Πέφτει εύκολα η μπαταρία στο κινητό σας; Βρέθηκε η λύση!

❱❱ Νέα τεχνολογία μετατρέπει τα δάκρυα σε ενέργεια για ηλεκτρονικές συσκευέςΠέφτει εύκολα η μπαταρία στο κινητό σας; Βάλτε τα κλάματα! Δεν απευθυνόμαστε σε drama queens, απλά βγάζουμε κι εμείς τα συμπεράσματά μας διαβάζοντας ότι ερευνητές του πανεπιστημίου Limerick στην Ιρλανδία δημιούργησαν νέα τεχνολογία, που μετατρέπει τα δάκρυα σε ενέργεια ικανή να φορτίζει μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι αυτό είναι εφικτό, εφαρμόζοντας πίεση σε μια πρωτεΐνη την οποία εμπεριέχουν σε αφθονία τα δάκρυα, όπως επίσης και τα ασπράδια αβγών, το σάλιο και το γάλα των θηλαστικών, τη λυσοζύμη. Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πίεσης, που ονομάζεται πιεζοηλεκτρική, είναι μια ιδιότητα υλικών όπως ο χαλαζίας ή το ξύλο, που μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική και αντιστρόφως.

Αυτά τα είδη υλικών χρησιμοποιούνται σε ποικίλες εφαρμογές που κυμαίνονται από τα αντηχεία, τους δονητές κινητών τηλεφώνων μέχρι τα σόναρ για μεγάλα βάθη αλλά και τους απεικονιστές υπερήχων, την τεχνολογία που εφαρμόζουν μηχανήματα υπερήχων. Την ίδια ικανότητα έχουν και οι τένοντες αλλά και τα οστά.

«Ενώ η πιεζοηλεκτρική χρησιμοποιείται παντού γύρω μας, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν είχε διερευνηθεί» υποστηρίζει η δρ Aimee Stapleton, συντάκτης της μελέτης, και τονίζει πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικές βιοϊατρικές συσκευές όπως αυτές για τη σταδιακή απελευθέρωση των φαρμάκων στο σώμα, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη λυσοζύμη ως αντλία που αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον της.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ