Προϊστορικό απολίθωμα ψαριού στο Φαράγγι της Σαμαριάς

❱❱ Με ένα άριστα διατηρημένο απολίθωμα προϊστορικού ψαριού μοιάζει το εύρημα που εντόπισαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο Φαράγγι της Σαμαριάς! Με την πρώτη ματιά θυμίζει πέτρα σε μορφή μεγάλου ψαριού, η οποία, ωστόσο, πιθανότατα να αποτελεί ένα σπάνιο απολίθωμα που θα προκαλέσει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κατέγραψαν την ακριβή θέση όπου βρέθηκε η βάρους 20 κιλών πέτρα, κατόπιν τη μάζεψαν, την καθάρισαν και ενημέρωσαν τους ειδικούς από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης για να εξεταστεί λεπτομερώς και να εξακριβωθεί αν πράγματι πρόκειται για απολίθωμα προϊστορικού ψαριού. Καθηγητής του τμήματος θα πάει στον Ομαλό για να δει από κοντά το εύρημα, το οποίο μάλλον θα μεταφερθεί στα εργαστήρια του ιδρύματος για εξετάσεις, ενώ θα πάει και στο σημείο όπου βρέθηκε μαζί με τους αρμοδίους της Διεύθυνσης Δασών για να κάνουν αυτοψία.

Πάντως, και στο παρελθόν έχουν βρεθεί απολιθωμένα όστρακα κατά τη διάρκεια εργασιών στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ και στη θέση Ψάρι υπάρχει ένας μεγάλος βράχος που μοιάζει με απολίθωμα θαλάσσιου πλάσματος. Εξάλλου, λόγω του μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Πέτρας στη νότια είσοδο του φαραγγιού, στην Αγία Ρουμέλη.

Ε. Παπαδάτου

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ