Ναι στις κάμερες σε πολυκατοικίες

Προϋποθέσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να γίνεται δεκτή η τοποθέτησή τους

Προϋποθέσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να γίνεται δεκτή η τοποθέτησή τουςΗ σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου θα απαιτείται για να τοποθετηθεί κάμερα που να καταγράφει μεγαλύτερο εύρος από την είσοδο ενός διαμερίσματος (π.χ. ασανσέρ, σκάλες), ενώ, αν το πεδίο εμβέλειάς της περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο χώρο μπροστά από την πόρτα εισόδου, θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς η τοποθέτησή της.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εγκατάσταση καμερών χωρίς καταγραφή ήχου στην είσοδο διαμερίσματος πολυκατοικίας, όπως καταγράφονται με την υπ’ αριθμόν 5/17 γνωμοδότησή της, που λύνει τη διαφωνία μεταξύ των ενοίκων του ίδιου ορόφου πολυκατοικίας.

Η Αρχή έχει κρίνει με την υπ’ αριθμ.134/2015 απόφασή της ότι η τοποθέτηση κάμερας στην πόρτα οροφοδιαμερίσματος είναι νόμιμη, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους, όπως η σκάλα και το ασανσέρ. Ομως, σε συγκροτήματα κατοικιών, για την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων και των προσώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς, απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων.

«Εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κανονισμού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισμό, απαιτείται συναπόφαση και των 2/3 των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί μία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήματος» αναφέρει η Αρχή.

Την πρόσβαση

Σύμφωνα με παλαιότερη γνωμοδότηση της Αρχής, οι κάμερες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στους κοινόχρηστους χώρους δεν επιτρέπεται να ελέγχουν την πρόσβαση στα διαμερίσματα.

Η μονάδα ελέγχου δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε διαμέρισμα, αλλά σε κοινόχρηστο χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση (π.χ. κοινόχρηστη αποθήκη), εκτός αν η επεξεργασία πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό ασφαλείας. Επιπλέον, το υλικό από τις κάμερες δεν μπορεί να αναρτηθεί σε ιστοσελίδα ή να επιδειχτεί σε τρίτα πρόσωπα (εκτός διωκτικών Αρχών ή δικαστηρίων), ενώ δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση λήψη ή καταγραφή δεδομένων ήχου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ