Δέος στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

❱❱ Εντυπωσιακά ευρήματα από τη νέα υποβρύχια ανασκαφή Ενα εντυπωσιακό χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα, ένα χάλκινο τμήμα ενδύματος με πτυχώσεις, ένα δισκόμορφο αντικείμενο -ίσως συνδέεται με κάποιον μηχανισμό της θρυλικής ολκάδας που ναυάγησε εκεί κατά την αρχαιότητα-, τμήματα αμφορέων και αγγείων καθώς και πολλά ακόμη μοναδικά αντικείμενα ήρθαν στο «φως» κατά την πρόσφατη υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. 

3

Η φετινή πλούσια αρχαιολογική «σοδειά» έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στα «μυστήρια» που συνδέονται με τη ναυπηγική της εποχής, μια και ένα από τα ιδιαίτερης αξίας αντικείμενα είναι ένας χάλκινος δίσκος, ιδιαίτερα οξειδωμένος, ο οποίος φέρει μια παράσταση βοοειδούς, αλλά και τέσσερις εγκοπές. Το εν λόγω εύρημα θα μελετηθεί περαιτέρω έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποια ακριβώς ήταν η χρήση του.

4

Οι πρόσφατες υποβρύχιες έρευνες διεξήχθησαν -για τρίτη συνεχή χρονιά- από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Α. Σίμωσι, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι και διεξάγοντες στο πεδίο είναι οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλης. Με την ερευνητική ομάδα συνεργάζεται ο δρ αρχαιολόγος-τεχνολόγος Β. Foley από το πανεπιστήμιο του Lund.

5

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφής ήταν και το χάλκινο δεξί χέρι (άγνωστο αν ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα) αλλά και ένα χάλκινο τμήμα ενδύματος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ίδιο άγαλμα. Ακόμη, εντοπίστηκε ένα ξύλινο τμήμα από το πλοίο που ναυάγησε εκεί κατά την αρχαιότητα, το οποίο, συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του, ξεκαθαρίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ενώ θα δώσει και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς έμοιαζε το φημισμένο πλοίο με το εξαιρετικά πλούσιο φορτίο.

9

Τέλος, περαιτέρω μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβδωση του σκάφους καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας Cousteau – ΥΠΠΕ το 1976 σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν. Από την ανασκαφή προέρχονται και αδιάγνωστα, με την αρχική οπτική επισκόπηση, αντικείμενα τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια για την ταύτισή τους.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ