Μέθοδος πρόβλεψης των σεισμών με «όπλο» το ραδόνιο

❱❱ Το «άγιο δισκοπότηρο» της σεισμολογίας, που δεν είναι άλλο από την πρόβλεψη των σεισμών, πιστεύει η επιστημονική κοινότητα ότι μπορεί να αποτελεί το ραδόνιο……, ένα στοιχείο που εκλύεται από φυσικά αίτια σε σταθερή βάση από το υπέδαφος και η συστηματικότητα των μεταβολών στη συγκέντρωσή του αξιολογείται ως πρόδρομο φαινόμενο σε σχέση με τις δονήσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναπτύσσει ένα δίκτυο πέντε σταθμών με ραδόνιο στη νοτιοδυτική Ελλάδα και στον Κορινθιακό Κόλπο.

«Εχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν δημοσιοποιούμε ακόμα, προκειμένου να μη δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Βασίλης Καραστάθης (φωτό).
Οπως εξηγεί, το ραδόνιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στους σεισμολόγους, ωστόσο η ακρίβεια στις μετρήσεις του έχει βελτιωθεί αισθητά με την εξέλιξη της τεχνολογίας (ανιχνευτές γ’ ακτινοβολίας).

«Μελετάμε το ραδόνιο ως πρόδρομο φαινόμενο. Απώτερος στόχος μας θα μπορούσε να ήταν το να προσεγγίσουμε την πρόγνωση. Ομως βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να κάνουμε πρόγνωση με την έννοια αυτής του καιρού» προσθέτει.

Λίγες μέρες πριν από τη σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στην Πύλο, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν λάβει στα κινητά τους ειδοποίηση για αυξημένες συγκεντρώσεις ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία του εργαστηρίου μελέτης πρόδρομων φαινομένων, που αποτελείται από Ελληνες σεισμολόγους και επιστήμονες διεθνούς κύρους με προϋπηρεσία στη NASA, το οποίο συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ράβεται για τις χαρές του αδελφού της

«Μοδίστρες και κομμώτριες», που λέει και το τραγουδάκι, «θα 'ρθουν να...

Εργοδότης αποζημιωνει υπάλληλο του λόγω εργασιακού στρες!

Ο εργοδότης έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την ψυχική υγεία των...

Κανένα πρόβλημα υγείας για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6»!

Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε ο συναγερμός που σήμανε τη Δευτέρα στις...

Κρουαζιερόπλοιο με δώδεκα κρούσματα σε μέλη του πληρώματος

Σε αγωνιώδη περιπέτεια εξελίσσεται μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αφού...