Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Ελληνας προβλέπει ακραία φαινόμενα

❱❱ Ο ερευνητής του πανεπιστημίου ΜΙΤ Θεμιστοκλής Σαψής δημιούργησε αλγόριθμο που προειδοποιεί για καταστροφέςΤον δρόμο για να προβλεφθούν ακραία φαινόμενα που συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα ανοίγει αλγόριθμος που δημιούργησε Ελληνας ερευνητής του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Ο Θεμιστοκλής Σαψής κατάφερε να ανακαλύψει τρόπο να εντοπίζει εκ των προτέρων τα προειδοποιητικά σημάδια-κλειδιά που εκπέμπονται πριν εκδηλωθεί ένα ακραίο γεγονός.

Ο αλγόριθμος που δημιούργησε ο Ελληνας αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών του ΜΙΤ με τη βοήθεια του συνεργάτη του Μοχαμάντ Φαραζμάντ θα μπορούσε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», να έχει απεριόριστες εφαρμογές. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στην πρόβλεψη της δημιουργίας τεράστιου κύματος στον ωκεανό, το οποίο «καταπίνει» ένα ολόκληρο πλοίο, ή της ξαφνικής δυσλειτουργίας μιας μηχανής αεροπλάνου, ακόμη και της απρόσμενης εξαφάνισης ενός είδους ζώου στη φύση.

«Εφαρμόσαμε τη νέα μέθοδό μας σε χαοτικές ροές ρευστών, που είναι το “άγιο δισκοπότηρο” των ακραίων γεγονότων. Αν μπορούμε να προβλέψουμε αυτές, τότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε κάποιες στρατηγικές ελέγχου για να αποφύγουμε αυτά τα ακραία συμβάντα» δήλωσε ο Ελληνας καθηγητής. Τα χαοτικά ρευστά ποικίλουν. Περιλαμβάνουν από τον καπνό του τσιγάρου και τη ροή του αέρα γύρω από μια μηχανή αεροπλάνου μέχρι την κυκλοφορία του αέρα στην ατμόσφαιρα, τα ρεύματα του νερού στους ωκεανούς και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Ο Θεμιστοκλής Σαψής, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2005 και πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ το 2011, δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου σε ένα μοντέλο προσομοίωσης της δυναμικής των χαοτικών ρευστών. Διαπίστωσε ότι προέβλεπε ένα μελλοντικό ακραίο συμβάν στο 75% έως 99% των περιπτώσεων.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...