«Θησαυρός» στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης

❱❱ Ανακαλύφθηκαν άγνωστες κρύπτες και κελιά κατά τις εργασίες αναστήλωσης του ιερού χώρου στην ΠάτμοΚατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στην Πάτμο, όπου ο εξόριστος αγαπημένος μαθητής του Χριστού Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος οραματίστηκε και συνέγραψε το ιερό αποκαλυπτικό κείμενο το 95 μ.Χ., ανακαλύφθηκαν κελιά και άγνωστες κρύπτες!

«Στόχος ήταν να αποκαταστήσουμε και να συντηρήσουμε το κτιριακό κομμάτι του συγκροτήματος» είπε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Χατζηιωάννου, ο οποίος ασχολήθηκε με την επίβλεψη και την εκτέλεση των εργασιών.

«Είναι εντυπωσιακό ότι, καθαρίζοντας το κτίριο, ανακαλύψαμε πάρα πολλές οικοδομικές φάσεις. Δηλαδή, βρήκαμε παράθυρα, πόρτες, άγνωστες κρύπτες, τις οποίες είχαν κλείσει για λόγους που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει, μια κατάσταση τόσο σύνθετη και περίπλοκη που δύσκολα προσδιορίζεις χρονολογικά την εξέλιξή της. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι υπήρξε μια διαδικασία προσθετική, κάτι που συνηθίζεται κατά κανόνα. Ομως, εδώ ήταν ίσως λίγο πιο παράξενη, με την έννοια ότι διασώθηκαν αρκετά πράγματα επειδή τα κάλυπταν με τον σοβά, τον οποίο, όταν αφαιρούσες, ανακάλυπτες από κάτω όλη αυτή την ιστορία» είπε στο ΑΠΕ ο κ. Χατζηιωάννου.

Το έργο είχε ως φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με προϊσταμένη τη Μαρία Μιχαηλίδου. Υλοποιήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκου, και παραδόθηκε στον φορέα διαχείρισης, που είναι η Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ