Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Αν έχεις τύχη, διάβαινε

❱❱ Λαχειοπώλες, που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων που ονειρεύονται να γίνουν εκατομμυριούχοι ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ • Από τον Κώστα Στάμου

Τα τυχερά παιχνίδια έχουν γίνει το αποκούμπι των Αθηναίων, που βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει από τις πληρωμές φόρων και τις διάφορες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να στηρίζουν τις ελπίδες τους στην τυφλή θεά Τύχη.

Ετσι, όσοι κινούνται στο κέντρο κατακλύζουν καθημερινά τους πάγκους των λαχειοπωλών και όσους πωλούν Ξυστό κυνηγώντας ένα καλύτερο αύριο. «Αν έχεις τύχη, διάβαινε» λέει η παροιμία και οι περαστικοί κάνουν μια στάση στα στέκια των τυχερών παιχνιδιών της Αθήνας για να αγοράσουν το χρυσό λαχείο ή το μαγικό χαρτάκι του Ξυστό, ελπίζοντας ότι θα τους σώσει από την κρίση.

Ο λήγων

Ωστόσο, είναι ελάχιστοι αυτοί στους οποίους η τύχη χαμογελά και το όνειρο θαμπώνει όταν ξύνουν και τα κεράσια δεν έχουν ευρώ ή όταν βγαίνουν οι νικήτριες στήλες και δεν έχουν πιάσει ούτε τον λήγοντα.

Η «Espresso» περιηγήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, συνάντησε αρκετούς λαχειοπώλες και μίλησε με τους επίδοξους εκατομμυριούχους, καταγράφοντας τις ελπίδες αλλά και την αγωνία τους για το αποτέλεσμα της κληρωτίδας, που ελπίζουν ότι θα τους φέρει μια καλύτερη ζωή.

Οι περισσότεροι παίκτες τυχερών παιχνιδιών δεν ονειρεύονται πολυτελή σκάφη και μακρινά ταξίδια. Πλέον, το κυνήγι της τύχης είναι για αυτούς η επιβίωση…

wetyw5 5

«Δεν παίζω για μικροποσά. Κυνηγάω το μεγάλο ποσό, τα εκατομμύρια. Εχουμε παιδιά και εγγόνια. Για να αποκαταστήσω αυτά παίζω, μήπως μου γελάσει η τύχη» εξομολογείται στην «Espresso» ο κ. Παντελής, που επισκέπτεται συχνά έναν από τους πάγκους με τα λαχεία στην πλατεία Ομονοίας και ξοδεύει ό,τι περισσεύει από τη σύνταξή του με την ελπίδα να ξελασπώσει.

Στον διπλανό πάγκο ακόμη ένας συνταξιούχος αγοράζει στιγμιαίο λαχείο και εύχεται αυτό να είναι η σανίδα σωτηρίας του από τα χρέη και την κρίση. Στην οδό Αθηνάς η κυρία Δέσποινα γυρίζει στα στενά της Βαρβακείου και πουλάει λαχεία και Σκρατς στους περαστικούς. Ενας πελάτης της κέρδισε κάποτε 500 ευρώ στο λαχείο και μία εβδομάδα μετά τον συνάντησε να κοιμάται στον δρόμο!

wetyw5 1

«Πήρε τα κέρδη και πλήρωσε ξενοδοχείο για να μείνει. Αλλά μετά επέστρεψε στη φτώχεια» λέει η κυρία Δέσποινα και τονίζει ότι οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από φτωχά στρώματα και μέσα από τον τζόγο αναζητούν μια μικρή οικονομική ενίσχυση.

«Στην τύχη ελπίζουν όλοι, δεν τους έχει μείνει κάτι άλλο…» λέει με πίκρα στην «Espresso» ο Φώτης Γκιόνος, λαχειοπώλης στο Μοναστηράκι, που βλέπει τον κόσμο να αναζητά στα δελτία του επιτυχίες για 500 ή έστω και 200 ευρώ.

wetyw5 2

Περπατώντας προς το Σύνταγμα, δεκάδες πάγκοι και πλανόδιοι πωλητές λαχείων αποτελούν πόλο έλξης για τους επίδοξους υπερτυχερούς. Στην πλατεία Κοραή, η κυρία Δήμητρα στήνει κάθε πρωί το κιόσκι της με τα λαχεία και, όπως λέει, η πιάτσα της είναι από τις τυχερές.

Αποταμίευση

«Εχω έναν πελάτη που αγοράζει χρόνια λαχεία και πρόσφατα του έκατσαν 10.000» καμαρώνει η κυρία Δήμητρα και εξηγεί ότι οι περαστικοί που έχουν οικονομική επιφάνεια δεν ξοδεύουν λεφτά σε τυχερά παιχνίδια.

«Τυχερός» είναι και ο πάγκος με τα λαχεία που διατηρεί η κυρία Ελένη στη Βουκουρεστίου. «Σε μένα κερδίζουν πολλοί! Ενας, μάλιστα, που είχε πιάσει λαχνό και πήρε το εκατομμύριο, δεν ήξερε τι είχε. Τα λεφτά πάνε στα λεφτά…» λέει καθώς βλέπει τους εύπορους πελάτες της να συναντώνται συχνά με την τύχη. Μια τύχη που κυνηγούν χιλιάδες Αθηναίοι στους πάγκους των λαχείων, μια και η εργασία και η αποταμίευση έγιναν πολυτέλειες στις μέρες μας…

wetyw5 4

Η κυρία Δέσποινα, η οποία περπατά καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να πουλήσει 10 δελτία και να βγάλει μεροκάματο, που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, λέει με παράπονο: «Σταμάτησαν οι οικογενειάρχες να παίρνουν το Πρωτοχρονιάτικο. Δεν μένουν λεφτά στην τσέπη τους για λαχεία».

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ»

Για πτώση του τζίρου έως και 50% στις πωλήσεις λαχείων κάνουν λόγο οι περισσότεροι λαχειοπώλες του κέντρου της Αθήνας, καθώς, όπως λένε, ο κόσμος ξοδεύει πλέον μόνο για τα βασικά.

«Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Ούτε τα Χριστούγεννα δεν παίρνουν λαχεία, που κάποτε ήταν έθιμο. Τρόφιμα ψωνίζουν και μόνο…» αποκαλύπτει στην «Espresso» ο κ. Διονύσης (φωτό κάτω), λαχειοπώλης στην πλατεία Ομονοίας, και προσθέτει: «Είναι αυτό που λέμε κάθε πέρσυ και καλύτερα. Ο κόσμος πεινάει. Αντί να δώσει για λαχείο, προτιμάει να πάρει μια φραντζόλα ψωμί για να φάει η οικογένειά του. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο άλλο θα αντέξουμε αυτή την κατάσταση. Είναι τρομερό αυτό που ζούμε».

wetyw5 3

offer

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...