούν τόσο η Αστυνομία όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

feqwgwe5g«Οταν πυροβολείς, πρέπει να συλληφθείς και να πας μέσα! Να σκληρύνουν οι νόμοι. Το κλίμα είναι τεταμένο. Αυτό γίνεται 20 χρόνια εδώ. Οσο δεν μπαίνει μέσα η Αστυνομία και δεν κάνει καταστολή, αυτά θα έχουμε. Πυροβολούν με καλάσνικοφ όλοι. Αρβανίτες, βλάχοι Ρομά και Πόντιοι!» λέει.

Από την πλευρά του, ο Στράτος Αγγελόπουλος (φωτό δεξιά) εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την αδέσποτη σφαίρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ήταν ακραίο να καούν σπίτια.

«Πρέπει να αμυνθώ»

«Δεν πιστεύω ότι έχει στραφεί όλη η κοινωνία εναντίον μας. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Μάριου. Δεν νομίζω ότι φταίει όλο το χωριό που έγινε αυτό. Δεν είναι σωστό να καις το σπίτι του άλλου. gwtgeth 6Φτάνουμε στο σημείο να γίνονται πράγματα που δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσουν. Αν έρθει κάποιος να μου κάψει το σπίτι χωρίς να φταίω, φυσικά και πρέπει να αμυνθώ…» υποστηρίζει.

Επιστρέφοντας στο κέντρο του καταυλισμού, μας σταματάει ένας ξυλουργός Ρομά (φωτό αριτερά), ο οποίος θέλει να μιλήσει για τον τραγικό θάνατο του 11χρονου αγοριού. «Ηταν ένα τραγικό δυστύχημα και είναι κρίμα για την οικογένεια του Μάριου. Εμείς είμαστε 40 χρόνια στο Μενίδι. Δεν θέλουμε την εγκληματικότητα και καταδικάζουμε τη βία» λέει.

Ελεύθερος ο νεαρός που πυροβόλησε στον αέρα με καραμπίνα

Ο 23χρονος Ρομά (φωτό), ο οποίος είχε παραδοθεί και παραδεχθεί ότι πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα το απόγευμα που έχασε τη ζωή του ο 11χρονος Μάριος, αφέθηκε ελεύθερος. gwtgeth 11Αργά χθες το μεσημέρι το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην ποινή των 40 μηνών που του είχε επιβληθεί αρχικά και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισής του Γιάννη Γλύκα.

«Πρόκειται για ποινή εξοντωτική, η οποία επιβάλλεται λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια του άτυχου παιδιού και δεν κατηγορείται γι’ αυτή. Το Σάββατο δικάστηκαν άλλα δύο άτομα, που επίσης συνελήφθησαν γιατί πυροβολούσαν με κυνηγετικές καραμπίνες, και τους επιβλήθηκε ποινή οκτώ μηνών από το ίδιο δικαστήριο (σ.σ.: με άλλη σύνθεση). Πώς γίνεται τώρα να επιβάλλεται τέτοια ποινή;» αναρωτήθηκε.

«Είμαι αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με τον θάνατο του παιδιού» δήλωσε στην «Espresso» ο 23χρονος όταν αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο σπίτι του.

«Καμία οικογένεια σε παρόμοια θέση με τη δική μας»

Εκκληση στην Πολιτεία για την προστασία της τοπικής κοινωνίας ζητεί, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η οικογένεια του Μάριου.

«Να μη βρεθεί καμία οικογένεια σε παρόμοια θέση με τη δική μας» ζητεί η οικογένεια και προσθέτει: «Το μόνο που ζητάμε ως γονείς από την Πολιτεία είναι να ακούσει με σοβαρότητα τη φωνή αυτών των ανθρώπων, που και οι ίδιοι είναι γονείς και ζητούν την προστασία της». Παράλληλα, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσαν χθες, ευχαριστούν τα ΜΜΕ «που κατόπιν εκφράσεως επιθυμίας μας σεβαστήκαν τη θλίψη μας, τηρώντας τη δέουσα διακριτικότητα και προστατεύοντας έτσι τη μνήμη του παιδιού μας».

{{-PCOUNT-}}53{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...