Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Κυβέρνηση «Τιτανικός»

Σε πανικό το Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες! Επιθέσεις υπουργών κατά της Δικαιοσύνης

Ρήγμα στα ύφαλα του κυβερνητικού σκάφους έχει προκαλέσει η ψυχρολουσία από την απόφαση του ΣτΕ, μαζί με τον πολύ κακό δρόμο που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που ήρθαν χθες από τον Λευκό Οίκο.

Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση να… επιπλέει, καθώς μπάζει από παντού νερά και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει, αντί να «κλείσει τις τρύπες», να ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά με σημαία το «λάθος του νόμου Παππά».

Η κατάσταση νευρικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει το Μαξίμου είναι τέτοια που, ενώ αρχικά ετοιμαζόταν «διάγγελμα» Τσίπρα, τελικά εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα υπουργοί (Πολάκης, Γεροβασίλη, Βερναρδάκης κ.ά.) συνέχισαν τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη! Ο πρωθυπουργός πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις πολιτικές αντιδράσεις που σχεδιάζει. Αυτές μπορεί να φτάσουν από την… ηρωική έξοδο έως έναν ανασχηματισμό-εκκαθάριση, σε μια προσπάθεια να βγει ο ίδιος από το κάδρο του φιάσκου των αδειών. Για την ώρα πάντως ο κ. Τσίπρας παραμένει εγκλωβισμένος στις εμμονές του κ. Παππά και ετοιμάζεται να επαναλάβει τα ίδια λάθη, φέρνοντας πάλι έναν παρόμοιο νόμο, εκτός απροόπτου τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ γνωρίζει ότι και αυτός θα είναι στον αέρα.

Γκρέμισε το επιχείρημα

Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης συνίσταται στο ότι από χθες γκρέμισε το μοναδικό επιχείρημα που είχε χτίσει όλο αυτόν τον καιρό περί συγκεκριμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών (τέσσερις) που «σηκώνει» το τηλεοπτικό φάσμα! Τώρα όχι μόνο… καταπίνει την περιβόητη έκθεση του πανεπιστημίου Φλωρεντίας, την οποία πολυδιαφήμιζε, αλλά ισχυρίζεται ότι μπορούν να εκπέμπουν όλοι, ακόμη και οι νέοι υπερθεματιστές Σαββίδης και Μαρινάκης! Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί να πληρώσουν παλιοί και νέοι καναλάρχες όταν το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο νέος νόμος μπορεί να κηρυχθεί και αυτός αντισυνταγματικός, αφού είναι σαφής η απόφαση του ΣτΕ ότι μόνο το ΕΣΡ μπορεί να δώσει άδειες στα κανάλια!

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα μπορεί όποια εταιρία θέλει να παίρνει προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας φτάνει να εκπληρώνει δεσμεύσεις για τον αριθμό των απασχολουμένων, τις υποδομές και το πρόγραμμα, να έχει βεβαίωση ότι διαθέτει το μετοχικό κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να καταβάλλει ένα προσωρινό τίμημα κατοχής άδειας, το οποίο θα οριστεί στα 6.000.000 με 7.000.000 ευρώ ετησίως.

Το σκεπτικό για την απόπειρα μερικής επαναφοράς του νόμου Παππά είναι ότι το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ και όχι ως προς τις άλλες προβλέψεις του, οπότε αυτές μπορεί να ενταχθούν σε νέα νομοθετική ρύθμιση. Αυτή η πρόθεση πάντως δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς συνταγματολόγους αλλά και τους καναλάρχες.

f352w565tΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «δικαιωμένος»

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτό) προκειμένου να καταγγείλει διά της πλέον επίσημης οδού τις κυβερνητικές πρακτικές, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ.

Με χθεσινή παρέμβασή του ο πρόεδρος τη Ν.Δ. κάλεσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση» και δήλωσε δικαιωμένος, καθώς είχε προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του «οδηγούσε τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς». Χαρακτήρισε την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «μέγιστο θεσμικό ατόπημα» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του».

Είναι χρέος της Ν.Δ., όπως είπε, «να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές. Είναι ταυτόχρονα χρέος μου να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του».

Η «γαλάζια» πρόταση επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών. «Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα, για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου: «Είτε αρέσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης, γιατί εκτίθεται» σημειώνει η κυβέρνηση.

Διαβάστε τη συνέχεια: 

«Ξεκάθαρα» αντισυνταγματικός! 
► ΣτΕ: Οι τρεις τάσεις που κυριάρχησαν στην πέμπτη διάσκεψη για τον νόμο Παππά
► Πανηγυρισμοί από εργαζομένους στα κανάλια που θα έπεφτε «μαύρο» 

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...