Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

«Ξεκάθαρα» αντισυνταγματικός!

► ΣτΕ: Οι τρεις τάσεις που κυριάρχησαν στην πέμπτη διάσκεψη για τον νόμο Παππά
► Πανηγυρισμοί από εργαζομένους στα κανάλια που θα έπεφτε «μαύρο»

Επειτα από μία εξάωρη -έντονη-, κεκλεισμένων των θυρών, διάσκεψη, με ανταλλαγή νομικών «πυρών» και επιχειρημάτων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε να κρίνει με πλειοψηφία 14 έναντι 11 τον νόμο 4339/2015 του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών αντισυνταγματικό.

Χρειάστηκαν πέντε πολύωρες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να καταλήξουν οι δικαστές σε αυτήν την κρίση έπειτα από ένα έντονο παρασκήνιο, το οποίο μάλιστα απέκτησε σε κάποια στιγμή και «ροζ» αποχρώσεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατά την πέμπτη και πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διαμορφώθηκαν τρεις τάσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία για το ζήτημα, αλλά τελικά επικράτησε η «ξεκάθαρη» τάση της αντισυνταγματικότητας, η οποία στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας και συγκεκριμένα τους 14 εκ των 25 που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε επίσης: 

Κυβέρνηση «Τιτανικός»
► Σε πανικό το Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες!
► Επιθέσεις υπουργών κατά της Δικαιοσύνης

► Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «δικαιωμένος»

Επίκεντρο της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου είναι, σύμφωνα με την πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το γεγονός ότι παρακάμφθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Επικρατείας. Η δεύτερη τάση που διαμορφώθηκε εντός της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αυτή που αφορούσε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά με την επίκληση λόγων «ανωτέρας βίας» που οδήγησαν στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Μικρότερη απήχηση

Η τρίτη και με τη λιγότερη απήχηση τάση ήταν η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου να εκδώσει προδικαστική απόφαση και σε έναν μήνα να αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα. Η πρόταση αυτή έλαβε μόνο τρεις ψήφους και τελικά αυτοί οι δικαστές προσχώρησαν στο «μέτωπο» της αντισυνταγματικότητας.

Ετσι, η Ολομέλεια κατέληξε στο να κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης χωρίς… αστερίσκους, αποφασίζοντας ξεκάθαρα ότι βάσει του Συντάγματος μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί τα κανάλια.

Συνεπώς, ώσπου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε είναι άκυρος.

Πανηγυρισμοί από εργαζομένους στα κανάλια που θα έπεφτε «μαύρο»

4rfwertgr 4

Με έκτακτα δελτία ειδήσεων, φωτογραφίες και τεράστια χαμόγελα στα χείλη υποδέχθηκαν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τα στελέχη και οι παρουσιαστές των καναλιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ελένη Μενεγάκη κατά την έναρξη της χθεσινής εκπομπής της στον Alpha. «Είμαστε όλοι με ένα χαμόγελο. Κι εμείς και οι οικογένειές μας. Κατά καιρούς, όταν λέγαμε ότι 2.000 άτομα δουλεύουν στα κανάλια, μιλούσαμε για 2.000 οικογένειες. Κανείς δεν εργάζεται μόνο για τον εαυτό του. Κάποιοι δουλεύουν για δυο και για τρεις μέσα σε ένα σπίτι» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Μάλλον θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος που τα κανάλια θα πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για να μπορούν να έχουν τη συχνότητά τους κι αυτό θα ισχύει, φαντάζομαι, και για τα παλιότερα και για τα καινούργια».

Συγκινητική ήταν, όμως, και η φωτογραφία που ανέβασαν στο facebook με το μήνυμα «από τον Alpha με αγάπη» οι εργαζόμενοι του καναλιού, κάνοντας το σήμα της νίκης από τα γραφεία τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Να σημειωθεί ότι βασικό στέλεχος του σταθμού τόνισε ότι ουδέποτε ο Alpha έπαψε να παράγει νέο πρόγραμμα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Τέλος, ο Τζώνη Καλημέρης χαρακτήρισε στο διαδίκτυο «σφαλιάρα» την απόφαση του ΣτΕ και ο Ακης Πετρετζίκης τού απάντησε: «Νομίζω knock out».

Συνεχίζαμε κανονικά

Ο γενικός διευθυντής του Star Channel Κάρολος Αλκαλάι στη χθεσινή εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» μίλησε για δικαίωση. «Δεν θα πω για ηττημένους και νικητές, αλλά για δικαίωση. Το λέγαμε από την αρχή ότι υπήρχε σ’ αυτόν τον διαγωνισμό θέμα νομιμότητας και αντισυνταγματικότητας. Για εμάς στο Star κέρδισαν η ενημέρωση και η ψυχαγωγία. Αυτό έχουμε κληθεί να κάνουμε ως σταθμός και συνεχίζαμε κανονικά να το πραγματοποιούμε, ενώ περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ. Αν έκλειναν τα έξι κανάλια που αγγίζουν το 45% της τηλεθέασης, χαμένος θα έβγαινε ο τηλεθεατής» είπε.

Από την πλευρά της, η παρουσιάστρια αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα ένιωθε δακτυλοδεικτούμενη. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως η δική μου ανεργία -πρόκειται για παραλογισμό-, 4rfwertgr 1δηλαδή η διάλυση μιας υγιούς τηλεοπτικής επιχείρησης θα έσωζε τους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Σαν να έφταιγα εγώ και όχι η πολιτική της κυβέρνησης».

Τζακ ποτ (3.000.000 €) «κέρδισε» ο Καλογρίτσας

Τζακ ποτ κέρδισε ο Χρήστος Καλογρίτσας (φωτό). Και αυτό γιατί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι ο διαγωνισμός Παππά είναι ως μη γενόμενος, η κυβέρνηση οφείλει να του επιστρέψει τα 3.000.000 ευρώ που είχε δώσει ως εγγυητική και τα είχε χάσει όταν δεν μπόρεσε να καταβάλει την προκαταβολή. Το ανέλπιστο πρόωρο δώρο του Αϊ-Βασίλη θα πρέπει να πάρουν και οι άλλοι υπερθεματιστές, αφού θα τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δώσει ως προκαταβολές στον διαγωνισμό «παρωδία», όπως αποδείχτηκε.

Σκληρές ανακοινώσεις από δικαστές και εισαγγελείς

Οργισμένα αντέδρασαν χθες οι δικαστικές ενώσεις στις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, με πρώτη αυτή της εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης Ολγας Γεροβασίλη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «δικαστικά πραξικοπήματα» μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία σκληρή ανακοίνωσή της συνέστησε χθες στους πολιτικούς να επιδείξουν τη «δέουσα αυτοσυγκράτηση» και ξεκαθάρισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος πηγάζει από τον λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Εκπληρώνει αποστολή»

«Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή στη μακροχρόνια ιστορία του ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους» απάντησαν οι σύμβουλοι Επικρατείας στους πολιτικούς.

Δριμεία απάντηση στα μέλη της κυβέρνησης έδωσε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που κάνει λόγο για μία σειρά από «αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι «βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα και χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις».

Δημόσια τοποθετήθηκε για το ζήτημα και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, οργανικό στοιχείο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, προβλέπεται και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της χώρας μας».

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΟΖ» ΔΙΑΡΡΟΗ

Η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτE, ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση του δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο επηρέασε το κλίμα στο ΣτΕ το τελευταίο διάστημα και ενώ εκκρεμούσε η κρίση του για το θέμα των αδειών.

Χθες το πρωί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου, εις βάρος του οποίου έχει διαταχθεί και πειθαρχικός έλεγχος. Στην ανακοίνωσή της η Αρχή τονίζει: «Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού του ΣτΕ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων 4rfwertgr 3Προσωπικού Χαρακτήρα στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Εστησαν «γλέντι» στα social media

Διαδικτυακό πάρτι στήθηκε προχθές το βράδυ, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Με τα hashtags #τηλεοπτικές_άδειες και #ΣτΕ, οι χρήστες του facebook και του twitter πήραν θέση. Από τα πιο ξεκαρδιστικά ήταν εκείνο που έδειχνε τον ειδικό συνεργάτη στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, πίσω από την μπάρα να «φωνάζει»: «Δεν κόβουν την Ελένη, θα τρελαθώ».

# «Να προσέχετε, η μύγα ΣτΕ ΣτΕ τσιμπάει άσχημα».

# Ο «Γιάγκος Δράκος», με δάκρυα στα μάτια, ρωτάει: «Τι εννοείς “αντισυνταγματικός”, Βίρνα;»

# «Μέχρι να αποφασίσουν, θα ‘χουν γεννήσει οι κατσίκες του Καλογρίτσα και θα αγοράσει κι αυτός κανάλι».

# «H Γεροβασίλη πώς και δεν έμπηξε τα κλάματα;»

# «Tσίπρας: “Αποκλείεται να κριθεί ο νόμος Παππά αντισυνταγματικός”. Μιλάμε ο τύπος παίζει τριπλή ευκαιρία 1-2-Χ και διακόπτεται ο αγώνας».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...