Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Απορρύπανση με… βακτήρια

❱❱ Επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να καθαρίσουν τον Σαρωνικό με μία νέα τεχνικήΣτη μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας ρίχνονται οι ερευνητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνοντας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Σαρωνικού τη χρήση… πετρελαιοφάγων βακτηρίων, τα οποία απομονώθηκαν από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τον Ασπρόπυργο και τη λίμνη Κουμουνδούρου!

Η νέα τεχνική για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, την οποία αναπτύσσουν οι επιστήμονες του ελληνικού πανεπιστημίου, είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα βακτήρια, που επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σε περιοχές απόθεσης πετρελαϊκών αποβλήτων ή σε θαλάσσιες ακτές που συνορεύουν με διυλιστήρια, διαθέτουν απορρυπαντικές ιδιότητες που απομακρύνουν τους υδρογονάνθρακες από τη θάλασσα και τις παραλίες, που έχουν υποστεί τη μόλυνση.

«Μέσα από τη δική μας έρευνα (δύο διδακτορικά, ένα μάστερ και αρκετές εργασίες των φοιτητών μας) έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός βακτηρίων στη μικροβιακή συλλογή του εργαστηρίου μας (ATHUBA), εκ των οποίων άλλα αποικοδομούν το πετρέλαιο και άλλα το συσσωρεύουν σε μπάλες.

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ταχύτερα η εξυγίανση του οικοσυστήματος, χωρίς επιπλέον επιπτώσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται ευκολότερη η συλλογή του πετρελαίου με τα μηχανικά μέσα» αναφέρει ο υπεύθυνος Ποιότητας και αναλυτής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τομέα Βοτανικής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Σαββίδης.

Εδώ και 16 χρόνια, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του εργαστηρίου Αμαλίας Καραγκούνη, ασχολείται με τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πηγή άνθρακα και ενέργειας.

Απραγα στο περιβάλλον

«Η αγαπημένη τροφή τους είναι το πετρέλαιο και, όταν αυτό εξαντληθεί, θα αδρανοποιηθούν, γιατί δεν θα έχουν πλέον πηγή άνθρακα και ενέργειας, και θα μείνουν άπραγα στο περιβάλλον, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα» εξηγεί για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των βακτηρίων ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά για να εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι στην περίπτωση του Σαρωνικού, αφού η διαδικασία αποκατάστασης θα πάρει σίγουρα μήνες ή και χρόνια.

Στο μεταξύ, το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι εργασίες απορρύπανσης ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από το δεξαμενόπλοιο «Siros», ύστερα από τρεις ημέρες πλήρους «παύσης», και ως το πρωί της επόμενης ημέρας υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από τη θάλασσα περισσότεροι από 210 τόνοι πετρελαίου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...