Οι Ελληνίδες δεν καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού

❱❱ Εναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς από τους περισσότερους από 5.000 βιασμούς που γίνονται κάθε χρόνο μόνο 150-200 καταγγέλλονται στις αστυνομικές Αρχές! Κι αυτό, ενώ στη Σουηδία, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με τη χώρα μας, δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρη Λέοντα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, ο κ. Λέων εξηγεί ότι δεν γίνονται καταγγελίες για βιασμούς γιατί κάποια θύματα φοβούνται, άλλα εξαρτώνται οικονομικά από τον δράστη και άλλα πιστεύουν ότι θα ταλαιπωρηθούν και δεν θα δικαιωθούν.

Εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ανυπαρξία ιατροδικαστικών δομών σε πολλούς νομούς της Ελλάδας, που σημαίνει ότι αν μία γυναίκα υποστεί βιασμό, θα πρέπει να περάσει και την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς την πλησιέστερη δομή.

«Σε αυτήν την περίπτωση το θύμα θα αποθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο» εξηγεί ο κ. Λέων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέοντα, το θύμα του βιασμού πρέπει να προσέλθει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλει μήνυση, ζητώντας παράλληλα άμεση ιατροδικαστική εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθει στην ιατροδικαστική δομή χωρίς να έχει κάνει μπάνιο και, αν είναι δυνατόν, να έχει αφαιρέσει ρούχα και εσώρουχα και να τα έχει τοποθετήσει σε έναν καθαρό σάκο, ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση γενετικού υλικού του δράστη. «Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που πρέπει η πρόσβαση να γίνεται το ανώτερο εντός 72 ωρών, καθώς πέρα από αυτό το όριο είναι σχεδόν αδύνατη η ανίχνευση γενετικού υλικού του δράστη στο σώμα του θύματος» τονίζει.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ