Κρητικός γιατρός «υπογράφει» νέα πρωτοποριακή αντικαρκινική μέθοδο

❱❱ Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου γεννά μια νέα εργασία επιστημόνων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Κρητικού πυρηνικού γιατρού Γιώργου Ζ. Παπαδάκη… … τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Νοεμβρίου του κορυφαίου ιατρικού περιοδικού «Gastroenterology», που ανήκει στην ελίτ των διεθνών επιστημονικών εκδόσεων με σημαντική επίδραση στην έρευνα και στις σύγχρονες μελέτες της ιατρικής.

Η εργασία αφορά την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ασθενών διαγνωσμένων με νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα και μέσω αυτής ανακοινώνονται νέα δεδομένα που δείχνουν την υψηλή προγνωστική αξία των καινοτόμων ραδιοφαρμάκων εκπομπής ποζιτρονίων (PET tracers). Οι καινοτόμοι αυτοί ιχνηθέτες, επισημασμένοι με κατάλληλα νουκλίδια εκπομπής ποζιτρονίων, στοχεύουν με υψηλή ειδικότητα υποδοχείς που εκφράζονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων των συγκεκριμένων νεοπλασιών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται έγκαιρη διάγνωση, ακριβής σταδιοποίηση, άμεση εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, καθώς και επιλογή των κατάλληλων ασθενών που μπορεί να βοηθηθούν από τη θεραπεία με ραδιοεπισημασμένα πεπτίδια (Peptide Receptor Radionuclide Therapy; PRRT), συμβάλλοντας ζωτικά στην ευνοϊκότερη κλινική έκβασή τους και τη συνολική επιβίωση.

Ο Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εργάζεται στο κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, το Κλινικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Warrant Grant Magnuson Clinical Center στην Ουάσινγκτον.

Τα κύρια πεδία των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εστιάζονται στη μοριακή απεικόνιση με σύγχρονα υβριδικά συστήματα ποζιτρονικής/αξονικής τομογραφίας και ποζιτρονικής/μαγνητικής τομογραφίας με εφαρμογές σε ογκολογία, καρδιολογία, λοιμώξεις, μεταβολικά νοσήματα και πολυσυστημικές ενδοκρινοπάθειες.

Πρόσφατα, μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Rutgers της Πολιτείας του Νιου Τζέρσι τον εξέλεξε επισκέπτη επίκουρο καθηγητή στο κέντρο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής Απεικόνισης.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ