Σοκ! Συσκευή δείχνει σε ασθενείς πώς είναι να… ταξιδεύουν στον άλλο κόσμο

❱❱ Gadget εικονικής πραγματικότητας βοηθάει άτομα με ανίατες ασθένειες να εξοικειωθούν με την αίσθηση του «τέλους» Από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Συσκευή που σου δείχνει πώς είναι να πεθαίνεις, χωρίς να έχει έρθει ακόμα η ώρα σου, δημιούργησε Ολλανδός εφευρέτης, καταφέρνοντας να προσομοιώσει την εξωσωματική εμπειρία με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Η Outrospectre σχεδιάστηκε για να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε ασθενείς που νοσηλεύονται με ανίατες ασθένειες, επιτρέποντάς τους να έρθουν αντιμέτωποι με τη δική τους θνητότητα και να εξοικειωθούν με την αίσθηση του θανάτου, έτσι ώστε να είναι λιγότερο τραυματική η πραγματική εμπειρία του.

Ο ασθενής δεν έχει παρά να σταθεί μπροστά από μια ρομποτική κεφαλή που είναι εξοπλισμένη με 3D κάμερα σε κάθε μάτι και είναι τοποθετημένη πάνω σε ράγες που της επιτρέπουν να κινείται μπρος πίσω. Φορώντας ένα headset εικονικής πραγματικότητας, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τον εαυτό του από τις εικόνες που αποστέλλει η κάμερα, ενώ αυτή απομακρύνεται από εκείνον. Επιπλέον, η ρομποτική κεφαλή είναι εξοπλισμένη με μικρόφωνο και ο ασθενής φοράει ακουστικά, πράγμα που σημαίνει ότι και οι ήχοι που ακούει είναι αποσυνδεδεμένοι από το σώμα του.

Ταυτόχρονα σε δύο σημεία

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που δοκίμασαν την πειραματική συσκευή του Ολλανδού σχεδιαστή Φρανκ Κόλκμαν ανέφεραν ότι ένιωσαν την αίσθηση ότι κινούνταν σωματικά ή ότι ήταν παρόντες σε διαφορετικό σημείο της αίθουσας, ενώ κάποιοι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα.

«Ο φόβος και η εμπειρία του θανάτου είναι παραμελημένα θέματα. Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες μας γύρω από τον θάνατο, ίσως να νιώσουμε πιο άνετα κατά τη διαδικασία του θανάτου» εξήγησε ο Κάλκμαν, ο οποίος ελπίζει το project του να πάρει έγκριση για κλινική χρήση.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ