Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο κόκκινος χείμαρρος «κατάπιε» ανθρώπους, σπίτια και Ι.Χ.

❱❱ Αδιανόητη τραγωδία στη δυτική Αττική με δεκάδες νεκρούς, αγνοουμένους και τραυματίες Δεκαπέντε νεκρούς, τουλάχιστον τρεις αγνοουμένους, δεκάδες τραυματίες, νοικοκυριά και περιουσίες θαμμένες στις λάσπες, ανυπολόγιστες ζημιές και ολόκληρες περιοχές αποκλεισμένες άφησε πίσω του ο φονικός κόκκινος χείμαρρος που έπνιξε, χθες, τη δυτική Αττική. 

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και τα Μέγαρα μετρούν χαμένες ψυχές και κόπους μιας ζωής σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία. Για τα θύματα της θεομηνίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος.

Βιβλικές ήταν οι εικόνες της καταστροφής στις πληγείσες περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 2 μέτρα, οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι από τα ορμητικά νερά, αμέτρητα καταστήματα και σπίτια, ειδικά όσα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, πλημμύρισαν από τον «υδάτινο Αρμαγεδδώνα».

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και μάλιστα χωρίς νερό και ρεύμα και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να περισώσουν τις περιουσίες του με κάθε τρόπο. Για μια βιβλική καταστροφή που συμβαίνει κάθε 50 με 100 χρόνια έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Μόνο στην περιοχή της Μάνδρας η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ στις περιοχές βρίσκονται 190 πυροσβέστες και 55 οχήματα.

Εκτός από τους 15 νεκρούς, από τους οποίους είχαν αναγνωριστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι 9, οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έφτασαν τους 17, ενώ μια γυναίκα βρισκόταν διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι που χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι και qw4rtqwertγίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει κάπου. Στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνη Λάλο, οι τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν όταν από τη σφοδρότητα των φαινομένων μεταφέρθηκαν από το όρος Πατέρα τόνοι νερού και λάσπης.

Παράλληλα, ένα πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε με τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος αυξανόταν όσο περνούσαν οι ώρες και συνεχιζόταν το έργο των σωστικών συνεργείων. Από τους συνολικά 15 νεκρούς, 13 ανακοινώθηκαν από την Πυροσβεστική και 2 από το Λιμενικό. Οι σοροί στη θάλασσα εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας.

Τα θύματα που περισυνέλεξε το Λιμενικό Σώμα ήταν ένας 81χρονος, ο οποίος βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου, και ένας 55χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία της Ελευσίνας.

Στη Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν νεκροί ένας άνδρας, σε υπόγειο σπιτιού, μια γυναίκα, σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, ένας κυνηγός, στην περιοχή Αγία Σωτήρα, και ένας οδηγός φορτηγού, στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών.

Θύματα της κακοκαιρίας έπεσαν ακόμη τρεις γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μια 90χρονη, η οποία βρέθηκε πάνω σε κάγκελα, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ορμητικά νερά, ένας άνδρας 40-50 ετών σε προαύλιο επιχείρησης και ένας 68χρονος στην αυλή του σπιτιού του.

Ξύπνησαν μνήμες

Επίσης, μια 82χρονη γυναίκα και ένας 88χρονος άνδρας πνίγηκαν στα σπίτια τους όταν πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά, ενώ ακόμη ένας άνδρας παρασύρθηκε από χείμαρρο και βρέθηκε νεκρός σε οικόπεδο, στο 6ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών. Οι φονικές πλημμύρες που έπνιξαν τη δυτική Αττική ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν. Τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αθήνα, που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ στις 2 Νοεμβρίου του 1977 η κακοκαιρία είχε χτυπήσει τη δυτική Αττική και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα 37 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1994 είχε γίνει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, όταν υπερχείλισε το ρέμα του Ποδονίφτη. Εκείνη η καταιγίδα είχε αφήσει πίσω της 12 νεκρούς. Η πιο πρόσφατη φονική κακοκαιρία ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 2013, όταν η ανατολική Αττική χτυπήθηκε από νεροποντή, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 24χρονης.

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο, δεν αποκλείεται νέο «χτύπημα»

Και ενώ η κατάσταση στη δυτική Αττική είναι πλέον εξόχως δραματική, δυστυχώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ακόμα χειρότερες για όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες ώρες.

Επικίνδυνο αναμένεται να είναι το επόμενο τριήμερο σε ολόκληρη τη χώρα, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Οπως ανέφερε με δηλώσεις του στην «Espresso» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, «η κακοκαιρία δεν έφυγε ακόμα, θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο και θα είναι κατά τόπους ισχυρή, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα για νέα πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνάρτηση με τις τοπικές συνθήκες γεωγραφικού παράγοντα, όπως στη Μάνδρα, όπου το πολύ νερό ήρθε από το βουνό και παρέσυρε χώμα». Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, το βαρομετρικό χαμηλό μάς αποχαιρετά οριστικά την Κυριακή, οπότε θα βελτιωθεί ο καιρός, ωστόσο, από την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένονται κάθετη πτώση θερμοκρασίας, χαμηλές θερμοκρασίες και κρύο.

«Το φαινόμενο ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος για τις εντονότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Μάνδρα της Αττικής και υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα, όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή, που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 6ης του μηνός, στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα».

Τι προκαλεί, όμως, αυτό το φαινόμενο; «Ενας συνδυασμός αέριων μαζών που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο και «φορτώνονται» με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες» απαντά. Ο Αντώνης Λάλος προβλέπει ότι ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες και πιθανολογεί ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...