Δουλειές με… φούντες

❱❱ Βολιώτες έφτιαξαν τον πρώτο συνεταιρισμό καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης που υπόσχεται ρούχα, φαγητά, ακόμη και αφεψήματαΑπό την
Εύα Παπαδάτου 

Ρούχα, φαγητά, ακόμη και αφεψήματα από κλωστική κάνναβη υπόσχεται ο πρώτος συνεταιρισμός καλλιέργειας ποικιλιών του είδους Cannabis sativa L, με έδρα τον Βόλο. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Οργάνωση ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBIO συστάθηκε από πέντε νεαρούς Βολιώτες τον Απρίλιο του 2016 και έχει την έδρα της στο χωριό Κοκκίνα του Βελεστίνου.

Η ομάδα, που πλέον αριθμεί 20 μέλη με διαφορετικές ειδικότητες και δεξιότητες, αξιοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου δίνεται -από το 2016- η δυνατότητα για καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του συγκεκριμένου είδους και στην Ελλάδα.
Η κλωστική κάνναβη δεν προσφέρεται για ιατρικούς σκοπούς, αφού αποτελεί γεωργικό προϊόν. Οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού Cannabis sativa L έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως ανθεκτικά υφάσματα, σχοινιά, καραβόπανα, χαρτιά, τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία, οικοδομικά και μονωτικά υλικά, βιοκαύσιμα, βαφές και αφεψήματα.

Στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσουν μια κάθετη γραμμή παραγωγής, από τον σπόρο και το χωράφι μέχρι και το ράφι. Σύμφωνα με το cannabisnews, φέτος η ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ συνεργάστηκε με έξι πιστοποιημένους βιολογικούς παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς και με τρεις συμβατικούς οι οποίοι μπήκαν πρώτη χρονιά στη βιολογική παραγωγή.

Στην Κοκκίνα Βελεστίνου αγρότης της περιοχής (μέλος, πλέον, του συνεταιρισμού) έσπειρε συνολικά 65 στρέμματα, 35 από τα οποία αφορούσαν την παραγωγή σπόρου και τα υπόλοιπα 30 την παραγωγή ανθού. Ο θερισμός του σπόρου έγινε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και του ανθού έναν μήνα μετά. Οι υπόλοιπες εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί υπό την καθοδήγηση της ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ βρίσκονται σε Καρδίτσα, Κιλκίς, Πύλο Μεσσηνίας, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, Κορωπί Αττικής, Ανθήλη και Στυλίδα Φθιώτιδας.

Αρχές Οκτωβρίου συγκεντρώθηκε η πρώτη σοδειά, αποφέροντας την πρώτη πιστοποιημένη ποσότητα βιολογικής βιομηχανικής κάνναβης. Ωσπου να ξεκαθαριστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να κατασκευαστούν από την κλωστική κάνναβη, οι ποσότητες της σοδειάς που ήδη μαζεύτηκε αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ